Планът за възстановяване ще проработи, но ако всичко се изпълни!

Социалните партньори с критика, не бил обвързан с реформи
3
Планът за възстановяване ще проработи, но ако всичко се изпълни!
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че само при осъществяването на всички планирани инвестиционни приоритети от Националния план за възстановяване и устойчивост на България ще постигнем търсения ефект.

Стълб 4 от плана "Справедлива България" е с акцент върху здравеопазването, социалното включване, групите в неравностойно положение, промяната на работата на публичните институции в услуга на хората и бизнеса.

Още по темата
С този четвърти стълб затваряме целия комплекс от мерки, допълни Дончев по време на форум.

Вицепремиерът изтъкна, че този стълб не е допълващ, като посочи, че по него са предвидени интервенции за подобряване на бизнес средата, включително и в областта на съдебната система, както и мерки в сферата на социалната политика, здравеопазването и културата.

Дончев акцентира върху електронната идентификация през новите документи за самоличност. "Практиката показва, че всеки месец внедряваме една или две нови електронни услуги, но ако не решим принципно въпроса как гражданинът освен с документа си за самоличност, по електронен път представя себе си пред администрацията, няма да можем да разгърнем потенциала на електронното управление", каза Дончев.

Сред акцентите в социалната сфера вицепремиерът открои това как се справяме със застаряването на населението, необходимостта да се мисли за икономика, в която все повече възрастни хора се ангажират и ученето през целия живот, като това трябва да стане работеща политика, предаде БТА.

По темата за здравеопазването Дончев каза, че е редно да се говори не само за нови инвестиции и реформи, като изтъкна, че в стълба има приоритети, свързани с психиатричната помощ, създаването на система за бърза реакция при инсулти.

Културата също е застъпена в плана, изтъкна вицепремиерът и допълни, че освен финансиране и дигитализация на съдържанието, е предвидена реформа на Фонд "Култура", където финансирането ще се отпуска в по-големи мащаби, на конкурентен принцип, включително и за нови цели, ще има и експорт на културна продукция и достъп до повече европейско културно съдържание в България.

Почти две трети от хората у нас не притежават основни дигитални умения, по такива умения сме на едно от най-ниските равнища в ЕС, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на онлайн дискусията.

По думите й повишаването на дигиталните умения на българите е едно от основните предизвикателства в следващите пет години. За целта ще се реализират мерки както по плана, така и по оперативните програми, финансирани с европейски и национални средства.

Целта, която си поставяме е да има 72 процента заетост на хората на възраст между 15 и 64 години и поне 7 процента от населението да бъде ангажирано в различни форми на учене през целия живот, заяви Сачева.

Хората ще бъдат обучени както на базови дигитални умения, така и на такива за създаване и работа с нови технологии. Целта е да има и активно участие на работодателите за обучения за възрастни хора, повече стимули за развитие на професионалното образование, допълни министърът.

В плана за възстановяване е заложено изработване на национална програма за обучение на възрастни с прогнозен бюджет 80 милиона лева.

Деница Сачева заяви, че една от основните реформи е свързана с дългосрочната грижа и по-специално стратегията за дългосрочна грижа, която е в пряка връзка със законите за социалните услуги, за хората с увреждания и за личната помощ.

Целта е осигуряване на качествени социални услуги за всички настанени в момента в специализирани институции. Министърът каза, че вече са направени решителни крачки по отношение на деинституционализацията на деца, предстои денституционализацията на дългосрочните грижи и за възрастните хора, за което са отделни 755 млн. лева, най-голямото перо от разходи в социалната сфера. Ще бъдат създадени интегрирани здравно-социални услуги. Предстои изграждането на поне 174 нови такива услуги за 5220 потребители.

Сачева заяви, че когато говорим за професиите на бъдещето, често ги свързваме с технологиите, но професиите на бъдещето са свързани и с работа с хора.

Междувременно работодателите разкритикуваха плана. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България пише в становище, че оповестеният от вицепремиера Томислав Дончев План за възстановяване и устойчивост не отговаря на едно от основните изисквания, а именно - да бъде обвързан с реформи и да отразява специфичните за страната ни препоръки на Европейската комисия.

С критични бележки излязоха и от Българската стопанска камара, и от КНСБ.
 
От КРИБ смятат, че трябва да се предвидят повече и с по-сериозен бюджет целенасочени мерки за подкрепа на бизнеса. В никакъв случай не трябва да се допуска сценарий, в който ще се превърне просто в план за усвояване на средства, се казва в становището на Българската стопанска камара.

От КНСБ смятат, че трябват ясни критерии за разпределение на средствата по тях.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
трябва преди 1 месец
трябват по-високи данъци на програмистите защото те имат пари.

просто и ясно.

ама трябва по-завоалирано за да може да мине в парламента.

Примерно допълнителен данък за служебни компютри на фирмите дето ги ползват ,защото в България не се произвеждат компютри и така да се стимулира производството им.
Ама ако са купени последната една година за да не се засегнат толкова други фирми които не са програмистки.

Много е просто ама трябва управленска воля.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да живее българската Ком.партия,партия на прогреса и човеколюбието
1
0
 
3
 
! Отговори
Кромуел преди 1 месец
Аз възстановяване 30 и кусур годин не видях, и не виждам.Тоя нещо се объркал,моите почитания кралю.Кромуел е най точният лидера на света за всички,времена,ери,епохи