Днес честваме Никулден - празникът на моряците, рибарите и банкерите

Да почерпят Никола, Николай, Никол, Николета, Николина, Нина, Нено, Ненка, Кольо
Обновена: 6 дек 2020 07:16 | 6 дек 2020 07:16, Ния Христова
89
Днес честваме Никулден - празникът на моряците, рибарите и банкерите
Снимка: БГНЕС
Православната църква днес почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. 
 
Още от малък Свети Николай бил научен на добри дела и твърда вяра в Бога. Помагал на нуждаещите се и ги избавял от беди.
 
Празникът се пада по време на Рождественския пост, но в чест на светеца Църквата разрешава на този ден да се яде риба. Според народното поверие свети Николай сторил чудо, запушвайки с шаран дупката на пробит кораб и спасил моряците от сигурна смърт.
 
Според вярванията при приготвянето на рибата люспите не бива да падат на земята и не трябва да се настъпват. Вечерта зъбите се почистват с рибна кост, за да бъдат здрави през годината. 
 
Денят е обявен и за официален празник на град Бургас. Светецът е почитан като закрилник на моряците, рибарите и банкерите.
 
Никулден е и професионалният празник на банкерите. След повече от 40 години, БНБ и Асоциацията на търговските банки възобновяват отбелязването му през 1992 година.
 
Тази година празникът няма да бъде отбелязан с церемония заради пандемията от коронавируса. 
 
Много легенди се свързват с личността на Свети Никола, считан основно за покровител на рибарите и мореплавателите. Приживе - за разлика от повечето светци, той бил заможен, а в много предания е описан и като „лихвар, който помагал на бедните”. Най-популярната легенда обаче е как Свети Никола е спасил честта на трите дъщери на търговец, загубил богатството си. В онези времена една девойка не можела да се омъжи, ако няма зестра, но обеднелият баща не можел да осигури такава.
 
В някои от версиите на легендата се говори, че дори трите млади жени били застрашени от опасността да бъдат превърнати в блудници. Според легендата, когато клетият баща бил готов да продаде някоя от дъщерите си за блудница, Свети Никола подхвърлял през прозореца кесия с жълтици и така спасявал девойката от позор. Това се случило и с трите дъщери на търговеца. Според други, кесията била пускана през комина, а не през прозореца, с което пък може да се свърже и мита за Свети Никола - първообраза на Дядо Коледа.

Днес да почерпят Никола, Николай, Никол, Николета, Николина, Нина, Нено, Ненка, Кольо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 45Какво общо има Библейско - Историческо Събитие и Празника Рождество Христово със свети Николай и с измисления дядо Коледа?! Мисля, че нищо! Това са две коренно различни Празници. И блажено се заблуждавай, че днес е Никулден.
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никулден е и деня на рибарите,моряците,бедните,свети Никола е помагал нуждаещи се и бедни хора,на хора изпаднали в беда,бил е много богат и раздава цялото си богатство,но защо не го споменавате това?От там идват и подаръците на Коледа,свети Никола е имал навика да оставя пред вратите на къщите на нуждаещи се хора подаръци,так им е помагал.Да е честит празника на именниците и всички останали!
36
3
 
3
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
Да им е честито името и всички да са здрави... с изключение на лихваря, който помагал на бедните (това откъде си го измислихте)??
35
2
 
8
 
! Отговори
п.л. преди 3 години
Честит празник на всички именици! да са живи и здрави!
34
7
 
2
 
! Отговори
кольо банката преди 3 години
Честит Никулден от днес хляба е с 20 ст нагоре, сметката е 5 млн. х 20 ст. всеки ден.
33
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гошо...ТъпотоЧестит Никулден на български...Никулден е на 19 Декември, днес уви, се " празнува" натрапения от рашките , извинете, руснаците! александров ден.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПравославенПравославното Християнство не изисква да се откажат вярващите от биологичния си пол и от народността си, напротив даже е препоръчително вярващите да пазят народността си. За народността не случайно казваме Всяка жаба да си гледа гьола.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПравославенТози Библейски цитат не отхвърля народите и народността на спасените. Все пак нека да не забравяте това, че Господ Иисус Христос е Бял евреин, ( имало е документи - доказателства, че Той е имал и руса коса и сини очи) Пречистата Божия Майка също е Бяла еврейка, светите Апостоли и Библейските Светци са също бели Евреи
30
4
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Честит Никулден на български народ! Нека Свети Николай Чудотворец да бъде ваш неизменен закрилник,пътеводител и бранител от бурните вълни на житейското море!
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВярващЧовече, свети Николай Чудотворец се почита на 19 Декември. Днес е натрапения от рашките александров ден. И още нещо, има и други светци, които също искат вярващите да им се молят, но уви, тука българите признават само свети Георги и свети Николай.
28
4
 
3
 
! Отговори
Вярващ преди 3 години
Свети Никола ни спаси !Огънят в моя дом спря по чудотворен начин, точно пред неговия лик на иконката.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С други думи тази руска икона не ми харесва, да ме прощавате, но това е кощунство както с православното иконописание, така и с личността на свети Николай Чудотворец
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека да знаем, че светците от гръцки ( византийски) и европейски произход са БЕЛИ по кожа хора и със светли, руси или леко кафеникави коси. Спасителя Господ Иисус Христос, Пресвета Богородица и Дева Мария, светите Апостоли и Библейските Светци са Бели Личности и хора. Грехота е тези светци да бъдат изографисвани с тъмни очи и кожа. Уви и в България има икони , на които Божията Майка и Господ Иисус Христос са изографисвани с тъмни очи и кожа, а това е НЕПРАВИЛНО.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека и да добавя нещо, светеца на тази икона е нарисувано с тъмни очи и смугла или леко тъмна или кафеникава кожа, а това е неправилно и кощунствено, като знаем, че свети Николай Чудотворец е бял човек и грък. Забелязвам, че уви и тук в България, рисуват светците с тъмни очи и с кафеникава кожа, а това е извратено и не съответства с реалността и реалните антропо физични данни на светците.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПравославенПростено, прости!
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПравославенПрощавай
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГъчоПравилно, рибка може и днес да се хапне, хапни рибка и на Истинският Никулден, който е на 19 Декември, днес обаче е натрапения от рашките поредният и безполезен александров ден. Утре е света Великомъченица Екатерина по стар стил, а на 8 Декември е свети Климент Охридски, празника на учащите, а на пияндурите студенти.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГучиПравилно, рибка може и днес да се хапне, хапни рибка и на Истинският Никулден, който е на 19 Декември, днес обаче е натрапения от рашките поредният и безполезен александров ден. Утре е света Великомъченица Екатерина по стар стил, а на 8 Декември е свети Климент Охридски, празника на учащите, а на пияндурите студенти.
20
2
 
5
 
! Отговори
Гъчо преди 3 години
Днес, че се напия на *** с червено вино и, че мезя консерва скумрия.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПравославенБългарската Православна Църква е от 15 век?! Ти чуваш ли се какви ги дрънкаш, русофилска безродна подлого? Хапчетата изпи ли си?

Спонсорирани публикации