Днес честваме Никулден - празникът на моряците, рибарите и банкерите

Да почерпят Никола, Николай, Никол, Николета, Николина, Нина, Нено, Ненка, Кольо
Обновена: 6 дек 2020 07:16 | 6 дек 2020 07:16, Ния Христова
89
Днес честваме Никулден - празникът на моряците, рибарите и банкерите
Снимка: БГНЕС
Православната църква днес почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. 
 
Още от малък Свети Николай бил научен на добри дела и твърда вяра в Бога. Помагал на нуждаещите се и ги избавял от беди.
 
Празникът се пада по време на Рождественския пост, но в чест на светеца Църквата разрешава на този ден да се яде риба. Според народното поверие свети Николай сторил чудо, запушвайки с шаран дупката на пробит кораб и спасил моряците от сигурна смърт.
 
Според вярванията при приготвянето на рибата люспите не бива да падат на земята и не трябва да се настъпват. Вечерта зъбите се почистват с рибна кост, за да бъдат здрави през годината. 
 
Денят е обявен и за официален празник на град Бургас. Светецът е почитан като закрилник на моряците, рибарите и банкерите.
 
Никулден е и професионалният празник на банкерите. След повече от 40 години, БНБ и Асоциацията на търговските банки възобновяват отбелязването му през 1992 година.
 
Тази година празникът няма да бъде отбелязан с церемония заради пандемията от коронавируса. 
 
Много легенди се свързват с личността на Свети Никола, считан основно за покровител на рибарите и мореплавателите. Приживе - за разлика от повечето светци, той бил заможен, а в много предания е описан и като „лихвар, който помагал на бедните”. Най-популярната легенда обаче е как Свети Никола е спасил честта на трите дъщери на търговец, загубил богатството си. В онези времена една девойка не можела да се омъжи, ако няма зестра, но обеднелият баща не можел да осигури такава.
 
В някои от версиите на легендата се говори, че дори трите млади жени били застрашени от опасността да бъдат превърнати в блудници. Според легендата, когато клетият баща бил готов да продаде някоя от дъщерите си за блудница, Свети Никола подхвърлял през прозореца кесия с жълтици и така спасявал девойката от позор. Това се случило и с трите дъщери на търговеца. Според други, кесията била пускана през комина, а не през прозореца, с което пък може да се свърже и мита за Свети Никола - първообраза на Дядо Коледа.

Днес да почерпят Никола, Николай, Никол, Николета, Николина, Нина, Нено, Ненка, Кольо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
7
 
! Отговори
Бързи кредити преди 3 години
Според древното народно поверие, за повече нули в банковата сметка, се препоръчва на трапезата, освен риба, да се постави и традиционното българско ястие - панирани кръгчета от калмари.
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БгТова са украса, а не цитати от корана. Иконата е руска, надписът на името на светеца е гръцко, но не и по гръцкия начин на изографисване, честно да ви кажа, не ми харесва този вид извратен и порусначен начин на " изографисване", който уви има и монголо- татарски и арабски елементи. Това няма нищо общо с каноничното византийското и балканско иконописание
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БгТова е руска икона на светеца, само с тази разлика, че името е написано на гръцки. Има къде по- хубави и канонични изображения на свети Николай. Руснаците са извратени умствено и физическо хора, които привнасят елементи от татарите, монголците и мюсюлманите в тяхното си руско " Православие", неслучайно техните руски църкви НЯМАТ НИЩО ОБЩО като вид, стил, архитектура и иконопис с Православните Църкви във Византия, Гърция, България и Сърбия.
15
6
 
2
 
! Отговори
бг преди 3 години
Вижте изображението горе ,ореолът на светеца съдржа арабески с цитати от корана?
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да намериш шаран в морето наистина си е чудо.На 19 декември се празнува по стар стил.
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между другото, прости другари и другарки, утре , на 7 Декември се почита паметта на света Великомъченица Екатерина, а на 8 Декември е Отдание на Въведение Богородично и се почита и паметта на свети Климент Охридски. Уви, другарите и другарките са прости и посредствени. Стоянка Мутафова днес, на александров ден прави годишнина
12
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарите и другарките даже и не знаят какво празнуват и на коя дата би трябвало да се почита паметта на свети Николай Чудотворец. А заглавието е обидно и неподходящо, статията е под всякаква критика, но едва ли еуфорично промитите мозъци ще разберат това. Честит да ви е днешния натрапен от рашките поредният и безполезен александров ден!
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Покровител е също на децата, лихварите, Заложните къщи и затворниците.
10
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свети Николай Чудотворец е на 19 Декември, когато дойде тази дата, надали вие ще се и сетите , че това е Празника на Мирликийски Чудотворец, хубавото е, че ще е скромно и лишено от вашата лицемерна еуфория и превъзбуденост, която сега отдавате на 6 Декември и то на чужд на българите руско - монголски " светец" . И още нещо, другари и другарки, на 19 Декември, когато правилно се почита свети Николай Чудотворец , главният прокурор Иван Гешев има Рожден Ден, за което да е жив и здрав.
9
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другари и другарки, Днес не е Никулден. Свети Николай Чудотворец се празнува и почита на 19 Декември. Вие се много се заблуждавате, че почитате светеца днес. Днес на 6 Декември е Третия Ден от Празника Въведение Богородично, за съжаление, днес, скапаните руснаци и българските им църковни глашатаи отдават почит на един руско- монголски дивак, вие, без да осъзнавате днес празнувате именно този дивак, който не заслужава да бъде наричан светец и това е руско-монголеца с гръцко име Ал. Невски.
8
2
 
11
 
! Отговори
Цецо Мен преди 3 години
Честит празник. Живи И здрави.
7
14
 
2
 
! Отговори
Назим Чолак преди 3 години
И я ша празним днеска ша колим с аркадашите коча и ша печем на жар с мазен пиляф ,вай Аллах ша са усерем от ядине
6
8
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До Чичо Гошо:)))) Е да де, прав си. Не е баш моя, любовница ми е. Ама се кълне, че с мъжа си е заради парите, а с мен по любов. Както и да е, важното е, че той я издържа, а тя идва в нас с вино и ядене и правим страхотен секс, а после си оставам насаме и мога да си дращя и правя каквото ми е кеф :))) Идеалната ситуация. Едно време като бях женен ми се скърцаше със зъби даже стола да скръцне.
5
5
 
6
 
! Отговори
Чичо Гошо преди 3 години
Тя щом е с мъжа си явно не е баш твоя, а по-скоро негова, но явно и ти я ползваш... Иначе за почерпка със съседите е добра идеята., 😁
4
6
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Имам още една Ципура, ама имам и Шаран и Толстолоб, та се чудя дали да не приготвя още малко рибица, ама няма с кой да я ям. Днес е неделя и моята е с мъжа си. Освен да ида при съседките и да се наквася яко и да мезим с риба :)))
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банкерите хващат най-големите шарани.
2
2
 
8
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
Банкерите, които могат да удавят и рибарите и моряците! А и всички останали..
1
3
 
26
 
! Отговори
пожелание преди 3 години
Да са живи ,здрави и щастливи всички именици и моряци !

Спонсорирани публикации