Карантина за идващи от Острова до 31 януари, какво решават за полетите?

Борисов: Много изпатихме от февруари, очакваме решение за ваксините
57
Карантина за идващи от Острова до 31 януари, какво решават за полетите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

10-дневната карантина за всички граждани, влизащи на територията на България от Обединеното кралство, да остане в сила до 31 януари 2021 г. Това е решено на работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството.

Още по темата
България е готова да разреши полетите от Великобритания, след като здравните експерти на ЕС и нашата страна докладват решения за справянето на общността с новия щам на COVID-19 след проведеното днес заседание на Механизма за интегрираните договорености за реакция на политическо равнище в кризисни ситуации (IPCR).

"Много изпатихме от февруари, но очакваме днес Европейската агенция по лекарствата да се произнесе и за ваксините", заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът разпореди да бъде създадена необходимата организация във всеки един сектор предвид затрудненията, които налагат ограничителните мерки от вчера заради новия щам на COVID-19. По думите на Борисов необходими са адекватни и навременни действия във връзка с очакващото се струпване на товарни автомобили по границите.

Борисов възложи на министъра на вътрешните работи да създаде необходимата организация. "Не трябва да има опашки от тирове и да гарантираме, че няма контакт сред пътуващите", акцентира Борисов. Вътрешният министър Христо Терзийски подчерта, че още от снощи на летищата ни e създадена необходимата организация за работа в условията на разпространение на новия щам на COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министърът на здравеопазването заяви, че за новия щам е установено, че се разпространява по-бързо и че създадените ваксини действат и срещу него. "Затова е много важно българските граждани да останат здрави до пристигането на ваксината", отбеляза Ангелов. Премиерът разпореди на здравния и външния министър да създадат организация за осигуряване на ваксини и за гражданите на Албания, Република Северна Македония и останалите страни от Западните Балкани и Източното партньорство, след като бъдат осигурени нуждите на българските граждани.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева докладва на премиера, че ведомството е в постоянна връзка с посолството на България в Лондон. МВнР е в готовност да окаже съдействие на обърналите се към мисията ни българи, намиращи се във Великобритания. "Информирайте посланика ни какво правим. Ден по-рано да се окаже, че този вирус не е това, за което се говори, веднага ще възстановим полетите", каза премиерът Борисов на министър Захариева.

В рамките на работното съвещание министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков информира, че в момента, в който се прецени, може да бъде променен срокът на заповедта на здравния министър по отношение на възстановяването на полетите. "Това означава, че се ограничават пристигащите полети от Великобритания и Северна Ирландия, а не заминаващите пътници от български летища натам. Не се ограничават карго полети, хуманитарни полети и медицински полети", уточни Желязков. По отношение на сухопътните граници действат правилата за "зелени" коридори, като Главна дирекция "Гранична полиция" и РЗИ създават необходимата организация.

Министър Желязков посочи също, че Франция е затворила и сухопътните граници с Обединеното кралство. "Нашите камиони не могат да напуснат Великобритания", заяви транспортният министър и добави, че е отправил искане към френския министър на транспорта да осигури транзитно преминаване на българските камиони. Росен Желязкова акцентира, че министерството следи непрекъснато и кои други държави са затворили въздушните, сухопътните и морските си граници с Великобритания и докога са ограниченията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 42Ти к'во си мислиш, че всички пристигащи от Англия са бъкани от Ковид-щамове?! За да няма такива смехотворни твърдения, българските власти трябваше да изискват от българите отрицателен тест, направен още в Англия, за да ги допуснат на територията на родината. Те нашите не са си вързали гащите, после българите в Англия им виновни.
42
1
 
3
 
! Отговори
Boko bo преди 3 години
Кълнем го по 100 пъти на ден. Помен са не остане от него
41
0
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
пълни празнодумщини нямащи нищо общо със реалността за пореден пъттози инд/ивид си плямпа едни измислени на момента изречения
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега нямаше карантина за тези които се пристигат от Англия, но имаше карантина за тези които пътуват от България към Англия. Тези които се прибираха се разхождаха наляво и дясно кои ги знае с колко лица са имали контакт и колко от тях са били заразени
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е не разбрахте ли,че затова се увеличи рязко смъртността?Мутацията е тук.Сега затварят за да не кажат хората,че нищо не са направили.След дъжд качулка слагат!
38
1
 
3
 
! Отговори
Бански преди 3 години
Значи няма да има със сигурност скиори в Банско.Добре че продавах супи и чаи за 10 лв на Англичанитепредните години и сега мога да издържа финансово без работа поне до пенсия.
37
10
 
2
 
! Отговори
19130 преди 3 години
Браво на правителството - своевременни и целенасочени мерки, отлична реакция. Бог да пази Бойко Борисов!
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега както през пролетта започват едни спасителни акции на външно министерство. Едно прибиране на наши *** сънародници, чартърни полети, зелени коридори. Екшън отвсякъде
35
0
 
7
 
! Отговори
НКК преди 3 години
Премиерът разпореди на здравния и външния министър да създадат организация за осигуряване на ваксини и за гражданите на Албания, Република Северна Македония и останалите страни от Западните Балкани и Източното партньорство, след като бъдат осигурени нуждите на българските граждани - парите потекоха към нечии джобове за сметка на обикновенния българин
34
9
 
7
 
! Отговори
дО 30 преди 3 години
Всички успели Българи са успяли извън България.Защото тук почвата не е благоприятна за кадърните.Джон Атанасов , Дан Колов , Петър Петров създателя на 1 дигитален часовник и много други.Дори Хан Аспарух не е стоял на едно място.Така че дарги ми смехурко не се опитвай да настроиваш българин срещу българина.
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашия много ме дразни, като вземе да се изживява като покровител на Балканите. Гледай си твоята кочинка, не се занимавай с другите. То не беше: Като произведем екипировка ще доставим и на нашите "братя" в Македония. Като получим Ф16 ще патрулират и над Македония... Спри се! Няма по- лоша услуга от нежеланата
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закъсняхте. Те вече пристигнаха преди седмица.
31
1
 
7
 
! Отговори
Volen преди 3 години
Тоз хем грозен хем ***.и е избран от нас ли?Значи сме много зле всички..............
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са дразгите преди развода , правят си на контра . Политика ко да се прай
29
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо няма да разрешавате! Тоталните обществени нули, които живеят във Великобритания (берачи на малини, болногледачи и подобни НУЛЕВОплатени НУЛИ), да се оправят! Особено забавно ще стане след 31-ви януари. Отишли там да мизерстват да ми бачкат за половин заплата на студент в кол център в София, тотално неграмотни ***, връзките не могат да си вържат и най-големият им проблем е, че не могат да седнат по софрите да се напият за Коледа. Айде, марш на полето и в лондонските гета!
28
3
 
8
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Великобритания затвори границите. Преустановени са полетите от и до UK. Как ще дойдат "влизащите в България от Великобритания" е въпрос с повишена трудност. Мерки да има. На килограм. Утре ще отчетем още една безсмислена мярка!Оставка на некадърното, крадливо, мутренско управление на ГЕРБ. Съд и затвор!
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министърът на здравеопазването заяви, че за новия щам е установено, че се разпространява по-бързо, ама Проф. Аргирова каза: "Това не е нов щам, описан е още през март"Шах и мат с пешката :D Направо не знам какво да кажа. За първи път не знам какво да кажа, хора... Тоест знам... но не бива.
26
3
 
3
 
! Отговори
Пътник преди 3 години
Я си представете: сядате в самолета, връзвате колана и стюардесата ви казва: Комнадирът на кораба Богоявленски ...... Завеса и оркестър свири Туш
25
1
 
1
 
! Отговори
Богонеявленски преди 3 години
....................
24
2
 
3
 
! Отговори
Брекзит преди 3 години
Курантината за Боко да продължи! КАЗАХ!

Спонсорирани публикации