Каква подкрепа ще получат социално слабите през COVID зимата?

14% повече хора са кандидатствали за помощи за отопление
11 ное 2020 19:35,
49
Каква подкрепа ще получат социално слабите през COVID зимата?
Снимка: БГНЕС

14% повече нуждаещи се са кандидатствали на помощи за отопление тази година. Кампанията за социално слаби и хора с увреждания стартира на 1 юли и приключи на 31 октомври. За 5 месеца отоплителен сезон сумата, която получават хората тази година, е 495,80 лв., уточни пред БНР Адриана Стоименова, зам.-министър на труда и социалната политика.

Към момента са отпуснати 276 042 заповеди за помощта, която е на стойност малко над 137 млн. лв.

"Разширен е кръгът спрямо 2019 г. Отбелязвам, че ежегодното увеличение на пенсиите, което е всяка година на 1 юли, няма негативен ефект за достъпа на нуждаещи се хора към тази помощ. Става дума за пенсионери, хора с увреждания, хора с ниски доходи – стараем се да бъдем гъвкави и да дадем възможност на хората, които наистина са в нужда, особено в кризата", допълни Стоименова.

До края на годината е удължено и действието по програмата "Топъл обяд". В над 189 общини и райони на Столична община тази помощ се доставя за над 26 400 потребители. "Съвместно с патронажната грижа, топлият обяд е доста търсен. Преговаряме за непрекъсваемост и през следващата година на тази мярка. На общинско ниво съумяват да се организират и оценката е положителна", каза още зам.-министърът.

Положителна е и политиката за раздаване на хранителни пакети по ОП "Храни". Тази година има два тура, които обхващат над 470 000 лица на стойност над 15 млн.лв. или 6500 тона храни. Очаква се това да продължи и през следващата година, като ще има и увеличение на видовете храни. С пакетите храни, които по принцип са предназначени за най-нуждаещите се (пенсионери, хора с увреждания, социално слаби), сега се подпомагат и семейства, засегнати от Covid кризата. Кандидатстването става чрез Агенцията за социално подпомагане.

"За всяко удължаване на извънредната епидемиологичната обстановка Агенцията за социално подпомагане удължава и служебно сроковете на всички решения на ТЕЛК и НЕЛК, изтекли в периода на извънредното положение или обстановка, което означава, че за лицата, за които няма издадени нови решения на ТЕЛК, се осигурява непрекъсваемост на месечната финансова подкрепа. Към момента сроковете са до 28 февруари. Ако се удължи извънредната епидемиологична обстановка, се удължава и срокът на решенията, ако няма издадени нови", обясни Стоименова.

Новост, която стартира от януари, е т.нар "асистентска подкрепа" по Закона за социалните услуги. Има разписан стандарт. Очаква се професионалната грижа от лични асистенти, в повечето случаи медицински лица, да бъде достъпна чрез общините.

"Центровете за временно настаняване имат готовност да отворят врати в тежките зимни месеци, подсигурили сме достъп до храна", допълни Адриана Стоименова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КойчоТИ ВИЖДАЛ ЛИ СИ БЪЛГАРИ ПО СТРОЕЖИТЕ- АЗ НЕ, НО ГЛЕДАХ КАК РАБОТИХА МЛАДИ РОМЧЕТА НА 15 ЕТАЖНИЯТ БЛОК ДО НАС, КОЙТО САНИРАХА- НЕ СПИРАХА- НЕ ПРОПОВЯДВАЙ ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА И ФАШИЗМА.
35
1
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Много харесваме как българите бачкат и ни дават помощи на нас рооомите
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 39Да, смятам, че съм самостоятелен и свободен! Никой, никъде не може да ме води и не ме интересуват никакви партии. Аз съм там, където ми харесва. Днес съм в България, утре мога да съм където си пожелая, въпрос е да си купя билет само...всъщност мога и с колата да изляза ако е за Европа, де ;)
33
1
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
Ама ти сериозно ли си мислиш че си самостоятелен и свободен?И сега пак партията те води за ръчичка!Само че разликата е че едно време водачите ни бяха умни, отстоявана националните ни интереси и ни водеха към просперитет. А сега водачите ни са неадекватни простаци и ни водят към унищожение.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Даа, демократичната мизерия ще става все по голяма за тези дето са свикнали, както пишеше по-долу партията да се грижи за него и някой по-умен да го водел за ръчичка...Другите ще са по добре и така.... живота си се върти!
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34На времето комунистическата партия искаше най-доброто за върхушката си! Няма никой на този свят, който да ми иска доброто повече от мен самия! И понеже така добре се развивахме тогава, та взехме и фалирахме. Ти ако искаш някой по-умен да те командва си ходи при Корни.. аз нужда нямам... така си ми е добре
30
1
 
0
 
! Отговори
с преди 3 години
Нас червеното знаме пои ни!
29
1
 
3
 
! Отговори
До Тодор Живков преди 3 години
Е браво, подигравай се на хората в нужда..много смешно и остроумно .. от комунист (или сега социалист??)какво може да очакваш.. ?? нещо смислено ли?
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има излишък от човешка стока на пазара на труда. Цената на човешката стока на пазара на труда ще продължи да пада. За едно работно място ще се състезават поне по 100 човека да го спечелят. А тези имат щастието да спечелят работно място ще работят до изнемогване като товарни добичeтa на капиталиста за добив на печалба, и ще се тресат от страх да не загубят работата си зашото децата им ще гладуват а банката и топлофикация ще им продадат жилището и ще останат на улицата на произвола без препитание и без подслон.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко, няма да се върне социализма, а демократичната мизерия става все по-жестока, и все по-жестока ще става.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите вече почнаха да разбират че "свободата" си има цена и тя е доста висока!Оказа се че и да си свободен не е лесно. Повечето хора не заслужават да са свободни и дори е за тяхно добро някой по умен да ги командва. Навремето комунистическата партия беше като строг родител който искаше най доброто за нас. И някой точно като деца постоянно мрънкаха че това или онова не им харесвало. Да ама държавата вървеше напред и се развиваше. А сега къде сме? В коя точно област се развиваме? Усвояването?
25
0
 
3
 
! Отговори
haha преди 3 години
Ама че въпрос...Как каква,разбира се никаква.Каквато получихме всички докато бяхме под домашен арест.Гарантирано от ГЕРБ и НОЩ!!!
24
4
 
2
 
! Отговори
До при демокрацията преди 3 години
Абе, колкото и да се напъваш оная мизерия и простотия на червената върхушка няма да се върне ;)
23
2
 
3
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 години
Може също така да получат подкрепа СП-Р, сошъл пекидж-регюлър - два банана с руло тоалетна хартия. А СП-А, сошъл пекидж адвантидж ще включва сошъл пекидж-регюлър плюс шоколадово яйце киндър сюрприз.
22
2
 
6
 
! Отговори
при демокрацията преди 3 години
МафияБеззакониеКорупцияПрестъпностБанкови фалитиБезработицаБедностНаркоманияПроституцияЧалгаризацияПросяциБездомнициНай-високо ниво на самоубийства в Европа.Обезлюдяване на цели райониПо едно българско дете на ден бива изнасиленоБез достъп до здравеопазване ако си беден
21
3
 
3
 
! Отговори
До Тодор Живков преди 3 години
Абе ти да не си бил от номенклатурчиците или ДС? Ако е така кажи. Ше те разбера, че за тебе е било добре...
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РазликатаСоциализмът наистина имаше много лоши страни, но и с много добри страни. Проблемът е, че сега след 31 години, демокрацията има много по-лоши страни от социализма, а предимствата и са просто мижави в сравнение с предимствата на социализма.
19
5
 
3
 
! Отговори
До Тодор Живков преди 3 години
Работа имаше за всеки,- е не каквато искаш и отиваш там, където ти кажат!(Панелно) жилище - за всеки- за всеки, друг път!"Лада" - за всеки, - пак друг път. Вартбург може, когато докарат! А ако искам Волга?Първокласна медицинска помощ - за всеки, -чак пък първокласна, в болниците си беше същата мизерия!Образование на световно ниво - за всеки,- Глупости, изостанала работа!Парно отопление, струващо 8% от заплатата за всеки, -Парно в София само!Почивка на море ежегодно за всеки, - в едни бараки, ужас по добре да нямаше!Детски градини за всеки,-и сега има може да избираш, частна- държ
18
1
 
7
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 години
Подкрепата за социално слабите ще включва ли безплатно руло тоалетна хартия?
17
2
 
8
 
! Отговори
Разликата преди 3 години
По времето на лошият социализъм държавата се беше погрижила да няма социално слаби хора.Всички имаха гарантирана работа, жилище, безплатно образование и здравеопазване.А сега по времето на добрата демокрацията държавата трябва да се грижи социално слабите защото те се увеличават всяка година. Днес имаш работа, утре си на улицата. Ако нямаш пари си умираш като куче.