Внасят от Гърция картофи за по 25 ст., продават ги лев

Търсенето е намаляло в света заради пандемията
26 ное 2020 08:37, Елка Василева
67
 Внасят от Гърция картофи за по 25 ст., продават ги лев
Снимка: архив, БГНЕС

Картофи по 25 стотинки се внасят у нас от Гърция, а в същото време на дребно в магазина цената им е над 1 лев. Това показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите на въпрос на депутата от БСП Радослав Стойчев за пазара на картофи у нас.

По данни на Държавната комисия за стокови борси и тържища средната цена на едро за октомври е 0,67 лева за кг, а на дребно стига 1,03 лв. за кг, пише „Монитор“.

Средната цена на вносната стока тази година е с 35 на сто по-ниска от миналата година. До края на октомври у нас са внесени 31 600 тона картофи, което е с 4% повече спрямо 2019 г.

Основните количества идват от Франция, Германия и Гърция, посочва в отговора си земеделският министър Десислава Танева. Миналата година по това време средната вносна цена е била 670 лв. за тон, а сега е 426 лева за тон.

Най-евтино идва стоката от Гърция - 257 лева за тон или по 0,25 лева за кг. От там сме внесли 7000 тона. От Германия вносът е в размер на 10 000 тона при цена от 350 лева за тон или 0,35 лв. за кг, а от Франция - 10 000 тона при цена от 510 лева на тон. Малък внос има и от Полша.

От земеделското министерство подчертават, че балансът на пазара на картофи в ЕС е силно нарушен заради увеличеното производство в ЕС, което води и до спад на цените и у нас. Основната причина е пандемията от коронавирус и много по-малкото търсене на продукцията в световен мащаб. “Търсенето на дребно се увеличи през летните месеци, но не достатъчно да покрие липсата на търсене от хотелите, ресторантите и кетъринга”, посочва Десислава Танева. Тя допълва, че търсенето на фабриките за преработка също не е на нивото от миналата година.

Потреблението на картофи за консумация у нас е около 190 000 - 195 000 тона. Преработката се осъществява от 18 предприятия, които преработват 11 000 тона годишно. Наличностите от картофи в страната са около 44 000 тона към края на октомври. Нивото на самозадоволяване на вътрешния пазар с картофи през последните 3-4 години расте, като стига до 85% от общото количество.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: ценавносГърциякартофи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 42И кой от тези 40 семейства играе доставчик и кой магазинер?Щото да разделиш една стока на 40 части си е време. Кой си жертва безплатно времето за да е по-евтино на останалите 39?
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До i'mТи май хич не си умен.Колко картофи си отгледал?
37
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам новината тук. Купувате си и вие наедро от Гърция, разпределяте си ги измежду 100 души и ето ви по 25ст. картофи. А останалите за 1лв. никой не ги купува и вносът спада, цената също пада моментално. Не разбирам кой ви пречи в пазарна икономика?! Никой. Купуваме на едро мед, вносни сирена био от мандри в Италия и Швейцария, телешко, специалитети от месо, млечни продукти от наши ферми и излизат наполовина от цената в магазина. Хванали сме се 40 семейства и така. На едро е евтиния.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До i'mТи досега колко картофи в частност и земеделска продукция си отгледал?Иначе си голям философ.Все някой друг ти е *** в гащите и ти е съсипал нещо.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Кипър вадят три реколти картофи годишно. В камъни и изкуствени торове, картофите са безвкусни. Но, продават се на кило. Френските селяни поличават много по-висока субсидия от българските. А после продават на един и същ европейски пазар. Как да се конкурираш при тези условия? Нашите картофи са по-вкусни, но как да направим пари от това?
34
3
 
3
 
! Отговори
гост преди 3 години
Е вие по колко ги искате? По 26 ст. ли?
33
3
 
12
 
! Отговори
i'm преди 3 години
Да, понеже в България картофи не растат! Ако не друго, то поне България винаги е била земеделска страна. Тук винаги е имало отлични условия за всички видове плодове и зеленчуци, разтящи в умерените ширини. Обаче всичко съсипаха от алчност и прикриват алчността си зад европейския стокообмен в частта му на земеделските продукти. Имамме прекрасни сортове за земеделска продукция и вместо да ги произвеждаме и изнасяме, ние внасяме чужди.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До _До Елиникой не те спира да отглеждаш плодове и зеленчуци. Само че за да ти ги купят на запад или от някоя верига, ще трябва да са почистени, измити, сортирани, калибрирани, опаковани и тарирани (някои и замразени). Накрая и доставени. Парите пък се изплащат след няколко месеца.
31
2
 
3
 
! Отговори
karakala преди 3 години
те това е бизнес,купуваш евтино, продаваш скъпо
30
2
 
13
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Това Лято порция картофи със сирена в ресторант на брега -12лв.Картофите са френски, да знаете предварително ...
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 26защото не са негови парите които раздава. Гърция си договори навремето високи субсидии от ЕС. Нашата другарка Меглена Пръмова, пардон! колежка Миглена Кунева договори на времето "средна" субсидия, НО върху определени декари. По това време имаше пустеещи ниви. След като почнаха пак де се обработват, субсидията беше разделена на повече на брой декари, от където и падна размера й на декар. Но, не я вини изцяло нея - по това време земеделец беше *** дума - хората не искаха да работят това
28
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До _До ЕлиЗащо ни забраниха ние да си произвеждаме плодовете и зеленчуците за да могат да ни продават технитеКой ти е забранил да произвеждаш плодове и зеленчуци бе?Ти психично болен ли си или какво?
27
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А стотици хиляди тонове български картофи се скапват по складовете.Има нещо много сбъркано в *** и вината за дереджето му си е лично негова.Да, знам че Бил Гейтс, американците, евреите, илюминатите, ЕС и Сорос сън не ги хваща и постоянно мислят как да прекарат нещо *** и да му направят мръсно, но все пак ...
26
4
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
и никъде няма отговор ?? защо от 0.25 ст цената става 1.10 ст на кг???
25
8
 
19
 
! Отговори
_До Ели преди 3 години
Нормално е да има надценка но въпросът е чий го крепим ние в ЕС? Като сме там защо не ни дават и на нас същите субсидии каквито дават на западняците? Защо ни забраниха ние да си произвеждаме плодовете и зеленчуците за да могат да ни продават техните ***? Бългаярия изнасяше стоки от СС на целият източен блок и Русия купуваше всичко даже искаше повече. Сега ние сме роби на запада , а този запад за благодарност ни праща отровите си тук. Кажете после че през соца беше зле. 2 стотинки кило дини.
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 23Не мога да го разбера това със субсидиите.Някой дава субсидия на гръцките фермери за да дават евтини картофи на българите.Ние сме доволни де - ядем евтини картофи.Ама защо този някой ще го прави - да си раздава парите.
23
5
 
5
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Западналити наркуманци ни зеа, да и прудаат картофии лук!!!Банани БАНАНИ БАНАНИ БАНАНИ БАНАНИ БАНАНИ БАНАНИ
22
5
 
11
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Вие да не очаквате да ви ги дават на доставна цена? Нали търговията печели от надценка. Като искате на 25 стотинки ходете си ги вземете сами от Гърция.
21
2
 
8
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Мистерията се нарича "субсидия".
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Kартофи по 25 стотинки се внасят у нас от Гърция, а в същото време на дребно в магазина цената им е над 1 лев" - няма значение, важното е, че според форумния ***, земеделците са алчни и неуяли се.

Спонсорирани публикации