Росица: В безизходица съм, според закона не трябва да живея

НЗОК отказа лечение на 22-годишно момиче, защото вече "не е дете"
Обновена: 1 дек 2020 11:01 | 1 дек 2020 10:27,
176
Росица: В безизходица съм, според закона не трябва да живея
Снимка: Кадър БНТ

Здравната каса отказа лечение на 22-годишно момиче от Пазарджик. Росица Малинова чака за белодробна трансплантация. Тя сигнализира пред БНТ за отказа от лечение, който е получила от Здравната осигурителна каса и от Министерство на здравеопазването.

Росица споделя, че от 3 години е в листата на чакащи за белодробна трансплантация, но такава в България не се извършва.

"Министерството отказва да сключи договор, докато развие собствена програма, за да може клиниките в чужбина да поемат българските граждани. Сега на мен ми е отказано и алтернативно лечение с лекарство, което може да облекчи и удължи живота ми", сподели Росица.

Младото момиче обясни, че мотивите за отказа на касата са, че тя не поема заплащането на лекарствени продукти за лица над 18-годишна възраст. Така е по регламент.

"Лицата до 18-годишна възраст минават по линия на Фонда за лечение на деца, който премина от миналата година към касата. Така оставени нещата възрастните като мен, на 22 години, се оказват прекалено възрастни да живеят според нашето законодателство. Министерството на здравеопазването е уведомено за този казус и за нормативния пропуск", каза Росица.

По думите й от два месеца пише писма към касата за съдействие, но без резултат.

"Аз съм в безизходица, според закона не трябва да живея. За момента единственият ми шанс е трансплантация в чужбина, но лекарството, което се дава на децата, може да удължи живота ми. То обаче ми е отказано. Аз не бях приета на сериозно", разказа още младото момиче.

"Лекувам се вкъщи, на антибиотична венозна терапия съм, прилагана от моите родители. Никой към момента не проследява моето състояние. Всички пулмологии са превърнати в Ковид отделения,  следя се на база стари епикризи", добави Росица Малинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това да не ти са кюлчета че банкянския комунист да се загрижиако се появи обществено недоволство веднага ще цъфне и ще каже че проблема ще се реши всичко се прави с цел от комунето от банкя инак дреме му на дедовия- 80-те % де.би.ли в българия пак ще си го изберат
90
7
 
11
 
! Отговори
вагабонтин преди 3 години
50 лева получихте ли? Добре ли е, а? Питам, добре ли е?
89
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 103 Знам много добре как стои въпросът, когато опре до близък човек. Да се истеризират нещата и да се обвинява целия свят, е безсмислено. Животът е такъв, какъвто е.
88
4
 
31
 
! Отговори
Отвратен преди 3 години
Какво става бе хора? Държавата не иска да спаси живота на това прекрасно момиче. Борисов, ако си гледал сутрешното предаване по БНТ реагирай адекватно, защото тази човеконенавистна здравна система ще ликвидира всички ни! Спрете да наливате в тази каца без дъно и не се поддавайте на манипулацията на лекарското търговско съсловие. Подвеждащи и ковани мерки, които със сигурност ще ни костват много.
87
0
 
15
 
! Отговори
До 96 преди 3 години
Животът в общи линии ме кара да мисля така. Когато нещата опрат до близки и скъпи хора, интересите/поведението/мисленето и желанията на човек някак си неусетно се променят. И не е само въпрос на възраст. Внезапно осъзнаваш колко преходно и незначително е ежедневието ни и свързаните с него терзания и намерения. Човек е тленен и това е единственият неоспорим факт в житието ни, но пътят към осъзнаването му е дълъг и всекиму различен. Колкото до останалото, то има вероятностно-пожелателен характер.
86
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тъкмо щях да напиша, но гледам че 93 ме е изпреварлигоркото момиче, това е
85
11
 
3
 
! Отговори
Кондуктор преди 3 години
До Гневния : Другарю Гневен, има влакове за Сибир , побързай да си вземеш билет, защото сме резервирали за цялата ти партия БСП , с пожелания за " *** на х.й" !
84
7
 
7
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
Гневния , добре е това с ножовете за ГЕРБ , но не забравяй да сложиш и десетина х.я за дупетатите от БСП . Те имат остра нужда от тях !
83
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъжно е, че в България, за да се реши някакъв въпрос, човек трябва да се обърне към медиите. Иначе, ако се върви по каналния ред, бюрокрацията задушава всичко, включително и човешкия живот. А иначе - приказки много, дела - никакви!
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 94щом фокусът се измести в личен план, ентусиазмът за подобно словоплетсво скоропостижно изчезва и то губи смисъл------- Какво те кара да мислиш така?
81
0
 
15
 
! Отговори
Деспотко преди 3 години
Партийна агитация досега никой не прави. Наблюдава се единствено яростна защита на сатрапският цинизъм прилаган от еднопартийно назначените калинки в еднопартйно ръководеният хаганат.
80
2
 
7
 
! Отговори
До 84 преди 3 години
Добри филипики на чужд гръб и когато не сме ангажирани лично. Но щом фокусът се измести в личен план, ентусиазмът за подобно словоплетсво скоропостижно изчезва и то губи смисъл. Остава само дребната разлика в смисъла между числата - една загуба в нечия фамилия е драма, но няколкостотинте/хиляди и повече жертви от земетресението, пандемията или войната, са просто статистика.Лесно е да се призовават другите, но иститината е, че никой никога не е готов за нещастието, когато то потропа на вратата
79
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Момичето е имало нещастието да се роди в най гну.сната държава на планетата това е Като всички 5 милиона останали българи
78
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 91 Да говори за страдания има право само този, който ги е преживял. Мисля, че никой не е дал мнение, за да налива масло в огъня, освен тези, които ползват случая да правят партийна агитация.
77
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпроса не е в трансплантацията и това дали е възможна и има ли смисъл. Проблема е в отношението и даването на надежда, че във времето, което й остава ще получи възможната помощ и страданията ще са по-малко.А циниците по-добре да замълчат или направо да си бръкнат в едно място и да се задушат!
76
2
 
21
 
! Отговори
Кочо преди 3 години
До Анонимен с "Защо не осъзнаете най-после, че има и нелечими заболявания?Специално белодробната трансплантация...Колко очаквате да струва резервен бял дроб, как се трансплантира, при какви условия и какъв е крайният резултат?">Казах ли ти че имаш капацитет КАЛИНКА- не се пъни! Знаеш ли колко бели дроба годишно заминават от Български трупни донори за трансплантация на чужденци? Очакваме 1-во българи да получават трансплантация и 2-р0 да имат осигурени поддържащо лечение. Разбра ли вече Барни?
75
4
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
До 86 Вярно е това. Хайл Хит лер го е казал още преди 90 години, но кой да слуша...
74
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Защо не осъзнаете най-после, че има и нелечими заболявания?...Ники Лауда е мултимилионер и живя само 6 месеца след трансплантацията."Искам да ви поставя 100 плюса. Когато човек е болен или когато роднина е болен е нормално човек да моли за помощ. Но истината е, че няма как да бъдат спасени всички деца с увреждания, рак и тежки заболявания независимо от това дали майките им ще протестират на площада или не.
73
6
 
10
 
! Отговори
До 79 преди 3 години
До АнонименУдобно забрави Да, България, Мая Манолова, Слави Трифонов, Боец иВъзраждане, отровното трио, майките от системата ни убива, лудата Мая Илиева. Никой от тях няма конкретно обяснение за големите пари, които харчат.
72
5
 
25
 
! Отговори
ффффф преди 3 години
До Анонимен 81Момичето е здравноосигурено, стига философства. Има % инвалидизация и държавата я осигурява. Проблемът е, че това не помага заради бюрократични спънки. На чиновляци и политици им дай да само пари да спестяват и да четат членчета и алинейчета.