Данъчни облекчения за "богатите" родители, за тях няма детски

НАП ще връща по 450 лв. за едно дете, по 900 лв. за две
65
Данъчни облекчения за "богатите" родители, за тях няма детски
Снимка: БГНЕС

След като ГЕРБ промени идеята на правителството от догодина да има детски надбавки за всички родители, депутатите днес решиха, че "богатите" ще ползват данъчни облекчения от следващата година.

Годишният облагаем доход на един от родителите ще се намалява с 4500 лв. за едно дете, с 9000 лв. за две деца и с 13 500 лв. за три и повече деца, предвиждат новите текстове.

Данъкът върху доходите е в размер на 10%, така че това означава, че дължимите налози от родителя ще бъдат намалени с 450 лв. за едно дете, с 900 лв. за две и с 1350 лв. за три и повече деца. Облекчението ще бъде ползвано еднократно.

Мярката обаче ще се усети от родителите чак през 2022 г., защото отчита данъчните декларации за 2021 г.

Сега облекчението за дете е само 20 лева, което е символично, припомни Искрен Веселинов от ОП.

Семействата с деца с официален доход до 510 лв. на месец на всеки от членовете си ще получават както детски надбавки, така и данъчно облекчение, ако родителите работят или са декларирали други облагаеми доходи пред НАП.

Ежемесечните детски и през следващата година ще се дават само на родителите с ниски доходи, като за едно дете сумата е 40 лв., за две деца е 90 лв., за три деца - 135 лв., за четири деца - 145 лв., а за всяко следващо дете - по 20 лв.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 1 месец
неграмотни и некадърни журналисти, какво ви учат в училище да лъжете ли само?
56
0
 
2
 
! Отговори
hmmm преди 2 месеца
Докога в България ще е държавна политика стимулиране на раждаемост от определен етнос, съответно развитие на "професия" многодетна и необразована майка?
55
1
 
2
 
! Отговори
Богаташки преди 2 месеца
Богатия винаги ще намери далаверата. Ще пише всички доходи на фирмата, а себе си на минимална заплатка за да може да папка от всякъде.
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С тези детски само за най-бедните България си отглежда милиони ромчета. А за Българските деца - чужбината.
53
1
 
0
 
! Отговори
CTAH преди 2 месеца
Извинявам се на тези които са разбрали правилно, ама много простотия в тези коментари как да дръпне Българя напред с такъв материал хейтърски
52
1
 
1
 
! Отговори
От 50 преди 2 месеца
До 54
Аз писах за понятието богати, то пишеш за необлагаем доход, което е нещо друго, а и в случая не е необлагаем доход. Доходът се облага, ако си на заплата и след това, ако попълниш данъчна декларация, ще има данъчно облекчение, ако не попълниш няма да има. Аз не бих се занимавал с 450 или 750 лева данък. Въпросът е, че тези данъчни облекчения нямат нищо общо с богати и бедни.
51
1
 
0
 
! Отговори
до 50 преди 2 месеца
До Анонимен
Сумите 4500, 9000, 13500 не са годишен доход, а НЕоблагаем такъв заради брой деца. Т.е. за годината ще платят по-малко данъци съотв. с 450, 900 или 1350лв.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Lan

И сега е същото. Плащаш само 10 % плосък данък огромно облекчение, а бедните вземат и в натура и в пари които ги харчат в кафлан. Не можеш да ги накараш да ядат само хляб.
49
3
 
5
 
! Отговори
Lan преди 2 месеца
Крайно време беше! Детските трябва да са "надбавки" - облекчения от данъците и то за всяко едно дете, не само до третото! А помощите за крайно бедните трябва да са в друг вид - не финансов, защото очевидно това са хора, които не се справят с финансите.
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До CTAH

В Германия е много висок данък на заплатите 50-90 % за най-богатите. В бг е 10 % еднакъв плосък и за богати и за бедни.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С годишен доход от 4500 лв., 9000 лв. и 13500 лв., не си богат а си беден. Това са 375, 750 и 1125 лева месечно.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Хмм

Ами ако се е родил в бедно семейство и става, какво правим ? То е лесно да осъждаш, обаче ако се сблъскаш с такива дето не им пука, просто им се струва нормално, кво правим ? :)))) Иначе ако разсъждаваме така, до никъде няма да стигнем. Има хора които се чувстват по българи от Валерката, Каракачанов и останалите патриоти, обаче са бедни, нямат връзки.
45
9
 
2
 
! Отговори
CTAH преди 2 месеца
БРАВО най-накрая като в Германия, но не е обяснено на прост език и затова са много неразбиращите в коментарите
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Срочен Проект за изменеие в бюджета:
- Пре.зер.вативите (Kон.домите) в БГ трябва да станат безплатни - за сметка на държавата!
По-малко "навалица", "по-тъпи" родители и полеко за управляващите;)
Те сега ще затворят и терминалите, защото специалисти не останаха!!!
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До БОГАТИТЕ
НОИ не е банка и колкото внесеш, после си ги вземаш. В НОИ не достигат много пари, защото няма работни места заради миналите финансови кризи и сега теглят от бюджета. Като искаш за пенсия си спестявай в банка и не ти трябва НОИ. Но банката може да фалира и пак теглиш от НОИ
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 24
Кой данък на "богатите" пада? Като им се намалява ДДС-то, автоматично с 11% се увеличава данъчната основа за облагане с корпоративен данък. Ако не знаеш. Освен 10% върху печалбата, дължиш и 5%върху дивидента който си получил от фирмата. Това е от години. Кой какво е намалил?
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 42

И преди Виденов имаше едни демократи и скачания по площадите, че искат пазарна икономика. Сега пък искат помощи.
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Въпроса е принципен
А защо държавата, т.е. ние трябва да издържаме детето ти? То за срам няма да те питам. Като не можеш да го отгледаш, не го прави. Естествен подбор. Аман от такива като теб и бракята. Отгледах го и през Виденовата зима. Когато парите се обезценяваха с часове и по аптеките нямаше лекарства.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Хмм

Проблема е че тия пари пак трябва да дойдат отнякъде. Държавния дълг не може да расте, защото същите деца после трябва да го плащат. Като дигнат данъците, необразованите пак не могат да плащат и остават пак богатите ще плащат и така няма смисъл от цялото упражнение. От единия джоб в другия или от бедните за богатите ако бедните имат пари.
38
0
 
8
 
! Отговори
Хмм преди 2 месеца
За мен най-правилното е детските да са сплетени и със образованието. Така ще се ражда деца в образованието семейства, а не биомаса както каза един колега по долу. Ако мислят че е дискриминация тогава това че дават на необразован според мен също е дискриминация към мен. Аз съм учил и придавам моята полезна дейност към обществото.