В плановете на властта - 100% от леглата за COVID болни, останалите в "чисти болници"

Все още страната не е достигнала до този сценарий
Обновена: 12 ное 2020 09:49 | 12 ное 2020 09:30, Камелия Цветанова
45
В плановете на властта - 100% от леглата за COVID болни, останалите в "чисти болници"
Снимка: БГНЕС

В разработените от властите планове за разпространение на коронавируса има и такъв, при който ще бъдат определени "чисти болници", които да бъдат за пациенти с различни заболявания.

Всички останали болници ще бъдат само за болни от COVD-19.

Това е трето ниво на третия сценарий, прие което има над 600 болни на 100 000.

"Нещо, което в страната все още не е достигнала. При това нито 100% от леглата са за болни COVD-19", съобщи здравният министър Костадин Ангелов в парламента.

Той добави, че в отговор на усложняващата се обстановка се въвеждат редица мерки, които могат да са на териториален принцип или на национално ниво. Ангелов припомни и допълнителните материални стимули за лекарите, РЗС, администрацията на МЗ, отпуснатите средства за купуване на лекарства и санитарни материали.

"Реорганизацията на здравната система е най-голямото предизвикателство, пред което се е изправяло МЗ, настоящата ситуация изисква бързи действия, които са от ключово значение", коментира Ангелов.
 
Той призна, че има и недостиг на медици.

"Страната е на второ място най - нисък дял на медицински сестри след Гърция по данни на Евростат", уточни министърът.

Според Ангелов, въпреки че заради презапасяването на хората с някои антибиотици, в аптеки в страната те са изчерпани, но като цяло няма недостиг на лекарства.

Той припомни, че през лятото беше одобрен плана за организацията на работата на лечебните заведения, като основната му цел е определяне на оперативната готовност и създаване на адекватна организация за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Министърът призова политиците да се обединят.

"Положил съм клетва във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа и ще направя дори и невъзможното, за да овладея тази ситуация, но това зависи от общите усилия, с обща дисциплина и с мисъл за другия, ще ни е трудно, но със сигурен, че ще успеем с малки крачки спазвайки мерките всеки ден, да спечелим битката с коронавируса“, обобщи Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
Що народ преди 3 години
ще си отиде от ДРУГИ болести :( !Няма профилактика, няма ранна диагностика, няма лечение за хронично болни, трансплантирани... Всичко е Ковид!Лични лекари с хиляди пациенти лекуват по телефона...Ако е страшен Корона-вирусът, хаосът в държавата и здравната система около него са два пъти по-страшни! Как ще ме лекуват офталмолог, ортопед от вирусна инфекция?А на психиатрите "клиентелата" им е осигурена за едно поколение напред.
35
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 3 години
Плановете на властта са всички да се разболеете и без лекарства и без болници, който оцелее оцелее. Трябваше ПРОТЕСТИТЕ да пордължат ако не искаме да има ХУЛЯДИ МЪРТВИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ! (БСП са още по зле а и патриотите са метастаза на ДПС) НО ТРЯБВАТ НОВИ ХОРА СПЕШНО!
34
0
 
5
 
! Отговори
В плановете преди 3 години
В плановете на властта - фондовете за здравеопазване заключени в нощни шкафчета...
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да се взимат мерки за ограничаване на вируса , а ще се запълват болници , морги , гробища странна работа
32
5
 
2
 
! Отговори
БСП= смърт преди 3 години
Ами че той вашия кадърен човек дойде вече . Мънгаров се казва нали? Сега ще ви направи на сухи съчки та да ви се затворят мръсните усти.
31
0
 
14
 
! Отговори
ГЕРБ=Мафия преди 3 години
Мутрите пак не знаят какво правят. Не ни трябват няколко "чисти" болници. Трябва всички болници да са чисти, с изключение на няколко болници, които да са само за Ковид-19. Тази некадърност на мутрите е потресаваща. Трябваше лоще през феруари-март да подадат оставка, за да дойдат кадърни хора, които знаят какво се прави при тази епидемия.
30
1
 
1
 
! Отговори
Mдю преди 3 години
Ква корона бе ?!
29
5
 
3
 
! Отговори
Зле сте преди 3 години
Че гърците като цяло лято седяха затворени на ПСР тестове да не би сега да нямат коронавирус. Сега като са се блокирали да не би да им изчезне. Ще се минат две седмици и пак същото. Ако дисциплината не произлиза от самите спазващия няма как да се наложи резултатно. Трябва да свикнем да живеем с този вирус. Това не е спринт а маратон. Нужна е воля, самоконтрол, дисциплина. Да се очаква властта да направи чудо е детинско. Да бъде обвинявана за нещо от което страда цял свят - безумно.
28
0
 
4
 
! Отговори
Сега целта е преди 3 години
да се заразят всички болници, така че чисти да не останат. Не може при мен да има, а при съседа да няма.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самохвалковците на Тулупа.И с какво ги лекувате, бе крадци?Само точите Здравната каса.Натрупахте милиони от нещастието на народа.Безсрснми нагляри!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според Ангелов, въпреки че заради презапасяването на хората с някои антибиотици, в аптеки в страната те са изчерпани, но като цяло няма недостиг на лекарства."Според Шматангелов, въпреки че са го oнoждали, като цяло само са го боцкали с кожена писалка...
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потъва се лесно, когато си на върха на вълната, когато потъваш във водата надолу, а ние ровим дъното, толкова сме изостанали, че вече няма на къде да рием, удряме скалите!!!
24
0
 
9
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
Същия като БОКО ТИКВАТА!!!! Същия жалък и манипулативен изказ!!!Каквито министрите, такава е и Държавата в момента---ТЕРИТОРИЯ!!!След години ще търсите лекари, но няма да ги има защото сте неадекватни и изключително нагли в начина си на мислене и действията ви!!Повечето лекари и не само лекари, като завършат и напускат, защото не искат да живеят в "мутренска държава", която се управлява от Пр*сти индивиди......
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДобротоДа си лекар е професия. Никой не е станал лекар, за да мре поради неадекватната държавна политика, да лекува *** и пульо за без пари и да го шамарят манголизите. Така че доброто на тая криза не са простотиите, които дрънкаш. Доброто е това, че неграмотния българин, възпитан да мрази лекарите от медии и общество, най-после ще разбере колко са важни тия хора. Но вече в България лекари не останаха, така че прогнозата на Мутафчийски нещо започва да става реалистична.
22
0
 
8
 
! Отговори
Требе и акъл! преди 3 години
То сгради на болници - има! Легла, спални, матраци - също има!ЛЕКАРИ и персонял няма!За какви болници се говори тогава?
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВасилГа ходи на протести и се гъчка със себеподобни ни рива,а?
20
3
 
0
 
! Отговори
Доброто преди 3 години
на настоящата ковид криза е шанса за младите лекари да се изградят като истински доктори, които се борят за човешки живот, които четат данни и епикиризи и реагират бързо и адекватно, които са запознати с действието и страничните ефекти на много различни медикаменти. Както във войните от ефрейтори се изграждат най-добрите офицери, така здравната криза от ще изгради доктори, които не са просто чиновници а лечители.
19
3
 
5
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Народа мре-----Нали скачахте за богат живот ?!Ето вече 14 години в клубът на богатите,а измиpаме много...Не разбрахте ли, че за да ви лекуват, трябва да сте достатъчно платежоспособни ?!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ангелов ,ако беше министър в Китай ,вече щяхме да сме забравили за тебе !
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе кво направиха с хлорохина? Двама познати се разболяха от вирусчето, и двамата стигнаха до задух, антибиотици, ама единия си пи хлорохин и на третия ден свежарка, нищо му няма, а другия си го кара само на изписаните лекарства и още е като ударен с мокър пapцал. Та що не вземат да го пуснат тоя хлорохин по аптеките да си го купят желаещите?