Борисов: На Рождество хората ще са със семействата си!

Свещеници влизат в Covid-отделения да вдъхнат кураж на болните
Обновена: 9 дек 2020 11:56 | 9 дек 2020 11:09, Веселина Йорданова
77
Борисов: На Рождество хората ще са със семействата си!
Снимка: Правителствена пресслужба

2,5 млн. лв. за ремонти, реставрация и доизграждане на храмове в страната отпусна правителството.

Средствата са определени за реставрационни дейности в Бачковския и Троянския манастир, за ремонт на манастира "Св. Йоан Кръстител" в с. Жабляно, общ. Земен, за храма "Св. Петка" в Русе, за църквата "Свети Дух" в с. Бенковски в общ. Кирково, съобщиха от правителствената пресслужба.

Финансова помощ за ремонтни дейности се предоставя и за сградата на Софийската митрополия, за сградата на Старата митрополия в Ловеч, за укрепване на столичния храм "Св. Ап. Андрей Първозваний" и за продължаване на строителството на църквите в София - "Св. Стефан" в Южния парк и "Св. Благовещение" в кв. „Дружба“2.

"Наближава много велик ден - Рождество Христово, а в тази пандемия, в тази финансово-икономическа криза, упованието на хора в Бога е изключително важно", посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той бе категоричен, че в своите действия правителството винаги се е водило да бъдат в името на Бога и на българските граждани. "Ще направим така, че на Рождество Христово хората да са със семействата си, да могат да отидат на църква, да запалят свещ, да почетат този изключително светъл ден. Това ни е целта", изтъкна премиерът Борисов.

Специална благодарност към министър-председателя за оказаната подкрепа изрази Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на  Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

"На днешния ден, когато се почита Света Анна, закрилница на семейството и на младежите, поднасям специална благодарност от името на патриарх Неофит за Вашата грижа, помощ и подкрепа в църковното дело", се обърна към министър-председателя викарият на патриарха епископ Поликарп. Той изрази благодарност към правителството и за това, че по време на пандемията от коронавируса църквите не бяха затворени. "Хората наистина се укрепваха в своята надежда, влизайки в храма, общувайки с Бога, със свещенството и така по-лесно преодоляват тези сътресения – и физически, и духовни, и психически", отбеляза дядо Поликарп.

Той добави, че с благословията на Негово светейшество патриарх Неофит от 20 до 26 декември свещениците и духовниците, които са преболедували COVID-19, ще влязат в лечебните заведения при болните, за да помажат тези, които имат желание, да ги поръсят със светена вода и да им вдъхнат кураж. Тази благословия се планира и за Йордановден през 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
0
 
! Отговори
балтов чарк преди 3 години
тоя възпален мозък защо се изказва кой с кого къде ще е и кога... отче дионисий, стига си миткал из ларгото като глуха *** по кръст, брада и калимявка, оди дъхни кураж на ковидясалите, на - тая инициатива ти я зеха под носа, то само с манекенска стъпка не става. не че техни светейшества са по-различни от тебе, всичките сте една стока.
62
1
 
0
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
А баце ще бъде с кмета на Симитли
61
1
 
1
 
! Отговори
Чефо преди 3 години
Неуважаеми попове и владици! Не цапайте и без това прокажените си усти ,за да славите, престъпникът борисов!Не сте дорасли, сърцата ви са мътни!Горко ще страдате, престъпник да славите!
60
1
 
3
 
! Отговори
алек преди 3 години
ще са там където си искат
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хайде А а ! Още не сме европейци докрай ! Освен гей парадите ,корупцията и прочие евроценности ,не са разрешили марихуаната ,наркотиците .Та чак тогава ще станем баш европейци ,не е късно .
58
2
 
8
 
! Отговори
Николай Милков преди 3 години
а ти Тикво сигурно ще си при *** в Барцелона или в Австрия, където скоропостижно я скри заедно с непризнатото от тебе дете. Богохулник си ти, Мутро...
57
1
 
9
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
Единственият, който бълва повече глупости за единица време напоследък е Кубрат Пулев.
56
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 63Не бе, отиват там за дезинфекция. Да прекадят с тамян и да поръсят със светена вода.Така се надяват да дезинфекцират допълнително помещенията, не че мерките със спирт и други течности помагат повече...
55
2
 
7
 
! Отговори
ООООХ... преди 3 години
ДОБРЕ ЧЕ НИ КАЗА - ДАНО ДА ПОСЛУШАШ МИЛИОНИТЕ ЖИТЕЛИ НА ТАЗИ СТРАНА ЧЕ ДА СИ ПОДАДЕШ ОСТАВКАТА ЗА ДА ЗАРАДВАШ ТЕЗИ ХОРА ЗА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА ТОВА ЩЕ НИ Е НАЙ ГОЛЕМИЯ ПОДАРЪК
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свещените за опело ли влизат в болниците ?
53
2
 
2
 
! Отговори
Мустафата преди 3 години
ЯВНО НЯКОИ,ДОРИ И ПОВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ И КРИЗА БЪРКАТ ПРАЗНИЦИТЕ С БЛАГОПОЛУЧИЕТО , ВЕСЕЛИЕТО И ИМАНЕТО!
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно че ще сме със семействата си няма да сме в комшиите. Това все пак е семеен празник
51
3
 
9
 
! Отговори
Логично преди 3 години
Боко, ако имаше Господ, отдавна да не си между живите....
50
2
 
8
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
А Боце сам ли ще е като куче? Или в компанията на прекрасна шпионка от КГБ?
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кск позна някой и друг път до семействата сигурно е отворил
48
2
 
7
 
! Отговори
bbb преди 3 години
Значи в тази финансово-икономическа криза, хората да се "уповават на Бог", но на държавните чиновници ще бъдат раздадени по хиляди левове бонуси!Какви демагози са управляващите!
47
14
 
3
 
! Отговори
хайде бе преди 3 години
Бойко не бил направил нищо!? Е, сигурно няма да дойде в дома ви да оправи боойлера. Той е държавник, за да тласка икономиката напред и да създава условия за успех на всеки според ума му. Мантрата с чекмеджетата е за простите хора. И, да знаете, ако не знаете, че Бойко е достатъчно образован и находчив, за да управлява. Посочете друг ако можете, да го обсъдим. Истината е, че колкото и да е несъвършен няма засега аналог. Набийте си го в главите! Или изровете някой ваш от нафталина! Да го видим.
46
2
 
12
 
! Отговори
Дороти преди 3 години
Да да, само така.Пуснете преди това детските градини за да може да си обменят вируса децата и после ХОП при дядо и баба на празниците.То бива про...тотия ама чак пък толкова не бях виждала
45
1
 
15
 
! Отговори
1 преди 3 години
До до 29,какви магистрали бе ***,то не бяха отсечки по 3 километра,то не бяха ремонти,след три дена,още да ти изреждам ли "направеното "от слънцето ти.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХайдеРБОТАТА Е В СИСТЕМАТА. БИЗНЕС ТУК МОЖЕ ДА ПРАВЯТ САМО НАШИ ХОРА С ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ.ДРУГИТЕ СА РЕКЕТИРАНИ.ЗАТОВА НИ ЗАОБИКАЛЯТ ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ.