Росица: В безизходица съм, според закона не трябва да живея

НЗОК отказа лечение на 22-годишно момиче, защото вече "не е дете"
Обновена: 1 дек 2020 11:01 | 1 дек 2020 10:27,
176
Росица: В безизходица съм, според закона не трябва да живея
Снимка: Кадър БНТ

Здравната каса отказа лечение на 22-годишно момиче от Пазарджик. Росица Малинова чака за белодробна трансплантация. Тя сигнализира пред БНТ за отказа от лечение, който е получила от Здравната осигурителна каса и от Министерство на здравеопазването.

Росица споделя, че от 3 години е в листата на чакащи за белодробна трансплантация, но такава в България не се извършва.

"Министерството отказва да сключи договор, докато развие собствена програма, за да може клиниките в чужбина да поемат българските граждани. Сега на мен ми е отказано и алтернативно лечение с лекарство, което може да облекчи и удължи живота ми", сподели Росица.

Младото момиче обясни, че мотивите за отказа на касата са, че тя не поема заплащането на лекарствени продукти за лица над 18-годишна възраст. Така е по регламент.

"Лицата до 18-годишна възраст минават по линия на Фонда за лечение на деца, който премина от миналата година към касата. Така оставени нещата възрастните като мен, на 22 години, се оказват прекалено възрастни да живеят според нашето законодателство. Министерството на здравеопазването е уведомено за този казус и за нормативния пропуск", каза Росица.

По думите й от два месеца пише писма към касата за съдействие, но без резултат.

"Аз съм в безизходица, според закона не трябва да живея. За момента единственият ми шанс е трансплантация в чужбина, но лекарството, което се дава на децата, може да удължи живота ми. То обаче ми е отказано. Аз не бях приета на сериозно", разказа още младото момиче.

"Лекувам се вкъщи, на антибиотична венозна терапия съм, прилагана от моите родители. Никой към момента не проследява моето състояние. Всички пулмологии са превърнати в Ковид отделения,  следя се на база стари епикризи", добави Росица Малинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не бяха хората работещи за печалба, нямаше да има излишък от който да се финансират хора които правят разработки в сферата на медицината които въобще направиха възможно това болните хора да имат шанс срещу пари. Това момиче преди 100 години нямаше и 22 да е доживяло. А белодробна трансплантация тогава не е имало като опция, пък ако щеш и британската кралица да си. Самозабравили се комунисти, които си мислят, че медицината им е Божествено право. Не е право. Привилегия е! Храната също.
110
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Докажи и ,че ти си човек и имаш право като всички други да изискваш."Я обяснете другарю комунист, от кого имате право да изисквате? "Аз съм човек, имам право да искам." казал другарят комунист. "Ходи искай на арменския поп" казал Бог и пратил няколко вируса и два-три потопа на самозабравилите се хора които почнали нещо много силно да си вярват, че проблемите се решават с искане и с протестиране на жълти жилетки, БЛМ, радевци и т.н. Тези "човешки" "права" са измислица.
109
0
 
18
 
! Отговори
Да се помолим преди 3 години
Молба към Господарите и Висшите Класи на Обществото, ако те решат нещо да направят без да имат полза и печалба.
108
2
 
21
 
! Отговори
Събудете се! преди 3 години
Живеем в класово общество човешките ви права никога не са били равни и няма да бъдат равни и равняват на по-висшите прослойки от обществото.Само се лъжем и не си признаваме привилегиите на класите в обществото.
107
4
 
30
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
В най-скоро време в България няма да има починали хора от друго, освен от Ковит.Прекалихте и преиграхте. Хайде сега малко да обърнем внимание и на сърдечвоболните и на онкоболните и на бъбречно болните. Стига всеки починал в болница да бъде записван КОвит.
106
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' след като се даде гласност на случая, дано всичко да се нареди за това младо, хубаво момиче! ''...................поредните мързеливи, корумпирани, чиновнически ****** са застанали на пътя на живота на това момиче ...дано Бойко види случая, само това е шанса чиновническите, лоясали дирници да се размърдат притеснено ...
105
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кураж младо момиче ,търси си правата неуморно в нашата страна,ако не досаждаш и не настояваш никой не го е грижа за теб .Тази наша родина се е превърнала в мащеха на хора като теб за съжаление здравеопазването е толкова комерсиално,че думите като човечност и съпричастност са напълно изтрити от употреба .Докажи и ,че ти си човек и имаш право като всички други да изискваш. Смело напред и успехи.
104
2
 
9
 
! Отговори
ВИП ПЕРСОНА преди 3 години
До АнонименВСИЧКО СТРУВА ПАРИ не се заблуждавайте. Съща така няма равни права има нисша, средна и висока класа в обществото всичко е йерархично. За да живее добре елита трябва да е за сметка живота и здравето на бедно работещите хора, които ги броят нисша класа.ТАКЪВ Е ЖИВОТА
103
1
 
14
 
! Отговори
друг човек преди 3 години
Защо няма начини да се лекуват пациенти като това момиче? Това означава ли, че не се правят трансплантации на пълнолетни?
102
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С какво точно това българско момиче заслужава да живее повече от Азибо, Кваме, Екон, Зане и Джафари от Африка? Те какво са виновни, че са се родили здрави в Африка докато други се раждат болни в Швеция или България? Да, в Швеция държавата щеше да помогне, а в България не. Но това не променя въпросът, че се помага избирателно и на принципа "наши" и "чужди". И ако не може да се помогне на всички, тогава защо да се помага на болните вместо на здравите?
101
1
 
17
 
! Отговори
ДИРЕКТОРИ преди 3 години
Имаше списък на директори на болници както частни така и държавни дето получават МИЛИОН лева ГОДИШНО САМО ОТ ЗАПЛАТА. КОЙТО НЯМА ПАРИ ЩЕ УМИРА.
100
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държава няма. То е ясно. От тука нататък всеки ще се спасява по единично.Направете едно набиране на средства през социалните мрежи. За няколко дена могат да се съберат парите и да се реши проблемът бързо.
99
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали университетска болница Царица Йоана ИСУЛ София остава за лечение на болни без Covid.За Пазарджик не знам
98
3
 
15
 
! Отговори
българин преди 3 години
За все още неразбралите: В България вече всичко е ковид! Няма друга болест освен ковид!Щом има проблеми с белите дробове - да се зарази, да се пише болна от ковид, и ще я лекуват! Иначе ще мре! Така е със целокупния български народ!А това че сме на първо място по болести и умирачка не е от тази година.Всяка година четем такива черни статистики за България - то не са белодробни заболявания, то не са сърдечни, рак, какво ли не!Ама министрите си правят оглушки. Всяка година.
97
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всеки западняк спасен чрез скъпоструващо лечение умират десетки здрави деца в Африка, Азия и Южна Америка защото нямат пари за храна и нямат достъп до чиста вода. На цената на едно такова лечение, колко здрави деца могат да бъдат спасени?Ако някой вярва, че хората сме равни, тогава е много по-редно да се помогне на здравите вместо на болните. Всичко друго е непризнат расизъм.
96
3
 
29
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
Техноимпексова я приеха директно във ВМА, а за момичето няма лечение.
95
5
 
17
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
България ! Управляващата хунта ни смачква ! Дано се намери решение за това красиво момиче и да се оправи !
94
9
 
15
 
! Отговори
казак преди 3 години
не ревете ... генералът кво ви каза ... ще дойде момент няма да има нито къде нито кой да ви лекува ... хилихте се , църкахте из форумите кой какъв специалист бил ... те ви сега , по цел ден да четете такива истории и да ривете ...
93
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре дошли в България! Приятно прекарване!
92
1
 
18
 
! Отговори
Дора преди 3 години
Плаче ми се ...