Киприан: В пандемията се увеличиха вярата, упованието...

Коронавирусът е изпитание, което ни учи на търпение, заяви той
24 ное 2020 10:58, Анисия Иванова
9

"Моли се вкъщи" - такава беше кампанията на лекарите по Великден, когато призоваваха хората да останат у дома и да избегнат големи събирания. Тогава църквата не затвори портите си и прие богомолците.

"Изпитанието е дадено от Бог, учи ни на търпение, на добромислие, на добролюбие. Когато остане сам в карантина, човек разбира, че само и единствено с Бога той може да преодолее всичко. Вярата не е застрашена. Застрашени са преносителите на вярата - хората, свещенослужителите. Светият синод на БПЦ винаги е призовавал да се спазват всички мерки, предложени от правителството и от Оперативния щаб", коментира в ефира на "България сутрин" старозагорският митрополит и говорител на Светия Синод - Киприан.

Духовникът изтъкна, че както по време на Великденските празници, така и сега храмовете не са били огнища на COVID-19.

"Спомняте си, че по време на Великденските празници храмовете останаха отворени. И тогава, и сега те не са огнища на коронавирус. Проблемът е докато стигнем до храма. Светият Синод отдавна е пуснал препоръки какво трябва да се случва в храмовете, как трябва да се дезинфенкцират иконите. Светлият празник не би могъл да бъде помрачен от тази пандемия, но хората трябва да бъдат внимателни едни към друг", заяви митрополит Киприан пред Bulgaria ON AIR.

Говорителят на Светия Синод изрази мнение, че лично право на всеки човек е да обяви публично дали е заразен с COVID-19.

"Свещениците не са камикадзета, които умишлено ще тръгнат да заразяват хората. Може би съм се заразил по време на посещенията, които съм имал по различните институции. По време на пандемията се увеличиха вярата, упованието, добросърдечието. Трябва да бъдем благодарни на хората на първа линия и доброволците, предимно млади хора, които влязоха в трудно време в тази битка" каза още той.

Митрополит Киприан подчерта, че би дарил кръвна плазма. Той отправи послание към вярващите да бъдат силни и призова към упование в Бога.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Църквата както винаги не е полезна. Вместо да поучава неукото население каквато трябва да и е ролята, тя му втълпява някакви упования.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вярата и упованието, че някой от небето ще ти помогне се увеличава в неграмотните, безидейните, некадърните и неуките. Другите не чакат от небето ми запретват ръкави и строят болнииц, институти разработват лекарства и ваксини, хората се пазят и знаят, че трябва да се спазват някакви мерки.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От тия има няколко полезни свещеника. Кога са направили нещо за хората последните 30 г морално или материално? Скачат срещу гей парада един път годишно и толкова. Колкото и да са ми неприятни евангелистите, те поне ходят сред хората, та култивират поне римите по махалите.
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обръснете си брадите,че мязате на ислямисти.
3
8
 
12
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Увеличи се вярата в конспирацията. 40% вярват че са толкова значими, че някой иска да ги следи, чипира, дори да разработи биологично оръжие срещу тях.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В пандемията се познава кой е човек и кой е толуп, едни събират капачки за линейки други карат яхти, държавата да конфискува яхтите и да ги продаде и да купи линейки и да построи болници. Човешкия живот ли е по-важен или някой да върти гьобеци по яхтите..
1
10
 
9
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
"само и единствено с Бога той може да преодолее всичко" мне ... С наука.