Туроператори заплашени от фалит: Не работим от 13 март

Губим човешкия капитал, алармира Павлина Илиева
Обновена: 26 ное 2020 09:59 | 26 ное 2020 09:58, Красимир Ангелов
37

Туристическият сектор е в колапс. След 80% загуби в края на летния сезон, второто затваряне на държавата поставя пред фалит всички работещи в туризма.

Ще ескалира ли напрежението и ще успеят ли затворените бизнеси да получат компенсации от държавата?

"При нас локдаунът си е продължение на ситуацията от 13 март. Туроператорите се опитваме да работим в тази екстремна ситуация, но е много трудно. Удрят ни по бизнеса на 100%. Всички организирани пътувания са прекратени. Ние искаме 10% от нашия оборот като помощ за ликвидност на целия сектор. Това са едни 155 млн. Тази помощ към момента я няма. Ние сме единственият сектор в България, който не работи от 15 март", заяви в ефира на "България сутрин" Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение и бъдеще за туризма".

По думите ѝ през 2019 г. туристическият бранш е подпомогнал държавния бюджет значително.

"За миналата година ние сме внесли 45 млн. лева в държавния бюджет. Тази година тези пари просто няма да ги има. Туроператорите правим 8% от БВП, който тази година също няма да го има. Туризмът предизвиква управляващите да обяснят как бизнес успява да издържи от 13 март до днес без нито един лев подкрепа или възможност за работа", коментира Илиева пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че коронакризата е огромно предизвикателство за целия сектор и работещите в бранша вече се пренасочват към други сфери.

"Правителството обеща 10 млн. лева, които до днес не са реалност. До средата на декември ни обещаха, че ще станат действителност тези пари. Относно мерките 60 на 40 - не можем да обясним 40% от неработещ бизнес. До ден днешен не можем да се разберем с управляващите как това може да се случи. Навсякъде се говори, че при нас помощта е 80 на 20. Това не е вярно. Ние вече губим ликвидност по всички параграфи. Губим човешкия капитал, който се пренасочва към други сфери", алармира Илиева.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
голем тур преди 1 месец
е ние какво да направим , СМС _и ли да ви пускаме или да ви ходим на екскурзийките ?! работа има в други браншове , в момента се търсят санитари ! в мътилката искате бяла риба да ловите , изведнъж всички за пари ревнахте ! ТЪРСЕТЕ СИ РАБОТА !
32
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
на полето има работа...
31
0
 
6
 
! Отговори
Експерт преди 1 месец
Тази професия вече изчезва, също както професията чертожник и машитописка изчезнаха преди 20 години.Тези хора от бранша още ли не са проумели, че в дигаталния свят никой няма нужда от техните услуги. Всеки сам от дома си прави резервации за хотели, самолети и почивки.Вместо да се оплакват, по- добре е да намерят нови ниши за работа .Светът вече е едно голяма село, всеки дори да не знае език има преводач на компа и комуникира свободно.А хотелите с 400 легла да ги събарят, както в Испания.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо не е вечно на този свят. Всеки, който успее да реагира адекватно на тази криза има и шанс да оцелее...
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата да изкупи фалиралите хотели по бреговете на Черно море и да ги събори.

Да ги изкупи за 1 лев, както пишман-капиталистите изкупиха държавни предприятия, за да ги ликвидират и нарежат на скрап.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се направи реформа в туризма, преструктуриране, преквалификация.

Стига комунизъм за капиталистите и див капитализъм за работниците!

Капиталистите в БГ искат комунизъм за тях и семействата им, и див капитализъм за бедните и работниците.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички организирани пътувания са прекратени. Ние искаме 10% от нашия оборот като помощ за ликвидност на целия сектор. Това са едни 155 млн. Тази помощ към момента я няма. Ние сме единственият сектор в България, който не работи от 15 март

а кога ще върнете парите от неосъществените екскурзии и почивки? Цяло лято всичко се плаща единствено в кеш - това ли ви е 80% спад?
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия пък за какво реват? Ако мен ме уволнят- няма да е виновен Борисов, Ковид или нещо друго. Аз ще съм си виновен. Ама няма да рева, че държавата ми е длъжна, а просто ще си намеря нова работа.
Тия какво искат?! Виждат, че в световен мащаб туризма е в колапс. Самолетни превозвачи фалират. Да бяха помислили и да са заделили пари за черни дни, а не да си купуват безумно скъпи, ама показни коли.
25
0
 
6
 
! Отговори
Така си е... преди 1 месец
Сега да целуват ръката на Боко и да му благодарят , че им дава и на тях по некой лев...!
АМА НА БЪЛГАРИНА ...УГОДИЯ НЯМА!
То , затова си е патил цял живот , щото все си мисли , че морето му е до коленете.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помощите трябва да са обвързани с печалбата и внесените данъци върху нея, а не с оборота.
23
1
 
6
 
! Отговори
АЙДЕ , АЙДЕ ..22 преди 1 месец
ОЩЕ ОТ ПРОВМЯНАТА НА СИСТЕМАТА И ПАДАНЕТО НА КОМУНИЗМА , ВЪРВИ ТАЯ ДАЛАВЕРА С ТУРИЗМА И РАЗРЕШИТЕЛНИТЕ ПО МОРЕТО!

ВСИЧКИ СИЛОВИ ГРУПИРОВКИ НА ДС/БКП И ТЕХНИТЕ ГОСПОДАРИ , СЕ НАДПРЕВАРВАХА ДА СТРОЯТ ПО МОРЕТО, ТА ЧАК И РУСНАЦИТЕ СЕ ОБЛАЖИХА ОТ НАШИТЕ ЗЕМИ!

СЕГА РЕВАТ , КАТО МАГАРЕТА И ИСКАТ "ИЗДРЪЖКА ОТ ДЪРЖАВАТА" ...СИРЕЧ ОТ МОИТЕ ПАРИ!!!

АЗ ПЪК НЕ МИСЛЯ , ЧЕ СЪМ ИМ ДЛЪЖЕН С НЕЩО..ХА,ХА,ХАААААААААА
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми кат напъвахте да гоните дивото с тоя туризъм щото откраднати хотели откраднати земи и поголовни безмислени строежи върху тях...
--------

И какво, те ли са виновни за застрояването и открадната земя?

А не такива като Боко, Валери Симеонов и тези, които са давали разрешителни?
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дори и така да е тия люде до вчера бяха на минималната а сега са кът навсякъде,а презадоволените туроператори вече са излишни,кофти ситуация но това е реалността!"Пазар"братче какво да го правиш!
-------------------------------------------------------------------------------
Това не е нормална пазарна ситуация, където търсенето и предлагането да определят колко участници да има на пазара и какви да са доходите им. Само да се разхлабят мерките, много хора ще се юрнат да пътуват и почиват
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На това му се казва - живот. Днес ти върви бизнеса, утре нещо се променя, и фалираш. Случвало се е от началото на търговията, и при динамиката на съвремието се случва все по-често.
19
0
 
5
 
! Отговори
До17 преди 1 месец
Дори и така да е тия люде до вчера бяха на минималната а сега са кът навсякъде,а презадоволените туроператори вече са излишни,кофти ситуация но това е реалността!"Пазар"братче какво да го правиш!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Големите рибоци се организират и с платени протести и натиск постигат своето - че лапкат от държавата !- таксита,превозвачи, тур бранш -все са на "наши" "хора" .
а малките безмълвни рибета фалират или едвам свързват да плащат Нап,Ной и Нзок
17
0
 
3
 
! Отговори
наблюдател до 15 преди 1 месец
Не вярвай на всичко, което казват по телевизията. 3000 ще е бруто и с извънредния и нощен труд . На финала ще е 2 к за 360 часа.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо не схващам,8% от БВП на България прави около 10 милиарда лева,та какви данъци платихте върху тая сума,че успяхте да "внесете" само 45 милиона лева в бюджета на страната?
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера Балтов казва,търсим санитари заплащане около 3000 лева,Кофти ама това е реалността,хората които до вчера бяха на минималната сега се котират добре,хора като вас които до вчера припечелваха доволно сега са излишни!
14
1
 
10
 
! Отговори
man преди 1 месец
И какво искат, да не затваряме държавата ли? Или моите данъци да ги захрнят?