Питайте тези, които палиха маски, защо смъртността е такава

По-строги мерки са нужни, защото тези сега не се спазват
25 ное 2020 12:30, Нели Христова
154
Питайте тези, които палиха маски, защо смъртността е такава
Снимка: БГНЕС

„Според мен въпросът защо имаме толкова голяма смъртност трябва да бъде зададен на хората, които твърдяха, че такъв вирус няма, които твърдяха, че маските са излишни и към тези които палиха маски по площадите. Експертите твърдим от самото начало на този вирус, че той е много сериозен и потенциално смъртоносен. Трябва и да се взимат едни не чак толкова сложни правила“. Това заяви пред NOVA зам.-директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски.

Той добави, че в неговото лечебно заведение има заболели медици. Те се откривали на ежедневна база. Специалистът обясни, че повечето от тях се заразяват извън болницата, където рискът е значително по-голям. Ако в болницата мерките се спазвали, там рискът от зараза бил относително нисък.

Проф. Габровски изтъкна, че страната ни е имала един относително либерален режим на рестрикциите свързани с овладяването на пандемията. Като основен проблем в обществото професорът посочи, че липсва единно отношение към спазването на мерките.

„Струва ми се, че всички изказвания отсносно тежестта на мерките доведоха до това, че повече хора бяха недисциплинирани. Мерките са ефективни само когато се спазват от цялото общество. Ако 10 от 100 не ги спазват, то застрашени са и останалите 90. Именно защото 10 души не искат да носят маски, сега ще трябва да ходим със скафандри“, каза той.

Специалистът изказа категорична подкрепа към предложението за по-сериозни мерки в страната.

„Лично като лекар смятам, че по-сериозни мерки трябва да бъдат въведени, но причината за това е най-вече, че въведените сега не се спазват. От медицинска гледна точка това е абсолютно задължително, за да се въведе в контрол ходът на това заболяване“, обясни проф. Габровски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид-19 се оказа златна мина за лекарите, които са си търговци, а не са никави лекари. Сега ще правят всичко възможно да разпалват страх и истерии и да удължават "пандемията".
89
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Швеция много рядко могат да се видят хора с маски.
88
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По закон никой не може да ви задължи да носите маски на общестени места - нито в метрото, нито в градски транспорт, нито в обществените институции, дори полицията няма право да ви спира за маска защото задължителното носене на маски е незаконно, а полицаите са задължени да действат законосъобразно. Може да ви задължат ако сте само на частен терен и собстеникът иска от всички които са на негов терен да носят маски.
87
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
каква мазна физиономия ...самодоволна и нагла ...
86
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На крива здравна система маските й пречат.
85
10
 
12
 
! Отговори
парички преди 3 години
Сигурно от ЕС са обещали нови пари ,ако обявят Локдаун. Иначе с мерки ,или без мерки, ковида си се разпространява и минава като грипче!
84
8
 
11
 
! Отговори
До 81 преди 3 години
Този, който се изказва е професор по медицина.Ти изобщо се съмнявам дали имаш умствения капацитет да завършиш медицина, а камо ли да станеш професор.Второ - човека най-разбираемо ни обяснява, че ако всички спазват мерките, ситуацията ще по нормална.Ти обаче пак само за политика говориш, политиката е важна, но и поведението на хората е важно също.Ето много е просто
83
8
 
6
 
! Отговори
Стойчо преди 3 години
Мислех че само от шефа на пирогов нищо не става, ама то и от заместника също
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Николай и ти ли Бруте?!
81
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските не помоагат и не предпазват от вируса. Изобщо всички тия мерки нямат никакъв ефект, дори обратното. Страните които не спазват мерки имат много по-малко заразени и смъртни случаи отколкото тези които въвеждат строги мерки.
80
4
 
5
 
! Отговори
EPP idiot's преди 3 години
Д-Р Габровски... навсякъде където има изискване за носене на маски,те се носят! Аз съм с това собствено мнение, но пък неадекватно и престъпно поведение от управленци и лекари-бол! Това е проблема,оттам и смъртност,която е N 1 в света. Нискокачествено, отчайващо потънало под ниво Африка здравеопазване,не малка част медицински персонал без никаква емпатия и вие,примрънкващите д-р около Ъолупа от Банкя? Това е...
79
5
 
9
 
! Отговори
Лойко преди 3 години
Дайте да обвиним хората, и да излезем чисти ние !
78
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 80А ако не искам да защитавам другите?Подсъдно ли е да не понасям хората?
77
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не го знам какъв специалист е тоя "професор"ама от изказването виждам поредният наведен специалист! Защо не попита тия от които зависи здравеопазването-Защо е в това състояние? Защо не попита тия които трябваше да въведат доста по рано рестриктивните мерки-защо не го направиха? Защо не попита хората които трябваше да направят някаква организация преди втората вълна на заразата-защо не го направиха? А че хората са невярващи е вярно но те са такива по целият свят не само в България!
76
5
 
7
 
! Отговори
До 1-ви преди 3 години
Защото маската е по ефективна за намаляване създаването на аерозолна среда, околкото за защита от такава. Т.е. ако някой без маска кихне до теб и ти си с маска е по-голяма вероятността да се заразиш отколкото ако този който киха е с маска, а ти си без маска до него. Маската се носи за защита на другите от теб, не за твоя собствена защита.
75
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евала, вие знаете всичко,професора ряпа да яде. Само дето той е професор а вие сте неуспели нещастници на които другите са им виновни.
74
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази "пандемия" показа колко са "хуманни" някои "лекари"
73
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бяла Мафия!!!
72
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НововъведенитеНаправо да газим хората с танкове? Големи смелчаци геноцидаджии има зад мотитора.Излизай и бий тези които са без маски. Стиска ли ти?
71
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според мен въпросът защо имаме толкова голяма смъртност трябва да бъде зададен на хората, които твърдяха, че такъв вирус няма..."--------А не си ли зададе въпросът, защо без вирус сме на 3-то място по смъртност през 2019. Не на Балканите, не в Европа, а в СВЕТА! Професоре.