Карантина за идващи от Острова до 31 януари, какво решават за полетите?

Борисов: Много изпатихме от февруари, очакваме решение за ваксините
57
Карантина за идващи от Острова до 31 януари, какво решават за полетите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

10-дневната карантина за всички граждани, влизащи на територията на България от Обединеното кралство, да остане в сила до 31 януари 2021 г. Това е решено на работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството.

Още по темата
България е готова да разреши полетите от Великобритания, след като здравните експерти на ЕС и нашата страна докладват решения за справянето на общността с новия щам на COVID-19 след проведеното днес заседание на Механизма за интегрираните договорености за реакция на политическо равнище в кризисни ситуации (IPCR).

"Много изпатихме от февруари, но очакваме днес Европейската агенция по лекарствата да се произнесе и за ваксините", заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът разпореди да бъде създадена необходимата организация във всеки един сектор предвид затрудненията, които налагат ограничителните мерки от вчера заради новия щам на COVID-19. По думите на Борисов необходими са адекватни и навременни действия във връзка с очакващото се струпване на товарни автомобили по границите.

Борисов възложи на министъра на вътрешните работи да създаде необходимата организация. "Не трябва да има опашки от тирове и да гарантираме, че няма контакт сред пътуващите", акцентира Борисов. Вътрешният министър Христо Терзийски подчерта, че още от снощи на летищата ни e създадена необходимата организация за работа в условията на разпространение на новия щам на COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министърът на здравеопазването заяви, че за новия щам е установено, че се разпространява по-бързо и че създадените ваксини действат и срещу него. "Затова е много важно българските граждани да останат здрави до пристигането на ваксината", отбеляза Ангелов. Премиерът разпореди на здравния и външния министър да създадат организация за осигуряване на ваксини и за гражданите на Албания, Република Северна Македония и останалите страни от Западните Балкани и Източното партньорство, след като бъдат осигурени нуждите на българските граждани.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева докладва на премиера, че ведомството е в постоянна връзка с посолството на България в Лондон. МВнР е в готовност да окаже съдействие на обърналите се към мисията ни българи, намиращи се във Великобритания. "Информирайте посланика ни какво правим. Ден по-рано да се окаже, че този вирус не е това, за което се говори, веднага ще възстановим полетите", каза премиерът Борисов на министър Захариева.

В рамките на работното съвещание министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков информира, че в момента, в който се прецени, може да бъде променен срокът на заповедта на здравния министър по отношение на възстановяването на полетите. "Това означава, че се ограничават пристигащите полети от Великобритания и Северна Ирландия, а не заминаващите пътници от български летища натам. Не се ограничават карго полети, хуманитарни полети и медицински полети", уточни Желязков. По отношение на сухопътните граници действат правилата за "зелени" коридори, като Главна дирекция "Гранична полиция" и РЗИ създават необходимата организация.

Министър Желязков посочи също, че Франция е затворила и сухопътните граници с Обединеното кралство. "Нашите камиони не могат да напуснат Великобритания", заяви транспортният министър и добави, че е отправил искане към френския министър на транспорта да осигури транзитно преминаване на българските камиони. Росен Желязкова акцентира, че министерството следи непрекъснато и кои други държави са затворили въздушните, сухопътните и морските си граници с Великобритания и докога са ограниченията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
11
 
! Отговори
SWAN преди 3 години
Стартираха БРКЗИТ с 10 дни предварително!
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сетила се Мара да се побара.Значи сега налагаме карантина и забраняваме полетите от Великобритания ама новият щам най вероятно отдавна е у нас,щото е открит още Септември а преди това колко време се е вихрил никой не знае,особено пък нашите ,,специалисти'' които за всичко разбират последни.
21
3
 
2
 
! Отговори
V преди 3 години
Тъй кат гледам ще трябва да има съкращения на богоявленчета ;) Няма как ще трябва да станат програмисти ;)
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Одобрявам карантината и затварянето за идващи от Англия,не чух за Белгия дали са ги забранили,че и там имало вече от новия мутирал вирус.
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя тьпaнap сега ще се натрапва по 10 пъти на ден до изборите.
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото адекватно решение е затваряне по суша, въздух и вода да се пропускат единствено стоки от първа необходимост след тест на водачите и тотална дезинфекция на превозните средства. Областните градове също трябва да бъдат затворени и да а се проведе мащабно тестване и карантиниране на положителните. Ако има хора, които пристигат в България по неотложна работа, първо задължителна 14 дневна карантина в хотел до закарвани със специализиран превоз и тест на 14тият ден.
17
3
 
0
 
! Отговори
diado mraz преди 3 години
vitleemskata zvezda ; zaveta ot gospod bog kum cariat na iudeite za groba na isus hristos v ierusalim , ako stane neshto s groba na sinut bojii isus hristos cariat si zaminava (umira) tova e .
16
1
 
16
 
! Отговори
е да преди 3 години
До Анонимен 16Той РАЗПОРЕЖДА, понеже се смята за Началник на държавата.
15
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече 10 години чакам някой да попита премиера: на какво основание разпорежда каквото и да било на отделните министри? Той е премиер (първи)-министър, но останалите министри не са в йерархична подчиненост на министър-председателя. Основните функнкции на премиера са да ръководи заседанията на МС и да координира дейността на отделните министри. Възможност за устни указания и разпораждания от премиера не е предвидена
14
1
 
19
 
! Отговори
Боросов3 преди 3 години
Кабинетът докарал КОВИД в страната!
13
2
 
0
 
! Отговори
diado mraz преди 3 години
podskajete de , jurnaliata ot dnes ;da za 24 v 19:19minuti si otiva edin car ; m da ;
12
3
 
21
 
! Отговори
стоян преди 3 години
Тикво,оставка,съд и затвор.Толкова си компрометиран,че появяването ти поставя пред обществото само един въпрос.Защо все още не си в затвора?????Но скоро и това ще стане.
11
0
 
5
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 3 години
До 11: Я паметник на някого преживе искат да се построи,забравил си да пишеш...
10
8
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Троловете си личат по това че под всяка тема вмъкват политически нюанс - я мафия, я оставка, я чекмедже...
9
4
 
24
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Бе ко ти дреме кой вирус щъка. Важното е да доведат хората до лудост и да ги набодат с ваксината, дето ще излезе, че е панацея за неуточнени и непроучени намколко си мутации.
8
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще гледаме големи циркове с тая карантина.
7
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сетиха се. Лятото и зимата що народ се върна от Англия и Германия и изпозаразиха всички наоколо без да карат карантина и без задължителен ПСР при влизане в държавата
6
27
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Това е положението другаре и товарищи ... ББ прави всичко възможно да задържи кораба на държавността в бурното море на световния океан и да го преведе през рифовете на Ковита и икономическата криза, докато едни други другаре и товарищи, не подбират средства за да го завлекат на дъното, само защото българският кораб не се води по сигналите на един Кремълски маяк, който е пътеводната им звезда ... !!!
5
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус говори за.... вирус. Интересно кой от двата е по смъртоносен. Като гледам селата май не ги унищожи втория, ами тоя двукракия
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А някой проверявал ли е, кой щам циркулира тук? Нещо не съм срещал такава информация никъде. Може път да се окаже същия. Знае ли човек, като не се знае. Може пък да се окаже нов, и тогава нас ще ни карантинират.