Росица: В безизходица съм, според закона не трябва да живея

НЗОК отказа лечение на 22-годишно момиче, защото вече "не е дете"
Обновена: 1 дек 2020 11:01 | 1 дек 2020 10:27,
176
Росица: В безизходица съм, според закона не трябва да живея
Снимка: Кадър БНТ

Здравната каса отказа лечение на 22-годишно момиче от Пазарджик. Росица Малинова чака за белодробна трансплантация. Тя сигнализира пред БНТ за отказа от лечение, който е получила от Здравната осигурителна каса и от Министерство на здравеопазването.

Росица споделя, че от 3 години е в листата на чакащи за белодробна трансплантация, но такава в България не се извършва.

"Министерството отказва да сключи договор, докато развие собствена програма, за да може клиниките в чужбина да поемат българските граждани. Сега на мен ми е отказано и алтернативно лечение с лекарство, което може да облекчи и удължи живота ми", сподели Росица.

Младото момиче обясни, че мотивите за отказа на касата са, че тя не поема заплащането на лекарствени продукти за лица над 18-годишна възраст. Така е по регламент.

"Лицата до 18-годишна възраст минават по линия на Фонда за лечение на деца, който премина от миналата година към касата. Така оставени нещата възрастните като мен, на 22 години, се оказват прекалено възрастни да живеят според нашето законодателство. Министерството на здравеопазването е уведомено за този казус и за нормативния пропуск", каза Росица.

По думите й от два месеца пише писма към касата за съдействие, но без резултат.

"Аз съм в безизходица, според закона не трябва да живея. За момента единственият ми шанс е трансплантация в чужбина, но лекарството, което се дава на децата, може да удължи живота ми. То обаче ми е отказано. Аз не бях приета на сериозно", разказа още младото момиче.

"Лекувам се вкъщи, на антибиотична венозна терапия съм, прилагана от моите родители. Никой към момента не проследява моето състояние. Всички пулмологии са превърнати в Ковид отделения,  следя се на база стари епикризи", добави Росица Малинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съдейки по начина ти на писане, се съмнявам че познаваш умни българи, но не е и необходимо. Достатъчно е да се помни управлението на Костов, за да се знае къде е НАЧАЛОТО на тези търговски дружества.Умните българи знаят какъв е бил Костов по времето на тошковия 'рай' така че си личи ти колко си умен, съдейки по празната ти червена чутура! :))))))
50
3
 
18
 
! Отговори
отCиднейAaвстралия преди 3 години
Вижте видеото как шоколадените друсат кючеци в ковид отделение в София
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е пак опираме до неработещата соц.система останала и днес.Няма конкуренция,една НЗОК монопол,няма избор-социализъм!Длъжен си да внасяш здравни осигуровки,но като опре да се плаща няма за теб!Ако имаше и други каси,щяха да се борят да спечелят всеки пациент докторите и нямаше да *** по стълбите,или да се молят като това момиче за живота си.Но не!Монопола остана от соца и така си кара защото много се краде от свои фирми,усвояват се пари без да се върши работа като през соца взимаш без да работиш!
48
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умните българи знаят от къде е НАЧАЛОТО на тези търговски дружестваСъдейки по начина ти на писане, се съмнявам че познаваш умни българи, но не е и необходимо. Достатъчно е да се помни управлението на Костов, за да се знае къде е НАЧАЛОТО на тези търговски дружества.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко наивни създания ..правят се на госпдНелп карма ,а !
46
2
 
5
 
! Отговори
ДО 55 преди 3 години
ИСТИНАТА БОЛИ,НАЛИ-))
45
8
 
9
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Жалко за хубавото момиче. Но не е трябвало да се ражда в България....
44
44
 
3
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Нали има кислород, кво иска тази гъска, да диша там и да спре да кудкудяка
43
10
 
17
 
! Отговори
ГОСТ преди 3 години
В ТАЗИ СКАПАНА ДЪРЖАВА БЪДЕЩЕ НЯМА!
42
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей! Напиши го хиляда пъти и може да ти повярва някой в страната на търговските дружества предоставящи здравни услуги, задължителните частни пенсионни фондове и малките цехчета-гробчета, които инспекторите по безопасност на труда не виждат.... Умните българи знаят от къде е НАЧАЛОТО на тези търговски дружества, ОТ БКП _ЛАЙНЮЮВЕТТЕ НА ТОШКО!
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравната систева е добре измислена но да не ти се налага . Лекува се почти безплатно само това което може и е необходимо ...за другото си плащашМолко хора го осъзнават
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутродемократите затвориха болниците за хората и оставиха само лекуването при Ковид-19, с което явно не се справят. Сега умират много повече хора, както от Ковид-19, така и от другите болести, заради отказано лечение. В последните дни около 3 пъти повече хора умират с тенденция за увеличение.
39
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И дано се вдигне шум около тази история и гнусните чиновници в касата и министерството да се размърдат, а то само си седят и си чакат тлъстите заплати...... Ама ти сляп ли си???? Такива истории има всеки месец даже по няколко!!!
38
2
 
25
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Това е здравната система в България, пародия на медицина и пародия на лекари! Има и добри лекари, но са малко за съжаление.
37
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма такъв народ,като българския ,да седи и да гледа как отгоре бавно го убиват.
36
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Червените български лайнарциииии са на власт от 76 години насам, антикомунисти няма за сега!"Брей! Напиши го хиляда пъти и може да ти повярва някой в страната на търговските дружества предоставящи здравни услуги, задължителните частни пенсионни фондове и малките цехчета-гробчета, които инспекторите по безопасност на труда не виждат.
35
0
 
18
 
! Отговори
До 41 преди 3 години
Не са виновни "гнусните чиновници", а политиците, които налагат правилата - закони, наредби и т.н.
34
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълен хаос в здравеопазването заради мутродемократите. Факт.
33
2
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ КАКВА Е БОЛЕСТТА НА МОМИЧЕТО??? ВЪЗМОЖНО Е ДА ИМА АЛТЕРНАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ.
32
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли открита банкова сметка за да се направи белодробна трансплантация в чужбина?Веднага ще преведа париИ дано се вдигне шум около тази история и гнусните чиновници в касата и министерството да се размърдат, а то само си седят и си чакат тлъстите заплаткиИ хайде стига с тази Ковид истерия, има хора с непосредствена опасност за живота!!! Не могат да се лекуват, но какво им пука на чиновници и политици - няма човек, няма проблем :(((Роси, кураж на теб и близките ти!