Борисов: След 3 седмици ще разхлабим мерките!

Епидемичната обстановка се удължава до края на януари
Обновена: 25 ное 2020 10:36 | 25 ное 2020 10:26, Веселина Йорданова
242
Борисов: След 3 седмици ще разхлабим мерките!
Снимка: Правителствена пресслужба

Удължаване на извънредната епидемична обстановка от 1 декември до 31 януари 2021 г. гласува правителството.

Доказаният ефект срещу COVID-19 е само един - намаляване на социалните контакти или карантина. За да облекчим болниците, които са на предела на възможностите, въвеждаме мерки за 3 седмици.

Още по темата
Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

Премиерът припомни, че до настоящия момент страната ни е била с най-либералния режим за ограничаване на разпространението на коронавируса с цел запазване и на икономическите дейности. Борисов подчерта, че за справяне с болестта България участва наравно с останалите държави-членки в обща доставка на ваксини за ЕС. "Това ще е единственото, което ще даде възможност на Европейския съюз като цяло да заработи пак така, както трябва", изтъкна Борисов.

"Искам много ясно хората да разберат, че след 3 седмици - на  21 декември, ще си позволим разхлабване на мерките, яслите, детските градини и училищата ще отворят, моловете, ресторантите и фитнесите плавно ще заработят“, каза още министър-председателят. Той добави, че като компенсация за този период държавата ще осигури близо 400 милиона лева за бизнесите, които ще бъдат с ограничена дейност.

"Намираме се в труден момент, в който всички заедно трябва да се изправим срещу нещо колкото познато, толкова и непознато – пандемията от коронавирус. Защо казвам заедно – защото ние държавниците трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме", каза още премиерът на правителственото заседание.

Той изрази увереност, че заставайки рамо до рамо - лекари и медицински сестри, здравни работници, учители, учени, органи на реда, държавници, работещи и пенсионери, млади и възрастни, всички българи заедно като общество можем да се справим с пандемията. "Вече сме го правили", каза още Борисов.

Министър-председателят отбеляза, че не трябва да се прави противопоставяне между здравеопазването и икономиката.

"Защото няма процъфтяваща икономика с болни или заразени с COVID-19 хора. Но няма и здравна система, която да може да функционира без силна икономика. Затова е необходим баланс, който ще ни преведе и през втората вълна на пандемията", категоричен беше Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
7
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Този индивид (Винету) да не купува американска совалка "на старо" за 10 милиарда??-че иска 3 седмици никой да не може да протестира???
50
16
 
22
 
! Отговори
Христина преди 3 години
БРАВО !!! КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ !
49
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има БОЙ по празни протестърски кратуни... Натам вървят нещата.
48
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ ПОБЕДА! САМО БОЙКО БОРИСОВ!
47
5
 
17
 
! Отговори
Каква преди 3 години
икономика бе Мишок скрит. Икономика добре, че са хората в Испания, Германия и Сащ да пращат пари за да съществува тази БАНАНОВА република
46
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намаляване на социалните контакти значи ли, че и тиквата ще спре да се вози на Жипката и да се прави на инспектор всичколог ??
45
26
 
6
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и адмирации, господин Борисов ! БЪДЕТЕ ЗДРАВ И БЛАГОСЛОВЕН ! ЦЯЛАТА НАЦИЯ Е С ВАС !
44
7
 
7
 
! Отговори
И преди 3 години
Ти дето ще се събираш на паветата си заслужаваш "сътбата" щом не си прокопсал ами ще мръзнеш на дъжда, но не се притеснявай короната ще ви чака на паветата ;)
43
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А любимите ти кръчми ще продължат да работят,там вируси не се разнасят,така ли?А ние като трябва да си стоим в къщи с какво да ходим по кръчмите?Аман от неадекватните ти мерки.Махай се мутро,писна ни от теб.
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съмнявам се след три седмици ковбойко да си спази обещанието и да поолаби примката. Три седмици не е много време. Ще го откараме така чак до следващата година.
41
0
 
14
 
! Отговори
Ваксината преди 3 години
"Всеки, който се ваксинира през следващите месеци, с регистрираните по бързия начин ваксини, ще знае, че участва в клинично проучване..." - проф.Чорбанов по bTV.
40
2
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Да те разхлабат на задна бе ***.
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонеимен преди 3 години
И кво...дори да намалеят болните след тези мерки после пак ще се увеличат и само ще си играем на затягане и разхлабване.
38
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Довечера ще се разбере дали сме ***. Ако не се съберем достатъчно на жълтите павета няма причина да се оплакваме. Стадото заслужава сътбата си.
37
3
 
10
 
! Отговори
Бай бабо! преди 3 години
Тури си мутра- барон начело и се моли да те не среща вирус!народна послесловица...
36
32
 
13
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Разхлабването на мерките трябва да стане едва, когато пристигне ваксината и се ваксинира минимум 80% от населението. В цяла Европа правителствата правят една и съща грешка - съобразяват се капризите на простолюдието и затова Европа е 1 по заболеваемост и смъртни случаи.
35
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно!Всички вън на жълтите паваета!Те са позор!!!За тях оставка и затвор!Веднага!!!
34
8
 
21
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
пълни глупости! тия дето сега умират са такива дето са се заразили преди 3 седмици. Вижте отпреди 3 седмици до сега как са се покачили числата на новозаразените и може да си грубо да сметнете колко ще умират на ден след тези 3 седмицаи. МАЗАЛОТО ПРЕДСТОИ! дано не съм прав!
33
30
 
20
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Какви мерки ще разхлабваш бе мисирко? И на какво основание? Пълен локдаун, излизане само с SMS'и и следене по телефона. Слагайте и КПП'та ! Само истински мерки ще оправят батака, който забърка ве толуп
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като последно, какво се затваря, кога? И колко ще се затваря - нсполовина ли или нацяло?