По 120 лв. помощ ще получат най-бедните ни пенсионери

Сумата ще се отпуска еднократно, по банков път или в пощата
17 дек 2020 09:17,
21
По 120 лв. помощ ще получат най-бедните ни пенсионери
Снимка: БГНЕС

По 120 лева еднократна помощ ще получат близо 390 хил. пенсионери за храна през април. Това ще са хората, чиито пенсии или сборът им заедно с добавките и компенсациите към тях са от 300,01 до 369 лв.

Все още се уточнява как хората ще получат помощта. Засега един от вариантите е те да се дават по банков път или в пощенските клонове, както се получават и пенсиите. Окончателното решение ще бъде определено със заповед.

Още по темата

"Взехме решение да се изплащат еднократни суми, за да намалим административните разходи. Списъците ще бъдат предоставени от Националния осигурителен институт, а средствата ще бъдат изплатени през Агенцията за социално подпомагане", обясни преди дни социалната министърка Деница Сачева в интервю за "24 часа".

Първоначално държавата предвиждаше помощта от 120 лв. да е под формата на ваучери. Опозиция и синдикати обаче казаха, че хората в селата нямат достъп до големите магазини. Другото опасение бе, че по този начин една от най-уязвимите групи ще бъде изложена на допълнителен риск в пандемията, докато се реди на опашки за ваучерите. "Чухме мнението на всички, които критикуваха тази идея", обясни Сачева.

Пенсиите на около 14 хил. бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 г., пък ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат от 1 септември 2021 г.

Изчислението на намалението на първата пенсия е за хората, които ще получават и втора от частните фондове. Заради по-ранното си пенсиониране военни и полицаи с осигуровки в частните фондове вече получават пенсия от държавата, но намалена с 20%.

Втора пенсия ще получат, след като навършат нормалната пенсионна възраст.

От догодина влиза в сила новата формула за намаление на държавната пенсия, която включва като фактори 12-процентната осигуровка от държавата и годините без вноски в частните фондове. Тя ще е около 9% намаление на пенсията от НОИ. Така пенсиите на военни и полицаи ще бъдат преизчислени по нея и ще се увеличат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До Обикновен пенсионерГлупак.Къде са тези комунисти-има ли ги още
19
0
 
1
 
! Отговори
Желяз каменноff преди 3 години
Защо бедните пенсионери с по 130лева няма да получат Тея 120лева
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо никой не обърна внимание, че този размер на пенсиите, за който ще има коледен бонус, е 90% и повече на СОЦИАЛНИ пенсии! Т.е. на хора, които или цял живот не са работили и не са се осигурявали, или са работили на хонорари (защото някога хонорарите се облагаха САМО с данък "Общ доход" и не им се удържаха осигуровки ако лицето не пожелаеше да се осигурява). С други думи, тези, които честно са работили и са се осигурявали, сега ще ги черпят с по една студена вода!
17
5
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен 18защото КРЕЩЯЩИЯ ПОДТЕКСТ е:-"Изберете ни през Март,за да ви подхвърлим подаянията през Април!"..
16
0
 
10
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
ТОВА Е ДОБРЕ. А ХОРА СЪС ПЕНСИЯОТ 370 ДО 400 ЛЕВА КО ША ЗЕМАТ. НА МАРКО.....
15
3
 
11
 
! Отговори
Обикновен пенсионер преди 3 години
Дори с добавката от 50 лв. , плюс тези 120 лв. (още теретични) ,плюс пенсията на жена ми ( с горните добавки) , дори с тях не мога стигна пенсията на един комунист само !!! Държавта се е погрижила комунистите да живеят по-добре и повече от обикновените българи ! Това е истината !
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За герб гласуват учители министерства бюра по труда те са електрората на герб а пропуснах съвети общини лекари и те влизат в числото на герб
13
1
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Ина винаги ще бъде бедна и недоволна. Две изречения е написала и е очевадно, че едва е избутала втори клас в началното.
12
5
 
13
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Вие гласувайте за нас,пък ние ще ви подкупим със 120 лв.ама след изборите,за да не си помислите случайно,че това е подкуп.Ама после друг да ви ги даде,щото ние няма вече да сме на власт.
11
2
 
21
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Че дайте им ги за празниците !!! Какво чакате !!!
10
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поредна гавра на из.ро.ди.те на гербавия комунист с бедните хоравнимавайте за кого ще гласувате инак няма помощи никога не съм допускал че има толкова до.лни същества в страната ни
9
1
 
7
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
До:Ина-Инче,като сте бедни да сте правили икономия на децата ,*** !!!
8
2
 
18
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 3 години
А пенсиите на тия ,които се пенсионираха при 3000 лева за 1$?? и получаваха 5 $ заплата???Тия не са военни и полицаи,а бачкатори,тях кучета ги яли !!!
7
1
 
25
 
! Отговори
1 преди 3 години
другарите от герб-комунисти,ще ли да преизчисляват пенсиите на военни и милиционери,питам другарите,а ние с половин век трудов стаж,които получаваме,между 340л. и 380лева,с тези пенсии,ли ще останем,макар ,че не сме се пенсионирали,като тях по на 40 години възраст.
6
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сваляй локдаунаТи не прочете - през април. Дотогава... А и на изборите ГЕРБ не ги избират пенсионерите, а негласуващиге + малко платени гласове + малко фалшифицирани. Ако от ГЕРБ разчитаха само на електората си от няколко хиляди пенсионирани лелки с кухи ***... по-скоро хрантутниците на държавна службица са им основната (полулегална) сила, както и на всяка управляваща власт.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да те има теб Ина, преди това е имало други хора, които са работили, за да учиш ти и за да ползваш това, което те са съградили. Гледали са и те своите деца. Светът не започва от и няма да свърши с теб! Работи, гледай си децата! Те са твоя отговорност, щом си ги създала.
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Друго си е да владееш медиите.При най големите некадърници и крадци, утайката на обществото е в управлението, но чрез медии, пропаганда и грип се потушиха бунтове и накараха хората да се стеахуват и да мислят за оцеляване, а сега се стремят Борисов и Цветанов да избегнат правосъдието и отнемане на откраднатото .
3
27
 
10
 
! Отговори
Ина преди 3 години
Стига сте мислили само за тези пенсионери. Има и деца във тази държава. Пенсионерите са 10 пъти по добре от колкото един млад човек в тази държава.
2
13
 
17
 
! Отговори
Интересно ! преди 3 години
Няма коментари на комунистите по темата ! Как така ? Нали само те са хората, които "милеят" за бедните ? ? Да, ама комунист беден не сме видели - всички са милионери !!! Оказва се сега , че не те дават по 120 лв. на бедните пенсионери ! И сигурно скърцат със зъби, че не могат да ги откраднат !
1
8
 
11
 
! Отговори
сваляй локдауна преди 3 години
Бойко сваляй локдауна. Само пенсионери няма да ти стигнат на изборите!