Борисов: Трябва да сме бързи и гъвкави в мерките и в помощта за хората

Пандемията води до нечувана финансова и икономическа криза
142
Борисов: Трябва да сме бързи и гъвкави в мерките и в помощта за хората
Снимка: Правителствена пресслужба

Трябва да сме бързи и гъвкави в мерките, в подпомагането на бизнеса и на хората, в осигуряването на лекарствата, ваксините, тъй като пандемията в цял свят се усложнява, а броят на починалите за съжаление продължава да е висок. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов в началото на съвещанието за мерките днес.

Окончателните противоепидемични мерки, които ще действат до 31 януари 2021 г. бяха докладвани от министрите на премиера. Една от промените в сега прилаганите ограничения предвижда разрешаване на учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4 януари догодина, да се отворят също детските градини и яслите.

Още по темата
Борисов отбелязал, че въпреки че броят на заболелите у нас е доста по-нисък, а броят на оздравелите надхвърля заразените, страната ни е на 14-о място в Европа по заболеваемост.

"Винаги сме си поставяли животът и здравето на хората на първо място, затова продължаваме да действаме по тези мерки", категоричен бе премиерът Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

В рамките на работното съвещание министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изтъкна, че при малките ученици прякото педагогическо взаимодействие е най-важно и отбеляза важността на връщането в класните стаи на децата от 1 до 4 клас.

Вълчев посочи още, че с приети промени в Закона за училищното и предучилищното образование се позволява родителите, които се притесняват, да могат да задържат децата си на обучение в електронна среда като за целта подадат заявление. "Лятото обсъждахме много варианти, но този се оказа най-удачният. Благодарение на това, че имаме работещ парламент, осигурихме тази възможност", каза още Вълчев.

Премиерът акцентира, че с промените в противоепидемичните мерки, които ще действат до 31 януари 2021 г., се отчитат аргументите на експертите и се действа в интерес малките ученици да получат адекватно обучение в условията на пандемията, разчитайки на педагогическия надзор и обучението с учител, който да ги напътства.

В рамките на работното съвещание при премиера Борисов здравният министър Костадин Ангелов докладва актуалните данни за заболеваемостта от COVID-19 у нас. "Отбелязва се съвсем лек спад на заболеваемостта и на процента положителни тестове. Смъртността обаче продължава да е висока, вчера живота си са загубили 191 български граждани, а заетостта на болничните легла продължава да е висока. Именно затова предлагаме удължаването на противоепидемичните мерки до 31 януари", категоричен бе Ангелов.

Премиерът Борисов каза още, че пандемията от COVID-19 доведе до нечувана финансова и икономическа криза и води страните към банкрут. Някои от тях вече са с минус 15% дефицити. "Няма държава, която да има достатъчен буфер. На този етап ние сме осигурили над милиард и сто милиона лева в подкрепа за микро-, малките и средните предприятия", добави министър-председателят.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че от понеделник ще бъде отворена платформата, през която бизнесът може да кандидатства за подкрепа по мерките, разработени съвместно с НАП. Същевременно, след като вече има нотификация от Европейската комисия, веднага след Нова година ще има възможност да стартира и мярката в помощ на предприятия с оборот над 500 000 лева.

Министърът на икономиката заяви още, че съвместно с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев ще проведат разговори с големите търговски вериги за по-стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

"Предвид факта, че ограничителни мерки ще има и през януари, ние сме взели предвид авансово тази възможност – тоест с минимум административни усилия фирмите ще могат да кандидатстват и получават подкрепа за който и да е период, в който те са били затворени", изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев. Той беше категоричен, че има достатъчно средства, осигурени дори за месец януари.


142
Още от Общество
В пандемията: Най-бедните теглят кредити, за да се лекуват
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Неговия шеф някога викаше да се снишаваме,когато тулупа му беше пъдар.
97
0
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 4 седмици
тик-воч-а казва : "Трабва да бъдем бързи и гъвкави" ...
Ако беше кадърен премиер щеше да каже "Ние сме бързи и гъвкави"
Но той е комун-оид и е закърмен с комунистическия лозунг "Другари, дайте, да дадем"
96
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Докато не извъртите по един гьобек пред народа,няма кой да ви се хване на гъвкавоста.
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бърз като мисълта ти и гъвкави като тялото ти. Щом още някой ти вярва си добър илюзионист.
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да точно така много стяхте побързайте не се колебавайте че народа не ви иска дайтеси оставка веднага стига с тия лъжи и измами и убийствени ваксини неви искаме никакви ваксини и нямате право да задължавате хората за тези ваксини долни убийци вън бог да ви накаже
93
1
 
5
 
! Отговори
Бедняк преди 4 седмици
В моя кръг от познати има наши сънародници в чужбина, някои от които не са си идвали с десетилетия. Те следят обаче ситуацията у нас и понякога ме изненадват със странния въпрос, т.е. дали познавам някой фен на Бойко Борисов. Аз отговарям с "не" но те не вярват,че аз лично действително не познавам такъв. "Тогава кой го държи там дето е местото за нормален човек?" , питат те! Австралиецът обаче ме изнерви и аз му отговорих че те обаче са по-умни от неговите кенгурата.
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какви хора бе,кво ти пука за хората ? Казаха ти браточките отварай хотелите ,да идва стадото ,да трупаме пачки , па ако ще и да измрът после .
Я,кажи на кой са хотелите в Пампорово ,Банско,Боровец ? Е,те тея са ти на тебе хората
91
0
 
8
 
! Отговори
ТУЛУП С 200 преди 4 седмици
НАРЕДИХ НА ОНАЯ ТЕМЕНУЖКА ТРАБАДЪБКОВА ДА ИЗТОЧИ ЯЗОВИРИТЕ ОЩЕ
ПРЕДИ 3 ГОДИНИ
ДОГАН ДА ГЕПА ОТ СТУДЕН РЕЗЕРВ
МЪ НЯКОЙ СМЕЙ ЛИ ДА ПИТА ....
ДА ЖИВЕЙ ШИШИ И ДЕМОКРАЦИЯТА
90
0
 
7
 
! Отговори
БАРБА ГАНЪОВЕЦА преди 4 седмици
ДА СЕ ЗАСИЛВА В ПАНДИЗА
89
0
 
2
 
! Отговори
Козяк преди 4 седмици
за 81. Не бързай! Освен това "другарите" на които специално ти плащаш отдавна измряха от глад. А останалите се придържат към принципа: "Не спори с ***, защото всички ще те помислят че си като него!"
88
0
 
8
 
! Отговори
Тялото преди 4 седмици
14ти сме по заболеваемост и 1ви по смъртност защото лекарите ни са същите некадърници като управляващите. Имаш по-голям шанс да си тежък случай вкъшщи, отколкото да отидеш в болница.
1ви сме по заразени лекари, защото са немарливи.
87
4
 
11
 
! Отговори
Тялото преди 4 седмици
Бойко, излъга ни няколко пъти!
Каза че няма да затваряш нищо - затвори.
Няколко пъти каза че трябва да си спазите обешанието към хората и бизнеса и да отворите на 21ви - не го спазихте.
Провалихте се вие, не ние.
86
0
 
4
 
! Отговори
Бибо преди 4 седмици
ТАЗИ ДУМИЧКА ТРЯВА Е МНОГО ОТНОСИТЕЛНА. ТОЯ ВСЕ ТАКА КАЗВА ТРЯБВА А ПОСЛИ НИЩО.
ТРЯБВА АМА НА ДАЛИ.
85
3
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 4 седмици
Няма ,,да те надупчват с ,, гадостите,,
Ще го ядеш ,,алангле,,
Ваксини няма за всички
84
1
 
1
 
! Отговори
За 65 преди 4 седмици
,, докторите...,,
Да им ядеш мекия..
83
3
 
10
 
! Отговори
КРАТУНИЗМА преди 4 седмици
ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО С К О М У НИ СТИТЕ ГЕРБ
82
0
 
8
 
! Отговори
??? преди 4 седмици
Не разбрах как мутрите успяха да не приложат една реално действаща адекватна на ситуацията мярка от началото на епидемията до ден днешен!?
81
14
 
2
 
! Отговори
Позитано преди 4 седмици
Давайте по-усърдно другари !!! Днес много сте пасивни в броя на коментарите !!! За какво ви плащаме ??? Стегнете се и да покажем какви сме силни в плюенето и омаскаряването. ! Слава на БСП и лично на другарките Нинова , Йончева и другаря Радев !!!
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Стадото още ли пасе? Пасете, пасете, кланицата е близо.
79
1
 
1
 
! Отговори
За глупостите v.2.0 преди 4 седмици
Много глупости са се събрали - глупостта на войнстващото християнство, глупостта на войнстващият против социалната държава и тия "гадни комунисти дето убиха тате дето всъщност ми е бате" Симеон 2 Сакскобурготски, глупостите на Слави Трифонов и компания рефлектирали върху три поколения млади българи с концепцията аз съм върха на постмодернизма и голямото следмодерно изкуство наречено чалга - което е друг символ на простотия, цинизъм и вулгарщина ... много глупости са се натрупали ... МНОГОООО