Православната църква почита паметта на Св. Филип

Той е един от дванадесетте апостоли на Христос
14 ное 2020 09:55, Петя Славова
14
Православната църква почита паметта на Св. Филип
Снимка: БГНЕС

На 14 ноември православната църква почита паметта на Св. Филип, който е един от дванадесетте апостоли на Христос, предава БНТ.

Той бил роден край Галилейско море, в град Витсаида („град на риболовците”). Оттам били и други двама апостоли – Петър и Андрей.

Още от малък Филип изучавал Свещеното писание и след възкръсването на Христос тръгнал да проповядва Божието слово в земите на Сирия и Мала Азия заедно със сестра си Мириам и с апостол Вартоломей. В град Иерапол езичниците ги заловили и ги изправили пред съда с обвинение в магьосничество.

Когато мъчителите им понечили да съблекат дрехите им, девицата Мириам се превърнала в огнен пламък. Когато апостолите били разпънати на кръст (Филип – с главата надолу) страшно земетресение разтърсило града. На мястото, на което била пролята кръвта на апостол Филип, израсла лозница като знак за вечното блаженство на светеца, загинал за своя небесен учител.

На 14 ноември имен ден имат Филип, Филипа, Фильо и Филка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
а кога ще празнуваме "Деня на Св. Боко"?..викате:-"Ами ние перманентно го празнуваме вече 11 години!"....Е,"Куйет сий право,сий право".......Иначе:-И Юлианския и Григорианския календари са объркани!С цели 27 години от "Нулевата".Който е жив ,ще види кога точно е "2012" според календара на маите..
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато става въпрос за Истинския Църковен Календар - Юлианския " православния" говори само за разколници, въпреки че покойният Български патриарх Максим приживе е благословил и Стария стил в БПЦ. Явно и Православните Християни , живеещи в Земята, от където е Произлязло Християнството - Светите Земи, са също "разколници", понеже НЕ празнуват Рождество Христово на 25 Декември, а на 7 Януари и понеже НЕ празнуват Празниците по нов стил. " Православния" като повечето българи има повърхностна вяра
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Биххщте ли ми казали защо започват на 28ми,а не от утре - тъкмо мислех да започвам пост. Защото 40 ден на края на поста е 7 Януари - Рождество Христово по стар стил. 25 Декември по стар стил се почита паметта на свети епископ Спиридон Тримитунтски , който е участвал в Първия Вселенски събор през 325 година като изобличавал учението на еретика Арий. На 25 Декември няма и сняг, а и е от първите дни от започването на Зимата. А пред 28 Ноември се почита и Архангеловден - 21.11.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото е датите са по стар стил - Юлианския календар. Целият Православен свят , включително и Светите Земи православните християни почитат Празниците и пости по стария стил, докато България, Гърция и Румъния празнуват и постят по Григорианския календар или тнар нов стил.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Биххщте ли ми казали защо започват на 28ми,а не от утре - тъкмо мислех да започвам пост. Къде мога да прочета повече защо датата е 28ми,тъй като навсякъде пише от 15ти Ноември? Благодаря
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак лъжете хората! Днес Светата Православна Църква почита паметта на светите Безсребърници и лечители Козма и Дамян! Свети апостол Филип се почита на 27 Ноември. Тези хора, които носят името Филип празнуват именния си ден на 27 Ноември. Българският актьор Стефан Данаилов е починал миналата година на Филипов Ден по стар стил! Православните християни започват да спазват Рождественските пости от 28 Ноември, а не от утре!
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак лъжете хората! Днес Светата Православна Църква почита паметта на светите Безсребърници и лечители Козма и Дамян! Свети апостол Филип се почита на 27 Ноември. Българският актьор Стефан Данаилов е починал миналата на Филипов Ден по стар стил! Православните християни започват да спазват Рождественските пости на 28 Ноември, а не от утре!
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Християнството в първите години е минавало за магьосничество.За образованите римляни християнството е секта и то непонятна.Едва през 3 и 4 век благодарение пак на Рим имаме познатото днес християнство.
5
1
 
2
 
! Отговори
Православен преди 3 години
ДНЕС СА РОЖДЕСТВЕНСКИ ЗАГОВЕЗНИ, от утре започва Рождественския пост 40 дни до 25 декември.Честит празник на именниците и лек, и спасителен пост на всички вярващи!
4
4
 
0
 
! Отговори
Петър Д. преди 3 години
До xИсус Христос е бил мошеник , който е лъгал хората само и само да се напие и наяде на аванта.
3
1
 
0
 
! Отговори
Ще има още ... преди 3 години
Пощенски картички в Страсбург!
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хПий си хапчетата.
1
6
 
3
 
! Отговори
x преди 3 години
Измислен Христос, измислен апостол, измислена църква, измислена религия Всички религии са излишни. Те са ненужно зло.