Едва всеки пети българин убеден: Ще си сложа ваксина

12% от нашите сънародници отричат COVID-19
Обновена: 30 ное 2020 12:06 | 30 ное 2020 12:06, Красимир Ангелов
354
Едва всеки пети българин убеден: Ще си сложа ваксина
Снимка: БГНЕС

Над 12% от българите отричат съществуването на коронавируса, а едва 22% от нашенците са категорични, че ще се ваксинират срещу болестта, когато това е възможно, става ясно от проучване на "Барометър България", проведено от 24 до 29 ноември сред 847 души на възраст над 18 г.

Още по темата
При все по-усложнената пандемична обстановка у нас и на прага на нови строги мерки, мненията в обществеността дали и при какви условия трябва да бъде преустановено присъственото обучение в училищата са доста противоречиви. Според проучването 39% от анкетираните подкрепят идеята за дистанционно обучение до овладяване на разпространението на COVID-19. За изцяло присъствено обучение са 19,5%, а 26,2% подкрепят компромисен вариант, при който учениците от начален етап ще останат в училищата.

Прави впечатление и възрастовото разделение на мненията – за затваряне на училищата са по-възрастните, които по принцип са в по-рискови групи или са по-загрижени за своето и здравето на близките си. По-младите анкетирани, които освен здравните, отчитат и образователните последствия за децата и икономическите за родителите на най-малките, принудени да останат вкъщи, са или категорично против преустановяване на присъственото обучение, или са по-скоро склонни на компромис с дистанционно обучение само на горните етапи. 15,3% от анкетираните нямат мнение по въпроса.

Ще се ваксинирате ли доброволно срещу COVID-19?

След като в последните дни се появяват все по-обнадеждаващи данни за успешна ваксина срещу COVID-19, която може да се прилага до края на годината или в началото на новата, социолозите запитаха участниците в проучването доколко са склонни да се ваксинират. В отговорите преобладават предпазливостта и дори страха.

Едва 22% от запитаните са категорични, че ще сложат ваксина, докато 32,9% предпочитат да изчакат, докато се уверят в ефекта й и липсата на странични ефекти. 28,9% биха се отказали заради страх от самата ваксина. 12,2% пък изобщо отричат съществуването на коронавирус. Много малък е делът на тези, които нямат мнение – само 4%.

Причините за разнопосочните мнения вероятно са в липсата на информация за резултатите от ваксините на този ранен етап, отчитат експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
3
 
10
 
! Отговори
Джони Леш преди 3 години
хахахаха схемата работи перфектно - стадото само влиза в кошарата, само се ваксинира, скоро и само ще се коли. Овчарят само седи и папка :)))))))
241
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 255Личния избор не е паразитиране. Умирай си сам, щом ще се "ваксинираш" от страх. Не ми пука за никой за който не ми пука.
240
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задължителна ваксина за Всички ! антиваксърите яко глоби и ограничения ,ако трябва и бой с пръчка ! До кога ще се правите на умници ,а Паразитчета ?Ако не бяха ваксините за дифтерия,полио,коклюш,тетанус сега и вас нямаше да ви има
239
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 248Щом си такъв привърженик на науката, обясни ми две неща за да не се чуствам *** - как става зачатието и кое завихря кръвта във вените за да се движи спираловидно.
238
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ми не рискувай бе, кой те бие по главата?
237
14
 
2
 
! Отговори
до никоник преди 3 години
брей че си тарикат,ама селски тъпоглавец ! -значи ние ще рискуваме ,а ти наготово ще паразитираш ! такива сте всички антиваксъри за всички ваксини ! мн Подло !
236
1
 
8
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
"То като не си сложите, да видиш кой ли ще се развълнува за вас"ми ти си сложи няколко, за теб също никой не се вълнува. Всеки решава сам за себе си все още.
235
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До два-три месеца ще се натрупат много данни и информация за ваксините, ще се види и коя е най-добрата, а и дотогава много хора ще се ваксинират в страните производителки. Тогава хората, като имат информация, ще се ориентират коя ваксина да си сложат. Засега е още рано
234
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Индия вече съдят производителите. Много хора получили странични ефекти. В новините на ВВС казаха.
233
2
 
0
 
! Отговори
бай Х преди 3 години
първи за ваксини са антиваксърите... нищо ново ....има ли нещо съмнително и абсурдно те са там.
232
4
 
17
 
! Отговори
nikonik преди 3 години
Българите масово казахме "НЕ !" на г-ей браковете и бяхме прави!Българите масово казахме "НЕ !" на Истанбулската конвенция и бяхме прави!Българите масово казахме "НЕ !" на третополови много полови и бяхме прави!Българите масово казахме "НЕ !" на бежанците и мигрантите и бяхме прави!Българите масово казахме "НЕ" на закриване на АЕЦ и въглещни централи заради измамата със зелената енергия и бяхме прави!СЕГА КАЗВАМЕ МАСОВО "НЕ !"НА ВАКСИНИТЕ "ПРОТИВ" Ковид и ПАК СМЕ ПРАВИ!!!
231
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-смешни са тия, дето мислят, че ваксината ще им върне свободата.с нея направо си слагат робските пранги,за секунди. Боц, и всичко е загубено. Ако беше за свобода никой няма да ви агитира толкова, на властта свободни хора не и трябват.
230
10
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
То като не си сложите, да видиш кой ли ще се развълнува за вас, че не сте читави и не вярвате в науката, а в бабини деветини? Никой не го интересува жалкия ви животец, тъй че нищо не слагайте. Някой щял бил да ги чипира? Ядрените физици? Че тях директно ги убиват!
229
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Производителят ви го каза-ваксината няма да ви убие. Само ще ви стерилизира, и някой други работи за които и те не са сигурни.
228
0
 
7
 
! Отговори
Бунак Обама преди 3 години
"С тази разлика, че няма причина да се създава изкуствен вирус"явно си пропуснал да прочетеш за cnин и eбoла. И какво става с населението на Африка и Индия
227
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 235Еми аз съм горе-долу на твоето мнение. С тази разлика, че няма причина да се създава изкуствен вирус. По всяка вероятност се дължи на традициите на китайците, че всичко що фърчи, търчи, пълзи или плува, се яде.Но че има някакво неистово усърдие да използват новата ваксина, не може да се отрече.Все още нямам представа каква им е точно далаверата, дали Бил Гейтс има нещо общо.Това са спекулации. Но медицински факт е, че ще ни използват като опитни зайчета.
226
0
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
нема се плашите, баце ше ви внесе готини ваксини от Индия на цената на Файзер премиум ориджинъл :):):)
225
9
 
5
 
! Отговори
фен на танас преди 3 години
Народ който си прави шльокавица която никога не я е изследвал и гъка 200гр. за аператив със сланина. Пък се притеснява от противовирусна ваксина не може да умре. Тъпотията е вечна и е завладяла изцяло тази територия. Дано новите чипове да са с малко повече акъл от населението на тази територия и да има малко развитие.
224
2
 
13
 
! Отговори
nikonik преди 3 години
Слагам си ваксина 10 години след вас , умниците, да видя преди това какви ще са ефектите.Вие ще сте опитните зайчета (умничета)
223
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съмнявам се, че поставянето на ваксина ще бъде плод на свободно решение на всеки човек. Рано или късно ще прокарат закони - като съм напълно убеден, че първо в Германия ще се напправи задължително поставяне и ще се изброят куп нищо незначещи и сложни словосъчетания. Така постепенно цяла Европа ще трябва да го приеме и така нататък. Световните и икономическите процеси се управляват от хора, за които нямаме хал хабер и се следва на първо място техния интерес. Запомнете го добре.