Какво знаем за новата мутация на коронавируса и по-смъртоносна ли е?

Не е ясно дали новият вариант е по-смъртоносен
21 дек 2020 11:22, Нели Христова
108
Какво знаем за новата мутация на коронавируса и по-смъртоносна ли е?
Снимка: БГНЕС

Нов щам на коронавируса уплаши Великобритания, която наложи по-стриктни мерки за ограничение на заразата. Отговорът на цяла Европа не закъсня - полетите от Обединеното кралство бяха забранени в някои държави, а лидерите на страните членки на ЕС свикаха спешна среща.

За броени месеци тази мутация на COVID-19 от несъществуваща се превърна в най-често срещаната форма на коронавирус на Острова. Според експертите, новият щам се предава по-бързо и лесно от останалите. Но засега знанията за мутацията са на ранен етап, има огромна несигурност и много въпроси, без отговор. Вирусите се променят постоянно, но е от основно значение да се запази фокус върху това дали се променя държанието му. 

Защо този вариант на COVID-19 предизвиква безпокойство?

Три неща са привлекли вниманието на учените:

  • Той бързо замества други версии на вируса
  • Има мутации, които засягат част от вируса, която вероятно е важна
  • Някои от тези мутации, които вече са изследвани лаборатория, служат за да се увеличи способността на вируса да инфектира клетките.

Всичко това значи, че новият вирус може да се разпространява по-лесно.

Но това не е абсолютно сигурно. Новите щамове могат да започнат да се срещат по-често, просто ако се озоват на правилното място в точното време - като например Лондон, който доскоро имаше изключително леси ограничения.

Още по темата
Сега мерките се затегнаха, а оправданието за това бе да се ограничи именно този, по-заразен щам.

"Необходими са лабораторни експерименти, но искате ли да изчакате седмици или месеци, за да видите резултатите и да предприемете действия за ограничаване на разпространението? Вероятно не при тези обстоятелства", казва проф. Ник Ломан от консорциума COVID-19 Genomics UK, пред BBC.

Колко по-бързо се разпространява?

За първи път новият вариант е открит през септември. През ноември около една четвърт от случаите в Лондон са причинени от него. В средата на декември близо две трети от случаите се дължат на новата мутация.

Можете да видите как щамът доминира в резултатите от тестовете в някои центрове като лабораторията Milton Keynes Lighthouse. Но е трудно да се докаже каква част от това масово разпространение се дължи на вируса и каква на държанието на хората. Според това, което Борис Джонсън заяви, вирусът се предава до 70% повече. По думите на премиера това може да увеличи R-числото - което показва дали епидемията нараства или намалява - с 0.4.


Това по-силно разпространение от 70% се появи и в презентация на д-р Ерик Волц от Imperial College London в петък.

По време на разговор той заяви: "Наистина е твърде рано да се каже, но от това, което виждаме досега,  е, че расте много бързо, расте по-бързо, отколкото предишните варианти."

Но учените са разделени по този въпрос. Някои лаборатории заявяват пред BBC, че новата мутация се разпространява със скорост, много по-висока от 70%, а други - много по-ниска от 70%. А това води до въпроса - дали наистина е по-заразен?

"Количеството доказателства в публичното пространство е ужасно недостатъчно, за да се получат силни или твърди мнения относно това дали вирусът наистина се предава по-бързо", казва проф. Джонатан Бол, вирусолог от Университета в Нотингам.

Колко далеч е стигнал вируса?

Смята се, че мутацията е възникнала при пациент във Великобритания или е внесен от страна с по-ниска способност за наблюдение на мутациите на коронавирус. Вариантът може да бъде открит в Обединеното кралство, с изключение на Северна Ирландия, но той е силно концентриран в Лондон, Югоизточна и Източна Англия. Случаите на други места в страната изглежда не са се развили.

Данните на Nextstrain, който наблюдава генетичните кодове на вирусните проби по света, предполагат, че случаите в Дания и Австралия са дошли от Обединеното кралство. Холандия също съобщава за случаи. Подобен вариант, възникнал в Южна Африка, споделя някои от същите мутации, но изглежда не е свързан с този.

Случвало ли се е това и преди?

Да. Вирусът, който първо бе засечен в Ухан не е същият, който ще откриете в повечето части на света.

Мутацията D614G се появи в Европа през февруари и се превърна в глобално доминираща форма на вируса.

Друг, наречен A222V, се разпространява в цяла Европа и е свързан с летните почивки на хората в Испания.

Какво знаем за новите мутации?

Публикуван е първоначален анализ на новия вариант, който идентифицира 17 потенциално важни промени. Те са настъпили в шип протеина - това е ключът, който вирусът използва, за да отключи вратата към клетките на нашето тяло.

Една мутация, наречена N501Y, променя най-важната част, известна като "домейн, свързващ рецептора". Тук шипът осъществява първи контакт с повърхността на клетките на нашето тяло. Всички промени, които улесняват влизането на вируса вътре, вероятно ще му дадат предимство.

"Прилича на важна адаптация", казва проф. Ломан.

Другата мутация - делеция на H69 / V70, при която малка част от шипа се отстранява - се е появявала няколко пъти преди това, включително и при заразена норка.

Работата на проф. Рави Гупта от университета в Кеймбридж предполага, че тази мутация увеличава инфекциозността двукратно при лабораторни експерименти. Тези изследвания също така показват, че мутацията прави антителата от кръвта на оцелелите по-малко ефективни при атака на вируса.

Къде се е появил вируса?

Новият щам е необичайно силно мутирал. Най-вероятното обяснение е, че той е възникнал при пациент с отслабена имунна система, който не е бил в състояние да победи вируса.

Вместо това тялото му се е превърнало в хранителна среда за вируса да мутира.

По-смъртоносен ли е вирусът сега?

Няма доказателства, които да предполагат, че е така, въпреки че това ще трябва да бъде наблюдавано. Само увеличаването на предаването обаче би било достатъчно, за да създаде проблеми на болниците.

Ако новият вариант означава, че повече хора се заразяват по-бързо, това от своя страна ще доведе до повече хора, нуждаещи се от болнично лечение.

Ще се повлияе ли от новите ваксини?

Почти сигурно отговорът тук  е да или поне засега. И трите водещи ваксини развиват имунен отговор срещу съществуващата мутация.

Ваксините обучават имунната система да атакува няколко различни части на вируса, така че въпреки че част от шипа е мутирала, ваксините все пак трябва да работят.

"Но ако му позволим да добави още мутации, тогава ще стане тревожно", казва проф. Гупта. "Този ​​вирус е потенциално на път за бягство от ваксината, той направи първите няколко стъпки към това."

Вирусът няма да се повлияе от ваксината ако се промени, така че да избегне пълния ефект на ваксината и да продължи да заразява хората. Това може да е най-тревожният елемент от случващото се с вируса.

Този вариант е само последният, който показва, че вирусът продължава да се адаптира, тъй като заразява все повече и повече от нас.

Презентация на проф. Дейвид Робъртсън от Университета в Глазгоу в петък заключи: "Вирусът вероятно ще може да генерира ваксинални мутанти."

Това би ни поставило в положение, подобно на грипа, където ваксините трябва редовно да се актуализират. За щастие ваксините, които имаме, са много лесни за промяна. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Бил Гейтс да си гледа вирусите и мутациите в Уиндиуса. А не да се занимава с новия РеСтарт на комунизма
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ли обаче ще започне чипирането?Защото явно новият световен ред започна.Но явно на никой ни му пука да го лъжат манипулират ограничават и отнемат свободата.Вие сте свободни души във физически тела.И сте тук за да направите светът по добро място да израствате като души да се учите.А това не става с вируси.Става с ЛЮБОВ
84
2
 
0
 
! Отговори
до 70 преди 3 години
Имали сте късмет. 2-*** близки починаха, не ги искаха в болница.
83
1
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 3 години
-Какво знаем за новата мутация на коронавируса?-Нищо, както и за старата.
82
0
 
0
 
! Отговори
Нищо преди 3 години
не знаете каквото чуете от *** това повтаряте.До сега не открихте кой го пусна у Бг.Мутрагените ви будалкат и ще ви изклатят яко.
81
1
 
0
 
! Отговори
old stupid retard преди 3 години
До F-16Бойко даде колкото трябва защото цената за най близък сателит на москва е малко по-висока и стоката ще дойде по-късно защото никой не знае тая територия да не се върне в орбитата на москва. Но за това е виновен Бойко а не комунистите нали.....
80
0
 
2
 
! Отговори
London преди 3 години
Мутация няма Прости сте ...
79
0
 
6
 
! Отговори
Е анжак де преди 3 години
Нали това е целта всяка година всички да се ваксинират, това са нови данъци за ваксини едно 100-200 милярда на годинаЧиста пара
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тези учени само хабиха парите на вятъра. Можело да е по смъртоносен, ама можело и да не е. Можело да го има , ама можело и да го няма ... ама може би имаме учени, ама може би нямаме!
77
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Станахте смешни с тия напъни да плащите хората.
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин е виновен!Как никой не се сети!Как се прави новичок от трева дървесина и лява ла па на сибирска мечка!Аз го знам този, бавно и сигурно иска да останат само руснаците живи, а другите да са роби!
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин е виновен!Как никой не се сети!Как се прави новичок от трева дървесина и лява *** на сибирска мечка!Аз го знам този, бавно и сигурно иска да останат само руснаците живи, а другите да са роби!
74
4
 
8
 
! Отговори
Знаем да... преди 3 години
Знаем, че е толкова измислен колкото предишния...
73
0
 
7
 
! Отговори
човек преди 3 години
Вирусат навлиза във форма на МУТРАЦИЯ след като има такъв "топъл" прием и "търпение" от всякъде. С него се подтиска ,контролира и оцелява в политиката. Доказтелство-България и други...Това е нова форма на развитие на вируса ,за ралика от човека ,който сега няма на къде "по-назад да ходи" като разумно същество. Честито ни навлизане в Ерата на Водолея след 25000години !
72
1
 
24
 
! Отговори
Ас преди 3 години
И да се пенявим и да крещим, това е положението. Истерията е пълна. Целта беше да се постигне глобална рецесия без война. Ами ето вече е факт, ще става и по лошо. Нека само да сме живи и здрави, всичко минава и заминава. Едно време нашите баби и дядовци две световвни войни са изкарали, ще мине и това. Весели празници на всички! Имайте едно н ум и се Пазете.
71
1
 
11
 
! Отговори
То и аз мутирам преди 3 години
От тази дивотия !
70
0
 
2
 
! Отговори
Има и полза преди 3 години
След чумните епидемии за пръв път са започнали да вдигат заплатите на работниците и да ги ценят ! То само с учени директори не става и с кифли....
69
1
 
22
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Усетиха ,че има колебания у хората относно ваксината и веднага нова заплаха на хоризонта.Ама заплахата си е същата .
68
0
 
6
 
! Отговори
Няма значение преди 3 години
До Анонименама си много прав...защото за медиите добрата новина не е новина. Лошата новина продава...
67
1
 
9
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи не ви ли е интересно, че тъкмо когато изработиха ваксина за единия щам и се намери нов щам!? Бах го тия я наяждане нямат ей! Това и внуци и правнуци абе докато има човечество вече ще им плащяме за ваксини!!! Бах го: Баба ми казваше г.з глава затрива! Не го разбирах много време това, но сега като гледам май май на към затриването вървим!!!!