Медиците с по-високи заплати от 1 януари, новите мерки - при 600 на 100 000 заболели

Проф. Ангелов: Проблемът на системата е многогодишен, не е реформирана
Обновена: 18 ное 2020 09:26 | 18 ное 2020 09:03, Александър Попов
132
Медиците с по-високи заплати от 1 януари, новите мерки - при 600 на 100 000 заболели
Снимка: БГНЕС

Проблемът на здравната система е многодишен, тя не е била реформирана и сега всичко излиза на показ, заяви пред БНТ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Според него обаче не е сега моментът за предприемане на резки действия, които да отклоняват системата в една или друга посока.

"От 1 януари ще бъдат вдигнати заплатите на всеки един лекар с 600 лева бруто, 360 лева на всяка сестра и 120 лева на всеки санитар. Кризата извади всички истини на показ. Броят на инфекционистите е малък. Много малко са желаещите", заяви Ангелов.

Министърът уточни, че няма да има забавяне на лечението на болните, не са забранени онкологичните операции и тези по спешност.

Още по темата
"Всичко, което виждаме, е резултат от липсата на реформи. Имаме достатъчно болнични легла. България е една от държавите в ЕС, в която има недостиг на лекари и медицински сестри. Ще направим всичко възможно системата да работи по начина, по който трябва да работи", категоричен бе здравният министър.

Кога ще има по-строги мерки?

Следващата стъпка като мерки и организация на здравната система ще започне, когато се стигне заболеваемост 600 на 100 000 души на 14-дневна база.

"В областите в страната ще създадем лечебни заведения само за пациенти с ковид и за такива без ковид. Болниците се избират от областните щабове, може не навсякъде това да е възможно. До края на тази седмица очаквам областните управители да дадат предложения, след това ще ги облечем в заповеди. И едва тогава ще преминем към трансформацията", поясни проф. Ангелов.

Той заяви, че имат ясен план за действие и той се следва.

В момента подготвяме заповед за карантинираните контактни лекари и отмяна на тяхната карантина. Когато човек е бил положителен се карантинира 14 дни, отрицателен тест не се изисква, защото дори да има положителен тест, човекът не е заразен, разясни още той.

Предлагаме и система за СМС известяване на заразените и по нея се работи, защото за София имаме над 1000 болни през вчерашния ден, а връчени са само 35 предписания за карантина, защото от РЗИ не достигат хора, каза още здравният министър.

Локдаунът е тежка мярка, ние трябва да анализираме дали това би помогнало, всяка една мярка се обсъжда, каза още проф. Ангелов. "България се справя, ние сме малко над средата по заболяваемост и смъртност в Европа".

Лекарства по магазините?

Здравният министър не одобри идеята лекарства да се продават в хранителните магазини, защото може да се окаже опасно за здравето на хората.

"Безразборната употреба на парацетамол в големи дози е рискова. Хората купуват по интернет, четат и се лекуват във фейсбук с разпространени рецепти. Това малко ми напомня за кампанията във фейсбук за ниски самолетни билети, които се предлагаха от Александър от Париж. Накрая се оказа, че това е Спас от Кочериново", заяви министърът и призова да бъдат слушани експертите.

Когато говорим за лечение на пациент, то не може да е по телефона, смята той.

"Личният лекар обаче познава пациента, той е запознат със състоянието му. Но трябва да погледни и пипне, за да назначи лечение.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
4
 
3
 
! Отговори
MD преди 3 години
300 Euro??? Only?
112
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видели ли сте *** да свърши нещо кадърно?Тоя по свой Образ и Подобие ли го намери Бойко?!
111
4
 
5
 
! Отговори
ескимос преди 3 години
Ами направете ги тези реформи най-накрая, 30г. чакаме и плащаме ежегодно за прословутото ел. здравеопазване! От политици и министри се правят реформите, не от лекари, санитарки и пациенти. Ама не смеете нали, защото не може да се краде и защото основното е да се остойности труда, пък сега най-евтиното в здравния бюджет е заплащането на медиците.
110
4
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Когато човек е бил положителен се карантинира 14 дни, отрицателен тест не се изисква, защото дори да има положителен тест, човекът не е заразен, разясни още той.Е защот тогава ни лъжехте всеки ден че не знам си колко хиляди са новозаразени? Когато се знае, че тестовете реагират на наличие на антитела - т.е. не са "заразени", а точно обратното - имунни?
109
0
 
3
 
! Отговори
ПХАХАХАХАХА преди 3 години
До Да, бе, познава ме #105Долни лъжи от Вашата уста, госпожо!Долни! Засрамете се, сигурно не сте й жена, а да стане по-заитригуваща лъжата споменавате, че не ви е дала направление за бременност....Разлепвала бележки :D да хахахахаха 100%
108
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За резултат от липсата на реформи говори... сетиха се, налага се да се стига до там, че шуменската болница да моли за дарения, за да закупи кислород за болните... Срам, срам, 30 години срам.
107
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да могат други нормални хора да пазаруват безопасно между 13:30 и 16:30.
106
9
 
10
 
! Отговори
Zaya Baeva преди 3 години
Защо е това ограничение за нормалните хора под 65 години да не могат да пазаруват от 13,30 до 16,30 в лидъл ? Това е дискриминация по възраст.
105
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да, бе, познава меАми смени си личния лекар, толкова е просто. Намери някой койта да бди над теб 24 часа в денонощието срещу 1 лев на месец. Желая успех.
104
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей ти не си никакъв министър а най-обикновен ***, в Германия при нива които минават 100 на 100 000 въведоха строги мерки за превенцияза да се ограничи разпространението и да се намали смъртността. Този клоун говори за нива 6 ПЪТИ по-високи, егати ненормалника абе всичко ще стане на мармалад бе ***.Смъртността в БГ е НАЙ-ВИСОКАТА в Европа спрямо населението. Уб^ийци.
103
4
 
23
 
! Отговори
лекар преди 3 години
Колкото и да увеличават заплатите няма да ми пораснат нито втора глава,нито втори чифт крака и ръце!И роботи да бяхме пак нямаше да успеем.Преди 30 години бяхме 2 пъти повече от днес.И се започнаха едни съкращения,уволнения,цели болници затваряха и така цели 30 години.Колегите се разбягаха кой където може,сестрите също.И сега няма нито лекари,нито сестри.....
102
8
 
9
 
! Отговори
Да, бе, познава ме преди 3 години
Първата GP не знаеше кой от 10хил пациента съм, докато не я заплаших, да й пратя проверка, защото 2 пъти по ред ми затръшна телефона без възможност да обясня какъв е проблемът-тя нямала часове=>няма да си говорим; 2-та не ми даде направление за бременност; 3-та ме пита при записването "нали съм била здрав човек"-Ама си следи държавната субсидия-като намалее, разлепва бележка, че търси нови пациенти.
101
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не били забранени операциите пи спешност. Уж е така, но вместо планова операция навреме, се чака положението да се влоши, за да стане по спешност и когато може вече да е късно. Второ, спешния пациент минава през спешен кабинет, където се чака и стои с часове редом с Ковид болните.
100
2
 
16
 
! Отговори
Ясния план преди 3 години
Той заяви, че имат ясен план за действие и той се следва.Планът е следния ЕСТЕСТВЕН ПОДБОР друг план нямат.Държавата е на автопилот, и случайните пътници питат ИМА ЛИ ПИЛОТ В САМОЛЕТА !
99
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към края на септември смъртността по света беше - 3,82%, у нас - 5,31% към днешна дата по света е 3,33% , нас 7,11%, браво на лекарите, ама сурпер са се изучили да ни "лекуват" и на РЗИ да ни държат по къщите докат препукаме
98
4
 
10
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Дори и да има положителен тест, човека не е заразен. WTF?!?!?!?!Ми що тогава ги слагате под карантина бре? Защо тогава изобщо има тези тестове?!?!?! След като положителен, не значи заразен?!?!?!?!Тоя, има ли 2 грама мозък в главата си????? Знае ли кви ги плещи всеки божи ден и защо изобщо ги плещи?!?!?!Както каза човека под мен - тоя е за разстрел
97
5
 
14
 
! Отговори
тоя преди 3 години
на снимката е за публичен разстрел. Насред площада. Казвам ви честно.
96
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всяка година по един цял випуск лекари и сестри напуска България ...все повече няма да ги има не се чудете когато ви кажат ами няма кой да работи цяло лято тия чукундури не направиха нищо за да се подготви системата за тая вълна от заболели , а това което е направено в момента е отбиване на номер хора пазете се и пазете околните това е начина независимо дали ви харесва
95
1
 
5
 
! Отговори
ЧИНГЕ И ШАПКАР преди 3 години
ДАЙТЕ БРЯ И НА НАЗЕ....СИЛОВИТЕ П.И.Ч.О.В.Е....НА ПЪРВА ЛИНИЯ СМЕ.....НЯМА ЛИ ЗА НАС ПО 500ЛВ....АААА..БРЕ...
94
4
 
14
 
! Отговори
Dr. Know преди 3 години
"В момента подготвяме заповед за карантинираните контактни лекари и отмяна на тяхната карантина. Когато човек е бил положителен се карантинира 14 дни, отрицателен тест не се изисква, защото дори да има положителен тест, човекът не е заразен, разясни още той."БРАВО!!!А какво правим с учителите в началните класове - да ги пратим и тях без PCR обратно на работа! Нали децата го карали по-леко! УНИК мамин! Ела да работиш с мен в кабинета - да видиш какво е да си лекар, а не депутатска мижитурка!