Никулденът в Бургас - онлайн, спестените средства отиват за болниците

От местната власт ще изготвят колаж от фотоси
1

Тази година бургазлии ще посрещнат онлайн празника на града си - Никулден. Спестените средства от липсата на масови прояви ще отидат за апаратура и защитни средства за борба с пандемията.

А за да зарадват медиците, местните започнаха приготвянето на рибена чорба за служителите на "първа линия".

Още в ранно утро готвачите от остров "Св. Анастасия" се включиха в подготвянето на рибена чорба и риба на скара, която традиционно ще получат възрастните хора. Супата пък се приготвя с билки от острова и по специална стара рецепта.
 
"Колкото повече видове риба има, толкова по-хубава става", каза готвачът Атанас Каменов.

Заради епидемичните мерки обаче, тази година няма да бъде изградено традиционното празнично никулденско градче, където се раздава рибената чорба.
 
"Бургазлии са свикнали да има опашки, където се раздава никулденски курбан. Курбан за здраве ще има. Но той ще бъде приготвен при строги мерки за сигурност, ще бъде разпределен в специални индивидуални опаковки", посочи Диана Саватева, зам.-кмет на община Бургас пред телевизия Bulgaria ON AIR.
 
"3000 порции ще отидат по домовете на хората, които се възползват от социалния патронаж. Това ще стане в днешния петъчен ден, в навечерието на Никулден. А навръх Никулден за празника ще отиде за медиците", обясни Павлин Димитров - управител на о. "Света Анастасия".
 
От днес започва подготовката, така че топлата рибена чорба да достигне до всички болници и отделения, в които лекари и пациенти ще посрещнат светлия празник.
 
"За болните, които лежат, на персонала от доктори, санитари и медицински сестри. Те най-вече да усетят от това, че има кой да помисли за тях, да им сервира топла риба и топла рибена чорба", сподели готвачът Виолета Стоянова.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Коко преди 2 месеца
Спестените средства ще отидат в джоба на крадливото Мите просТ народ ей просТ ама много просТ каква апаратура какви пет лева то в този град със затихващи функции лекари няма кой ще лекува с тази апаратура