Днес честваме Никулден - празникът на моряците, рибарите и банкерите

Да почерпят Никола, Николай, Никол, Николета, Николина, Нина, Нено, Ненка, Кольо
Обновена: 6 дек 2020 07:16 | 6 дек 2020 07:16, Ния Христова
89
Днес честваме Никулден - празникът на моряците, рибарите и банкерите
Снимка: БГНЕС
Православната църква днес почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. 
 
Още от малък Свети Николай бил научен на добри дела и твърда вяра в Бога. Помагал на нуждаещите се и ги избавял от беди.
 
Празникът се пада по време на Рождественския пост, но в чест на светеца Църквата разрешава на този ден да се яде риба. Според народното поверие свети Николай сторил чудо, запушвайки с шаран дупката на пробит кораб и спасил моряците от сигурна смърт.
 
Според вярванията при приготвянето на рибата люспите не бива да падат на земята и не трябва да се настъпват. Вечерта зъбите се почистват с рибна кост, за да бъдат здрави през годината. 
 
Денят е обявен и за официален празник на град Бургас. Светецът е почитан като закрилник на моряците, рибарите и банкерите.
 
Никулден е и професионалният празник на банкерите. След повече от 40 години, БНБ и Асоциацията на търговските банки възобновяват отбелязването му през 1992 година.
 
Тази година празникът няма да бъде отбелязан с церемония заради пандемията от коронавируса. 
 
Много легенди се свързват с личността на Свети Никола, считан основно за покровител на рибарите и мореплавателите. Приживе - за разлика от повечето светци, той бил заможен, а в много предания е описан и като „лихвар, който помагал на бедните”. Най-популярната легенда обаче е как Свети Никола е спасил честта на трите дъщери на търговец, загубил богатството си. В онези времена една девойка не можела да се омъжи, ако няма зестра, но обеднелият баща не можел да осигури такава.
 
В някои от версиите на легендата се говори, че дори трите млади жени били застрашени от опасността да бъдат превърнати в блудници. Според легендата, когато клетият баща бил готов да продаде някоя от дъщерите си за блудница, Свети Никола подхвърлял през прозореца кесия с жълтици и така спасявал девойката от позор. Това се случило и с трите дъщери на търговеца. Според други, кесията била пускана през комина, а не през прозореца, с което пък може да се свърже и мита за Свети Никола - първообраза на Дядо Коледа.

Днес да почерпят Никола, Николай, Никол, Николета, Николина, Нина, Нено, Ненка, Кольо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светецът е покровител на моряците, рибарите и пътешественицитеИзречение на мисловно и верово ограничен човек. Преди свети Николай, светите Апостоли са били почитани и като покровители на епископите,свещениците, рибарите и пътниците по вода, понеже те самите са били рибари и са пътували по суша и море , за да проповядват Вярата в Господ Иисус Христос. Светите Апостоли са и Първите Епископи и Патриарси на Православната Църква,те са и ръкополагали определени хора - мъже за епископи, дякони и др.
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Православната църква почита паметта на един от най-уважаваните християнски светци Свети Николай Мирликийски ЧудотворецДруже, има и други велики Светци и по- достойни и велики от свети Николай, но забелязвам, че те уви, не са почитани от мисловното ограничено простолюдие по света, в сравнение със свети Николай. Па и днес празнувате без да съзнавате натрапения от руснаците руснако - монголеца Александър Невски. Сори, но и Никулден е на 19 декември.
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит имен ден на всички съименици! Да ни е живо и здраво името, с гордост да го носим! Аз имам двоен празник - имен ден и рожден ден.
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Православната църква почита паметта на един от най-уважаваните християнски светци Свети Николай Мирликийски Чудотворец.Светецът е покровител на моряците, рибарите и пътешествениците, а днешният ден е празник също така и на банкерите и търговците.Честито на всички, които имат личен и професионален празник!
54
5
 
2
 
! Отговори
братя преди 3 години
Честит Никулден Македонски.
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ШабосОтДавосЧестито Братя, ЛихвариЛихварите и банкерите сами по себе си не празнуват Никулден по стар или нов стил, понеже нямат нищо общо дори и исторически, нито пък днес,на 6 Декември, когато българите без да осъзнаят празнуват тържествено не Никулден,който е на друга дата, а натрапения от рашките александров ден.
52
3
 
1
 
! Отговори
8 преди 3 години
Редат е обратен : банкерите са първите !Защото техният Бог управлява целио свет !Няма конкурент -както при комунизма !Така че комунизмът е много ,много стар като човечеството -след края на натуралната размяна идва паричната за да пребъде во век и веков !Всички обичаме паричките , а мразим богатите !Противоречие , което движи света !Парата те прави свободен , красив ,умен , силен ,могъщ ! Всички вещи са твои и всички красиви жени са в леглото ти -за пари !Няма скрупулули!И времето е пари !Няма др
51
3
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
нема нищо случайно!..И рибарите,и банкерите ..ЛОВЯТШАРАНИ!
50
2
 
0
 
! Отговори
емигрант преди 3 години
Като бивш моряк съм за празника, но ...за банкерите.....Отдавна те са кожодери....Да не споменавам за корупцията и мошеничеството в банките. До сега да сте видели ....или чули за СТАЧКА на БАНКЕРИ?
49
4
 
0
 
! Отговори
ШабосОтДавос преди 3 години
Честито Братя, Лихвари!
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За банкерите и рибарите е ясно - те ловят шарани, ама за моряците защо.Понеже свети Николай Чудотворец с молитва към Христа Бога е съживил умрял моряк
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За банкерите и рибарите е ясно - те ловят шарани, ама за моряците защо.Понеже свети Николай Чудотворец с молитва към Христа Бога е съживил умрял морал.
46
2
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Библията и лично самият Исус забраняват банкирането и лихвата.. Банкерите нямат празник, днес техния празник трябва да е денят на луцифер, на който те служат...
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Стефан ХристовАми някои са и вероятно и такива, завърши Богословие, въпреки, че Богослов са само един и то е свети апостол Йоан Богослов. " Свети Николай да закриля Моряците с попътен вятър, Рибарите с пълни мрежи и Банкерите с пълни сметки!.." Ако можеш да разсъждаваш, ще разбереш, че преди свети Николай, светите Апостоли са били почитани и като закрилници на рибарите, понеже те самите да се занимавали с риболов. Пък и ти самият не знаеш какво се празнува на Никулден, който е на 19.12.
44
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За банкерите и рибарите е ясно - те ловят шарани, ама за моряците защо.
43
4
 
2
 
! Отговори
Стефан Христов преди 3 години
Виждам, че тук има много специалисти по богословие, народни традиции и най-много - по всичкология...Затова само ще кажа: Свети Николай да закриля Моряците с попътен вятър, Рибарите с пълни мрежи и Банкерите с пълни сметки!А на нас, останалите, поне днес да даде богата трапеза! Амин!
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТова са си наши български празници,сред най-почитаните светци са Свети Георги, Николай Чудотворец,Димитър Солунски,Иван Рилски и на именни.....Хубаво, но не знаеш, че има и много, много, много други Християнски Православни Библейски и небиблейски светци, които също би им се искало да бъдат почитани от вярващите.
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коледа е езически българо - славянски празник, който обаче няма нищо общо с Библейско - Историческото Събитие и Християнския Православен Празник Рождество Христово, нищо че повечето се опитват да приложат и покажат Коледата като Християнски Празник.
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти чуваш ли се какво говориш?! Християнските Празници, които празнуват и българите сами по себе си НЕ са български, гръцки, руски, западноевропейски, американски и т.н! Това са Празници, свързани със Христос, Христовите събития и дела, свързани са със Пресвета Богородица, има и други църковни Християнски Празници, свързани със повечето светци( те по народност са предимно гърци, византийци), които не са Библейски личности, но са живеели според Христовата Вяра и Православната Църква
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТова са си наши български празници,сред най-почитаните светци са Свети Георги, Николай Чудотворец,Димитър Солунски,Иван Рилски и на именния ден,именника се пръска с вода,също и Коледа е голям български традиционен празник,след като не ги харесваш,не ги празнувай,я па я!

Спонсорирани публикации