Пробив! Ваксината на Pfizer и BioNTech с 90% ефективност

Съвсем скоро тя ще бъде предложена за одобрение
Обновена: 9 ное 2020 15:00 | 9 ное 2020 14:58, Нели Христова
242
Пробив! Ваксината на Pfizer и BioNTech с 90% ефективност
Снимка: БГНЕС

"Днес е страхотен ден за науката и човечеството. Първите резултати от нашите клинични изследвания на ваксината срещу COVID-19 от фаза 3 съдържат доказателства за способността на нашата ваксина да предотврати COVID-19." Това обяви д-р Алберт Бурла, председател и главен изпълнителен директор на Pfizer, пред журналисти.

Ваксината BNT162b2, която компанията разработва заедно с BioNTech е била ефективна при 90% от доброволците, които не са имали SARS-CoV-2 инфекция при първия междинен анализ на ефикасността. В проучването са участвали 43 538 участници, като досега не са наблюдавани сериозни проблеми, които да водят до опасения за безопасността. Едва 94 доброволци са се заразили с COVID-19 след приемане на ваксината.

Все още обаче се събират данни за безопасността на ваксината. Когато учените са напълно сигурни, ще бъде отправено запитване за одобрение към Американската администрация по храните и лекарствата. Това може да се случи най-скоро в третата седмица на ноември.

"Постигаме тази критична точка в нашата програма за разработване на ваксина в момент,  в който светът се нуждае най-много от нея, когато нивата на заразяване всеки ден поставят нови рекорди, болниците се приближават до запълване на пълния си капацитет, а икономиките се опитват да отворят отново. Благодарение на днешните новини ние сме една значителна стъпка по-близо до предоставянето на ваксина за хората по целия свят. По-близо сме до така необходимия пробив, който да помогне да се сложи край на тази глобална здравна криза. Очакваме с нетърпение да споделим допълнителни данни за ефикасността и безопасността, генерирани от хиляди участници през следващите седмици.", каза още д-р Алберт Бурла.

"Първият междинен анализ на нашето глобално проучване от фаза 3 предоставя доказателства, че ваксината може ефективно да предотврати COVID-19. Това е победа за науката и глобалните усилия за съвместна работа", каза проф. Угур Шахин, съосновател и главен изпълнителен директор на BioNTech. "Когато тръгнахме на това пътешествие преди 10 месеца, се стремяхме да постигнем точно това. Особено днес, докато всички сме в разгара на втора вълна и много от нас живеят в локдаун, още повече оценяваме колко важен е този етап на нашия път към прекратяване на тази пандемия. Ще продължим да събираме допълнителни данни, тъй като процесът продължава да се следи за окончателен анализ, в който трябва да са натрупани общо 164 потвърдени случая на COVID-19."

Фаза 3 на клиничните изпитания на BNT162b2 започна на 27 юли и до момента в нея участват 43 538 души, 38 955 от които са получили втора доза от кандидата за ваксина до 8 ноември 2020 г.

Приблизително 42% от глобалните участници и 30% от американските участници имат расов и етнически разнообразен произход. Процесът продължава да се следи, като проучването ще оцени и възможността кандидатът за ваксина да осигури защита срещу COVID-19 при тези, които са били изложени преди това на SARS-CoV-2, както и дали препаратът може да служи като профилактична ваксини срещу по-тежко заболяване от COVID-19. 

Компаниите са публикували актуализирана версия на протокола за проучване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
1
 
0
 
! Отговори
проф.Гроздински преди 3 години
Само ваксината ще ни спаси от пандемията. Омръзна ми да чета коментари на безотговорни и глупави хора.
209
1
 
0
 
! Отговори
Не се ваксинирайте!! преди 3 години
Това е капан заложен от Кил Гейтс, ваксината ще разболее сериозно и убие много хора, ще бъде обвинен "вирусът", ще се затегнат мерките и ваксината ще се направи задължителна за пътуване, културни мероприятия, пазаруване, работа, училище и т.н. Най вероятно в нея има нано технологии като "хидрогел", които ще се използват за пълния контрол и технологичното заробване на човечеството.
208
4
 
4
 
! Отговори
Данчо пръчката преди 3 години
Как Да им вярваме на тия Pfizer че са сериозни ?! Тия правят виаграта :)
207
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не ме интересува чия ваксина се каните да пробутате и кой ви плаща за това.Преболедувах без особени проблеми. Ваксина никаква няма да сложа. Всичко са икономически интереси. Който иска - да им се връзва и да се химизира с каквото си ще.
206
1
 
6
 
! Отговори
Вместо ваксина преди 3 години
може ли да си цръцна малко първак???
205
0
 
9
 
! Отговори
ИванчУ преди 3 години
Бах таз ваксина... Чакат я като новите версии на Iphone или Windows. Някак си да сме наредени на опашка за нещо си, щото всички чакат. Като започнат бъговете при децата от следващите поколения, евентуално чак тогава ще започнат смислените въпроси. Ама нейсе, днес на безумието му казват прогресвно мислене и цивилизованост...
204
2
 
5
 
! Отговори
kireza преди 3 години
И гръбначният стълб се парализира,забравиха да напшщат в похвалата....Най много кандидати има за руските ваксини,защо ли???
203
0
 
5
 
! Отговори
Един преди 3 години
Нищо не се пише за норките. ЗАЩО ЛИ???????????????
202
0
 
0
 
! Отговори
козата ми е болна преди 3 години
и козината и пада.....от тази, или от противошапната да взема?
201
0
 
0
 
! Отговори
помашки мелез преди 3 години
210....брато, не ти се разбира.
200
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия и Китай вече имат ваксина..........За противошапната знаем вече.....
199
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко за тия, които си сложат ваксина. Много жалко...
198
6
 
3
 
! Отговори
Закъсняхте преди 3 години
Чада мили. Вовата и Си се усетиха рано и Русия и Китай вече имат ваксина. Тези държави са изгубени като пазари. А вероятно и доста други.
197
4
 
9
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 3 години
Противошапная самая лучшея!!!
196
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тото 196Ами точно появяването на тежък страничен ефект което води временно до спиране на проучването е ПРОБЛЕМ, или и ти като Бай *** щом не се е случило на теб лично то не е проблем. Втората ти манипулация е че ЕС а не България бил закупил ваксина от Астра Зденка,ами *** мин сладък България в ЕС ли е или не е, и ЕС просто закупи наедро за да не закупува всяка страна поотделно, но всяка страна ще си заплати ваксините които получи от тази поръчка.Аре ходи да цункаш зад,ници
195
10
 
28
 
! Отговори
Случаенос?1 Не мисля преди 3 години
Два дена, след като свалиха Тръмп, и видиш ли - голям пробив, цъфна ваксината за ковид! Бря, каква случайност, бря, кво нящу!
194
2
 
5
 
! Отговори
Тото преди 3 години
До Анонимен (195): България си поръча от ваксината на Астра Зенека, която още се бави и имаше известни проблеми.1. Не България, а ЕС си поръча от тези ваксини.2. Няма "известни проблеми" - временното спиране на изследване при сериозен страничен ефект е нещо нормално и се е случвало при немалка част от всички лекарства, които се продават в момента по аптеките.
193
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудесно, сега да ни кажат колко струват двете дози които трябва да се поставят за да се придобие имунитет, защото тази ваксина ще трябва да си я плащаме всеки от джоба си. България си поръча от ваксината на Астра Зенека, която още се бави и имаше известни проблеми.А защо ли така набързо няколко милиона отлетяха?
192
1
 
7
 
! Отговори
До 187 преди 3 години
Не, не е описано точно какви нежелани реакции са получили участниците в проучването. Това, че не са получили сериозни нежелани реакции, не означава, че не са получили абсолютно никакви. Отвори листовката дори на един спазмалгон, парацетамол или друго обезболяващо и ще прочетеш колко възможни нежелани реакции могат да се проявят при дадени пациенти, пък камо ли при една ваксина. И не, не съм против ваксините, но аз лично не бих си била нещо ново, което не е проверено във времето.
191
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инжекция с физиологичен разтвор! Също толкова ефективна!