Борисов: Първо ваксини за медиците, за най-уязвимите

Координационен съвет поема цялата логистика около имунизацията
290
Борисов: Първо ваксини за медиците, за най-уязвимите
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че всеки, който иска от системата на здравеопазването, трябва да има възможност за имунизация.

"Съсредоточете се първо в медицинския състав, в най-уязвимите групи", добави Борисов.

Още по темата
Да бъде създаден Координациoнен съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 предложи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на редовното правителствено заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Координационният съвет ще отговаря за организацията, логистиката и съхранението на всички ваксини, които България ще получи, както и ще определи приоритетните групи за имунизация. Новото звено не отменя и не измества Националния оперативен щаб по отношение на възложените му отговорности, а ще има ключова роля при изпълнението на ваксинирането.

"В петък трябва да е готов и съставът на Координационния съвет. Той трябва да направи цялата логистика, 24 часа трябва с това да се занимава, за да може като дойде ваксината, да сме готови още първия ден", заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът добави, че днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19. "Така ще има за всеки един човек. Ремдесивир също има достатъчно", подчерта министър-председателят. Той разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус.

На днешното заседание на Министерският съвет беше приет Национален план на Република България за готовност при пандемия. Това е програмен основополагащ документ за справянето на държавата с определена пандемия. На тази основа за в бъдеще ще могат да се изготвят конкретни пандемични планове за справяне с конкретни заболявания, ако обществото се изправи пред друга пандемия.

Основната цел на Националния план е да ограничи заболяемостта, да намали смъртността от пандемичната инфекция  и едновременно с това да осигури оптимални възможности за лечение на заболелите. Разписана е организацията на действията, които са необходими за поддържанетo на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби, осигуряването на информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

Документът ясно дефинира координацията между секторите и различните административни нива, като е посочено кой ще е отговорен за всяка дейност от етапите на пандемията и това се променя в зависимост от нейната тежест и въздействие. Предвидено е съществуващите структури и механизми за спешен отговор в държавния и в частния сектор да се използват и за реакция при пандемия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
борисов в качеството си на какъв дава медицински съвети? или нашия бандит е експерт и по епидемиите? резултата е виден
150
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бибитко и Фандък за ваксина(да пробват от всички производители) 1 2, останалите по желание.
149
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хареса ли ви, как протече тази година? На мен не особено. Ако няма ваксина, всяка следваща година ще е по-зле, защото и икономическите ефекти ще се насложат. Предложете друг варант, освен ваксина. Да се преболедува еднократно - не става, имунитетът не е траен; да не се обръща внимание - пак не става - всеки рано или късно има нужда от медицинска помощ, а в тези условия системата не работи; да се твърди, че няма вирус - вече не е много убедително. Предложете решение, като сте толкова умни.
148
3
 
9
 
! Отговори
Василев преди 3 години
За да се дискредитира Бойко Борисов и да се изгони от власт, трябва задължително да се атакува мозъчния тръст от бивши и настоящи агенти и анализатори, които командват Пеевски!!!Цялата енергия на недоволните хора в България се разбива , така както вълната се разбива в скалата!Енергията е напразна, а властта има цял арсенал от налични техники и похвати да усмее всеки и да го принизи!!!Борисов-Гешев-Пеевски са едни пионки, истината е мозъчния тръст!Това е битка на Давид срещу Гулиат!Крамър!ЦРУ
147
1
 
11
 
! Отговори
Медик преди 3 години
Всички са най-уязвими, нащите семейств,а деца родители бизнесите на цялото общество са узявими. Никой не става медик насила медиците ще сме последни Когато хората спрат да умират по стълбите тогава ще се ваксинираме. Дали сме клетва да пазим човешкия живот Нека се ваксинират първо политиците, наше задължение е да ви опазим.
146
1
 
26
 
! Отговори
да да преди 3 години
Нека първо се ваксинират тези от щаба и политиците,както и децата им, за да ни убедят ,че е безопасна ваксината.И нека да го направят на живо по телевизията.
145
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахаха става все по-забавно. Аз бих добавил и всички форумни нинджи, хващате се с жената и децата и в редичка да ви боцнат с новите ваксини.
144
1
 
14
 
! Отговори
КОЙ ще ПЛАЩА? преди 3 години
ТРЯБВА ДА СЕ УРЕДИ ВЪПРОСЪТ. Кой ще плаща и в какъв размер обезщетение на близките хора при СМЪРТ ПРИЧИНЕНА от ВАКСИНА?Ще има достатъчно голям брой такива случаи със сигурност.
143
1
 
10
 
! Отговори
не е истина преди 3 години
Гледам снимката и се чудя защо си ги причиняваме.
142
3
 
13
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Бойко *** си с мир и си харчи еврата и кюлчетата със здраве, а голямата политика остави на българите, да решават те самостоятелно своите проблеми, с с кой да се съюзяват и на кой да имат доверие!!!Агент Мики Барантучи!ЦРУ!!!
141
0
 
2
 
! Отговори
Santa Satan преди 3 години
До Анонимен 120падала ти е библия на главата като малък ми се струва :D :D
140
0
 
2
 
! Отговори
Жуждрамуняк преди 3 години
До АнонименКажи честно - какви наркОтици ползваш? :D :D :D :D :D :D :D
139
2
 
9
 
! Отговори
мак преди 3 години
До Анонимен. Чакайте оставка на боядисания като от умрял писмо. Шайката говори само за пари, които раздава с пълни шепи, хладилници и ваксини. Оставки - друг път.
138
4
 
10
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Бойко *** си с мир , и отведи всички посредствени хора и калинки с теб!!!България вече е друга, а Гражданското Общество не иска ти да си премиер!!!ГЕРБ е изчерепан проект, който изигра своята роля за контрол и господство на 1 % от господстващата каста обсебила всички ресурси, над останалите 99,99% българи!!!Агент Джил Меткаф!ЦРУ!!!
137
1
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Баце няма да се ваксинира, щото го е преболедувал и нямало нужда. Мноого удобно.
136
0
 
15
 
! Отговори
Така ли? преди 3 години
Значи медиците и учителите не са нужни,за пенсионерите вече е ясно че са в тежест!Който разбрал,разбрал,другите цъкайте минуси!Няма човек,няма проблем,спим!!!
135
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министърът на здравеопазването дава брифинги, вместо да си подаде оставката, заради толкова много случаи на починали хора: кой недообслужен навреме, кой починал пред болница, кой въобще не дочакал линейка идваща 4 дни, кой изписан недоизлекуван и в последствие починал....Списъкът е дълъг и няма смисъл да продължавам.
134
2
 
15
 
! Отговори
пери преди 3 години
До Анонимен 133Ти да не би да се натискаш за ваксина? Питай първо личния си лекар дали ще се ваксинира. Моят няма. Щом моят личен лекар не ще, аз откъде накъде ще бързам да го правя? Всъщност лекарите никой изглежда няма намерение да ги пита искат ли и не да се ваксинират.Нямам доверие на управляващите да ме управляват, как да им имам доверие за здравето си? Откъде да знам какви са тия ваксини, пак някоя далавера навярно.Не, благодаря. Докато имам избор, няма как да стане.
133
7
 
4
 
! Отговори
АМА Г-Н ТУЛУП, преди 3 години
НАЛИ ПРЕЗ ЮНИ КАЗАХТЕ, ЧЕ МАСКИТЕ СА ЗА СТРАХЛИВИТЕ, ДОСТА ХОРА ВИ ПОСЛУШАХА И НЕ НОСЕХА МАСКИ, ЗА БЪДАТ СМЕЛИ КАТО ВАС, ОБАЧЕ СЛЕД ТОВА ЗА ТЯХ ЛЕГЛО НЕ СЕ НАМЕРИ, А ВМА ПРАТИХА 10 ЛЕКАРЯ ЗА ДА ВИ ЛЕКУВАТ??
132
0
 
8
 
! Отговори
мак преди 3 години
До Анонимен. Ще е както с кръводаряване на някой политик - снимки, ***, интервюта, всичко на показ. Та и с ваксината ще е така. Не вярвам, че дори тези от властимащите, които говорят "за" ваксина, ще се ваксинират.