Борисов: След 3 седмици ще разхлабим мерките!

Епидемичната обстановка се удължава до края на януари
Обновена: 25 ное 2020 10:36 | 25 ное 2020 10:26, Веселина Йорданова
242
Борисов: След 3 седмици ще разхлабим мерките!
Снимка: Правителствена пресслужба

Удължаване на извънредната епидемична обстановка от 1 декември до 31 януари 2021 г. гласува правителството.

Доказаният ефект срещу COVID-19 е само един - намаляване на социалните контакти или карантина. За да облекчим болниците, които са на предела на възможностите, въвеждаме мерки за 3 седмици.

Още по темата
Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

Премиерът припомни, че до настоящия момент страната ни е била с най-либералния режим за ограничаване на разпространението на коронавируса с цел запазване и на икономическите дейности. Борисов подчерта, че за справяне с болестта България участва наравно с останалите държави-членки в обща доставка на ваксини за ЕС. "Това ще е единственото, което ще даде възможност на Европейския съюз като цяло да заработи пак така, както трябва", изтъкна Борисов.

"Искам много ясно хората да разберат, че след 3 седмици - на  21 декември, ще си позволим разхлабване на мерките, яслите, детските градини и училищата ще отворят, моловете, ресторантите и фитнесите плавно ще заработят“, каза още министър-председателят. Той добави, че като компенсация за този период държавата ще осигури близо 400 милиона лева за бизнесите, които ще бъдат с ограничена дейност.

"Намираме се в труден момент, в който всички заедно трябва да се изправим срещу нещо колкото познато, толкова и непознато – пандемията от коронавирус. Защо казвам заедно – защото ние държавниците трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме", каза още премиерът на правителственото заседание.

Той изрази увереност, че заставайки рамо до рамо - лекари и медицински сестри, здравни работници, учители, учени, органи на реда, държавници, работещи и пенсионери, млади и възрастни, всички българи заедно като общество можем да се справим с пандемията. "Вече сме го правили", каза още Борисов.

Министър-председателят отбеляза, че не трябва да се прави противопоставяне между здравеопазването и икономиката.

"Защото няма процъфтяваща икономика с болни или заразени с COVID-19 хора. Но няма и здравна система, която да може да функционира без силна икономика. Затова е необходим баланс, който ще ни преведе и през втората вълна на пандемията", категоричен беше Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
9
 
9
 
! Отговори
мира преди 3 години
КОЙТО ИМА ТИКВА НА РАМЕНЕТЕ СИ Е ТАКА. ВМВСТО ДА НАМАЛИТЕ ЗАПЛАТИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ КОЙТО РАБОТЯТ ОНЛАЙН С 40% ЩАХА ДА СПРАТ ДА ХОДЯТ ПО ЗАВДЕНИЯ БЕЗ ДА ГИ ЗАТВАРЯТЕ И ДОРИ ДАСКАЛКИТЕ ЩАХА ДА СА ЗДРАВИ И ДЕЦАТА ДА СИ УЧАТ ВСИЧКИ ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ АЙЛЯЗИ ЗАРАЗИХА ХОРАТА .А КАТО ИМ БРЪКНЕШ В ДЖОБА БАЯ ЩАХА ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ ДЕ ЩЕ СИ ВЕЯТ ЗАДНИЦИТЕ ПО КРЪЧМИ И БАРОВЕ
70
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам фотоса и се питам тия какви са? Ясно е, че слугите сас с маски, а господарят е без маска!
69
8
 
20
 
! Отговори
Мутро-демагог преди 3 години
Винету е фурнаджийска лопата - чака еврофондовете за да намаже от баницата и ще го играе всякак до тогава!
68
16
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Другари, много ви боли че преврата не успя. Ще ви успокоя че болката ви няма да мине и след изборите през март. Народът ви е ял попарата - фалити, инфлация, кражби и приватизация.
67
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В.Теб пък койте те спира да протестираш, гориш си маската, блокираш на нормалните хора пътя? Видя ли снощи по новините как във Франция, люлката на демокрацията премахват палатков лагер? Заедно с буушмените вътре ги товареха в камионите! Видя ли как разчистиха площада от неххранимаййковци. С щита напред и изблъсква! Тук блъскате и замеряте полицаи, чупите полицейски коли и после"полицейско насилие". Протестирайте, ама се скупчете по близо да ви е топло. Обменяйте пълноценно секрети.
66
9
 
10
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Боце , радвам се ,че познаваш моята особа ( чел си книги значи си интелигентен) ,но НЕ ТЕ разбирам! Страдаш от някакво раздвоение на личността. До онзи ден казваше ,че здравите трябва да работя ,а децата да ходят на училище ( апропо : единственото смислено нещо от теб) ,а малко по - късно сменяш курса? Послуша перуката и генерала - комик и се завъртя ! Не ти е за пръв път ...Нейсе, дано те съди ,който трябва..." Благодарим" ти за интимността на ,която ни обричаш...И децата ни ти "благодарят"!
65
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли тука някой противник на мерките навит да се срещне с привърженик като мен и да се сбием пред паметника на руския окупатор?
64
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да затварят. Ама държавата да поеме заплатите на хората, както е навсякъде по света, където правят пълно затваряне. Заплатите се дават на 80%.Това са към милиард на месец. А само ако бяха отпуснали 100млн. на здравната система, щяха да минат доста по-евтино, но акъл при ГЕРБ не вирее
63
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо недейте да разхлабвате! Поне до средата на пролетта!
62
3
 
7
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Точно така,затягане...разхлабване..Само така ще можем да контролираме и здравната система да е в състояние да поеме заболелите. Какво не ви е ясно?Според нивата на заразените различно затягане...Това е борбата.
61
6
 
19
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Трябва тотален лок даун за поне месец-два. Иначе просто отлагаме големия пик за януари. С три седмици нищо няма да се оправи. Хората за Нова Година ще се съберат и втората седмица на януари ще стигнем същия пик като сега. И тогава какво правим?
60
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Универсални магазини под прикритие на хранителни като Кауфланд, Лидл, Билла, спадат ли в графа големи търговски центрове?
59
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ама математикът какво каза? Увеличаване на смъртността с 200 %!
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като последно, какво се затваря, кога? И колко ще се затваря - нсполовина ли или нацяло?
57
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам *** се активираха в защита на главния ***.Не им се изпуска кокала.Много им се услади.Е,няма да е за дълго.Каквото сте надробили,това ще сърбате после.
56
3
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Объркаха цялата Държава-вече никой не знае кога е на работа?- кога ще се учи? -кога ще се пазарува? - направо е пълен ХАОС!!!
55
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43Пак разбрали, недоразбрали дават оценка. Заведенията ще работят само с храна за вкъщи! Бил "мутра", а ти явно си картоф. Защо най-големите оотрррепки умират да дават оценка?
54
7
 
11
 
! Отговори
Възмутена преди 3 години
Вие добре ли сте??????!!!!!! Дете тръгнало на ясла преди месец, свикнало ..и отново вкъщи после пак на ясла, евентуално отново затваряне/ защото до лятото тава ни чака отваряне-затваряне/........Родители,които се чудят как да изкарат двата лева за семейството си и държавните хрантутници ...., които врещят ЗАЩТЕТЕ НИ ...ШОФЪОРИТЕ И КОНДУКТУРИТЕ на гр. транспорт,кой да ги защити, продавачите в хр. магазини КОЙ да ги защит???. От години в България всяка минута умират хора от рак....
53
2
 
18
 
! Отговори
до 52 преди 3 години
Айде, фалит! Хак да ви е за надутите цени, за укритите данъци и налози, за фалшивия алкохол, за долнопробните услуги, за ниските заплати на служителите! ЗАГИВАЙТЕ!
52
12
 
17
 
! Отговори
Барове за БСП преди 3 години
Бойко ти предаде бизнеса ! 600 000 служители от баровете няма да го забравят, отиваме към БСП вие от герб сте предатели!Оставка и затвор! Почваме бунтовете!