Над 200 хил. започнали работа в пандемията от март насам

Почти 1/4 намерили заетост в преработващата промишленост
33
Над 200 хил. започнали работа в пандемията от март насам
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общо 203 099 безработни са започнали работа от 13 март до момента със съдействието на трудовите инспектори от Бюрата по труда, съобщиха от МТСП.

Най-много са намерили ново работно място във фирми от преработващата промишленост - почти 50 000, по данни на Агенцията по заетостта.

Над 30 000 души са постъпили в компании от сектора на търговията и ремонта на автомобили, а близо 20 000 - в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство". Част от тях са заети както за летния, така и за настоящия зимен туристически сезон. 

Най-много от намерилите работа са от София - 22 158 души. В област Варна на нови позиции са започнали 9100 безработни, в Пловдив - 5989, а в Бургас - 5389.

Безработни продължават да се наемат и по схемата "Заетост за теб". Тя е част от пакета мерки на правителството "Заетост х3" и чрез нея работодатели могат да получават средства от държавата за наемане на безработни и за покриване на минималната работна заплата и осигуровките към нея.

До момента по програмата за сключени 3308 договора с работодатели, по които са наети 6693 души. Най-много нови работни места бяха разкрити в секторите "Преработваща промишленост" (33,7%), "Хотелиерство и ресторантьорство" (22,3%) и "Търговия и ремонт на автомобили" (18,5%).

Възможностите по програмата бяха разширени в края на ноември, като работодателите могат да наемат безработни за до 6 месеца. След това те трябва да задържат 75% от новонаетия персонал за период, равен на половината от периода на субсидирана заетост. Тоест, ако наемат човек за шест месеца, той трябва да работи във фирмата за още три.

Повече информация за кандидатстването може да се намери на адрес: https://www.az.government.bg/pages/zaetost-za-teb/.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 3 години
Изреди квалификация, образование, предишна работа на приятелите си. Че при мене такова нещо няма. Даже хората преспокойно сменят компания след компания за по-високо заплащане. В сивия сектор и заплатите в плик, където държавана помощ няма, не зная как е, ама май ти знаеш чудесно.
11
10
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
Малии, пускам сАлза за туроператорката с квалификация трети клас втория срок как останала без работа. Колко жалко. Тъжно :(
10
6
 
13
 
! Отговори
писна ми преди 3 години
Tези нормални ли са?Aз и мъжът ми останахме без работа заради ковид.Tой е инженер,аз специалист туроператорска дейност.Бюрото по труда е събирач на подписи,никаква работа не вършат,добре,че сама си намерих работа.A безработните са хиляди...предвид как всеки се е стиснал,и как сме на stand by, безработицата ще расте...до колко са ефективни мерките на бойко,не ми се говори..:(((
9
8
 
7
 
! Отговори
до 7 преди 3 години
Къде е тая безработица, бе?! При нас над 40 отворени позиции за средна заплата 9500лв. и просто хора не намираме... Моментално глътнахме няколко съкратени покрай кризата, но останалите- едвам намираме. Кадри няма. Е, при тебе може и да е безработица, ама хората, които не могат да си вържат връзките, е ясно, че са без работа.
8
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки квалифициран човек намира работа за дни и то за повече пари. Драмите как камериерките и сервитьорките в сивия сектор останали без работа, ме вълнуват точно нула. Така и така цял живот аз ги издържам и плащам пенсиите на родителите им.
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
започнали са на баба ми галошите...безработицата е жестока ...и очаквам социални бунтове догодина...
6
2
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Къде? У гробищата ???!!!
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Богове сме на цифрите ,било болни или заразени било починали ,сега безработни работа намерили ) стига с тоя цирк ,да се надяваме всичко да свърши в края на март
4
2
 
4
 
! Отговори
amed doganq преди 3 години
оо туй боко ли ги уреди, браво боко.. аа нее той аз съм доганя хихихи мазно се хиля от сарайките и апвам баклавичка, давам кошнички със сладолед !
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ли НИСИ каза?
2
3
 
16
 
! Отговори
От Марс насам преди 3 години
Ако бяхте написали, че летяща чиния с малки зелени човечета е кацнала на жълтите павета, щеше да изглежда мааалко по-достоверно и можеше някой да се върже.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко ги уреди на работа. Браво Бойко.

Спонсорирани публикации