Борисов: Първо ваксини за медиците, за най-уязвимите

Координационен съвет поема цялата логистика около имунизацията
290
Борисов: Първо ваксини за медиците, за най-уязвимите
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че всеки, който иска от системата на здравеопазването, трябва да има възможност за имунизация.

"Съсредоточете се първо в медицинския състав, в най-уязвимите групи", добави Борисов.

Още по темата
Да бъде създаден Координациoнен съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 предложи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на редовното правителствено заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Координационният съвет ще отговаря за организацията, логистиката и съхранението на всички ваксини, които България ще получи, както и ще определи приоритетните групи за имунизация. Новото звено не отменя и не измества Националния оперативен щаб по отношение на възложените му отговорности, а ще има ключова роля при изпълнението на ваксинирането.

"В петък трябва да е готов и съставът на Координационния съвет. Той трябва да направи цялата логистика, 24 часа трябва с това да се занимава, за да може като дойде ваксината, да сме готови още първия ден", заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът добави, че днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19. "Така ще има за всеки един човек. Ремдесивир също има достатъчно", подчерта министър-председателят. Той разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус.

На днешното заседание на Министерският съвет беше приет Национален план на Република България за готовност при пандемия. Това е програмен основополагащ документ за справянето на държавата с определена пандемия. На тази основа за в бъдеще ще могат да се изготвят конкретни пандемични планове за справяне с конкретни заболявания, ако обществото се изправи пред друга пандемия.

Основната цел на Националния план е да ограничи заболяемостта, да намали смъртността от пандемичната инфекция  и едновременно с това да осигури оптимални възможности за лечение на заболелите. Разписана е организацията на действията, които са необходими за поддържанетo на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби, осигуряването на информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

Документът ясно дефинира координацията между секторите и различните административни нива, като е посочено кой ще е отговорен за всяка дейност от етапите на пандемията и това се променя в зависимост от нейната тежест и въздействие. Предвидено е съществуващите структури и механизми за спешен отговор в държавния и в частния сектор да се използват и за реакция при пандемия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
къде изчезна титана на Конституционните текстове, Барниго зад дувара
190
3
 
2
 
! Отговори
свободната свобода преди 3 години
Баскетвилското куче да си лопа пражулите и да си га играе баскето и га га питата де а Караджата да не ни сочи Трутуар Кадафи.
189
3
 
15
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Първо на Тиквата, НОЩ, обединени патриоти и гербаджии и след три месеца ако не хвърлят топа тогава и на Нас.
188
4
 
22
 
! Отговори
абсурд преди 3 години
Нито се ваксинирам ,нито пия хапове,нищо не ме лови,но и Господа не забравям да се помоля ,по мой си начин.Бог е Велик и Милостив и към грешниците като мен.
187
1
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
В България може да си както министър на финансите, така ми министър на здравеопазването. За справка здравният министър Кирил Ананиев от министър на здравеопазването стана министър на финансите. Утре Борисов може да реши, че става и за министър на просветата, а защо не и за правосъден министър и да му смени министерството. Специализацията му е за финансист, но Бойко е решил, че става и за министър на здравеопазването, макар че си няма и грам хабер.
186
16
 
4
 
! Отговори
До 186 преди 3 години
Защо мислиш че хората не се ваксинират, щом видиш ли *** не го прави! В Холандия 80% се ваксинират всяка година против грип и живеят над 80 години средно!
185
8
 
5
 
! Отговори
До 192 преди 3 години
Абе ти сам не си вярваш на глупостите, които си написал! Сравняваш вирус и рак! Само да те светна: рак и спин не се предават по въздуха и чрез пипане! И осен това за корона вируси още при предишните епидемии се работеше за ваксина! Проблемът за овладяването на тази епидемия е, че сега се пътува стотици пъти повече отколкото преди 10 години! Дано си разбрал... ама не ми се верва
184
2
 
11
 
! Отговори
Интерпол преди 3 години
предупреждава внимавайте за фалшиви ваксини.А сега Ставате опитни зайчета.Как се доказва.
183
2
 
10
 
! Отговори
Първо преди 3 години
Бацето и останалите от шайката.Ще почакаме да видим как се развиват.Още пари за план ваксинация или рън-ът.
182
1
 
15
 
! Отговори
до троловете преди 3 години
толкова години не могат да открият лекарство за лечение на рак?!десетки години не могат да открият ваксина за СПИН?!...и сега оооо чудоооо....за 5-6 месеца "намериха" ваксина за най страшната пандемия и болест блокирала планетата...и то без да за правили аутопсия на нито един починал от страшния вирус!!!...пропагандата и дезинформацията е убийствена!!!...ако има нещо от което умират хора в момента от пандемията в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ Е ГРИП!!!...всичко друго пуснато умишлено но не и грип!!!
181
0
 
9
 
! Отговори
Кой преди 3 години
поръча музиката за ваксините. Ако се разболеят нема съд защото е по желание собствено.
180
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за да минеш границата или да се качиш в самолет ще ти изискват ваксинация и готово.тези дето не искат да си стоят в Софето.няма Гърция.няма курорт.няма командировка в ЕС.
179
2
 
15
 
! Отговори
Васето преди 3 години
Това недоразумение защо още е на власт?
178
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия наема големи халета от панаирните палати за ваксинацията и набира мед.лица доброволци за да я започват...нашите пак спят зимен сън
177
6
 
8
 
! Отговори
До 179 преди 3 години
Що смяташ че няма да са успешни след като ваксините бяха създадени за по малко от година.Не се ли замисляш че за такъв кратък период ваксина може да се направи само ако нещо предварително не е било пуснато нарочно.След като Фармацевтичните фирми видяха че всяка зима малко се ваксинират за грип и печалбите падат чрез СЗО създадоха масова психоза за ваксиниране.Няма начин да не се ваксинират поне 60%от населението на отделен континент ако не иска да спре Ковид.Иначе Ковид продължава да вилнее.Умно
176
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пристигат всякакви лекарства, а броят на починалите всеки ден е един и същ.
175
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те имат план за миналата, имат за бъдещата пандемия, ама за сегашната нямат!
174
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господин Зукърбърг разбуни духовете оня ден браво !
173
1
 
3
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Поне е комичен образ и става за майтап.
172
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най - уязявими ще са първите ваксинирани.