20% готови за ваксина срещу COVID веднага, 40% все още мислят

Българите вярват в конспирациите, 43% твърдят, че коронавирусът излиза от лаборатория
124
20% готови за ваксина срещу COVID веднага, 40% все още мислят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Един от най-интересните социални феномени на 2020 г. беше това, как COVID пандемията извади на повърхността, или поне направи по-видими поредица от нови разделителни линии в съвременните общества, вкл. и в българското. Макар и породени от пандемията, тези разделителни оси няма да изчезнат с нея и ще продължат да оказват съществено влияние върху общественото мнение, сочат резултатите от регулярното тримесечно национално-представително проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 11 – 18 декември.

Още по темата

Разбирането за появата на COVID -19 поляризира българите, както и хората в други страни. Равни са дяловете на привържениците на двете противоположните тези: пандемията е естествено възникнала като много други преди нея (43%), пандемията е изкуствено предизвикана (също общо 43%).

В мненията за зловредно човешко участие подозренията са насочени към големи икономически корпорации с цел извличане на крупни печалби (25%) и в по-малка степен - към геополитическите интереси и стремежа за контролиране на населението (18%). Зад конспиративните теории застават най-младите, а зад тезата за естествения произход на пандемията – столичани и хората с по-високи доходи.

Близо 2/3 от българите твърдят, че досега нито те, нито членове на тяхното семейство са проявявали симптоми на инфекцията. На база самооценката на хората за заболеваемостта в семействата им, общо 13% или приблизително 670 000 души (предимно 31 – 50 годишни жители на големите градове) са преминали през коронавируса. Това е три пъти по-висок дял от официално потвърдените с PCR тест случаи, което като обща картина е показателно за предизвикателствата пред контрола върху разпространението на вируса в страната.
В социалните мрежи има разгорещени дискусии „за“ и „против“ носенето на маски, но в българското общество консенсусът по този въпрос е много висок. (77% са за тяхната употреба).

Конспиративните теории може и да са привлекателни като начин на интерпретация на света, но когато стане въпрос за личното здраве, здравият разум определено взема връх. Едва 12% са на мнение, че маската не служи за нищо друго, освен да контролира хората. Тезата за контрола се подкрепя по-силно от най-младите, които принципно са най-критични към мерките, институциите и скептични към силата на пандемията. Обратно, най-силно изложените на риск (възрастните поколения и жителите на големите градове) повече от всички останали възприемат маските като необходимост в усилията за ограничаване на заболеваемостта.

Предстоящото ваксиниране също разделя общественото мнение, но с известен превес на привържениците му. Нагласа за бърза ваксинация изразяват 15% от анкетираните.

По всяка вероятност около 15-20 на сто ще са и доброволците от първите групи, подлежащи на ваксиниране. Този начален етап е изключително важен за преодоляване на страховете и предразсъдъците, както и за успеха на цялата кампания, тъй като 40% предпочитат да изчакат и да вземат решение именно в зависимост от ефекта върху ваксинираните. Ако тези 40% бъдат убедени, те, заедно с 15-те на сто твърди привърженици на имунизацията, имат шанс да достигнат до около 55-60% от населението. Този праг, според специалистите, би бил ключов за изход от пандемията.

Противници на ваксинирането срещу COVID-19 са 45%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
4
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Ясно, директивата е пусната от Тиквата и семките се подлагат на огъня.
98
1
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Всички ггерберассти първи на спринцовката,та ваксината да се усъвършенства безплатно.
97
8
 
2
 
! Отговори
герберче преди 3 години
Всички комунисти и русофилчета , ше ги боцкаме ...за здраве!ЗА ДА МОГАТ ДА ПЪТУВАТ ДО САЩ И ГЕРМАНИЯ!/..като кака Ви Корни.../
96
3
 
3
 
! Отговори
БОКО БОЦКА КОРНИ преди 3 години
БОЦКАЙ БОКО ..БОЦКАЙ!БАБА ТИ КОРНИ ОТ БОЦКАНЕ ...НЕ УМИРА!ВЕЧЕ Е БОЦКАНА У ВМА-то!
95
2
 
1
 
! Отговори
Идея... преди 3 години
Замислих се...ако наистина искат да ни ваксинират, ще ни продадат месо от животно с бира ваксина. И готово, даже хората ще си платят за да го купят, както е сега, без да знаят.
94
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Зад конспиративните теории застават най-младите, а зад тезата за естествения произход на пандемията столичани и хората с по-високи доходи."Поредната долнопробна, поръчкова манипулация съчинена от въпросната агенция.
93
1
 
6
 
! Отговори
Марбург Фарма преди 3 години
Такива рискови ваксини могат да бъдат рационално оправдани при смъртност 80% и повече, както е при болата или Марбург вируса, за които бяха измислени. Короната е пеленаче в сравнение с тези убийци.
92
1
 
15
 
! Отговори
Старомоден преди 3 години
Не съм антиваксър, но ГМО ваксина няма да сложа никога.
91
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кунчев, обещал си 200 дози за мойте танзанийски кози! Внимавай!
90
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Камионите с ваксини могат направо да минават транзит през БГ . В Гърция много ги искали. Тук не щем.
89
3
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
готови, неготови, решили, нерешили ВАКСИНА НЕМА!
88
1
 
3
 
! Отговори
Лудите те да са живи преди 3 години
Ама през трупа ми ...
87
1
 
2
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Ваксина по-рядко!
86
0
 
2
 
! Отговори
Не мое ме разбереш: преди 3 години
За това ти казвам аз господи, делегиран бюджет пречупи, в тая демографска криза ще ни доизтреби дори, и казвам ти аз господи умишлено планиран бе той, да затвори, закрие, затрие училищата в малкия град и да остане само един. София не е страната, в страната е страшно дори, така не се работи по обой бели свет. И се разправям с и.ди.о.ти.те по моя си начин макар, че видиш от и.ди.ота, зависи мойта пара. А имам си господи приказка, че няа да стане така Лудите те да си живи, защото имам си щангата аз
85
2
 
1
 
! Отговори
Не може ме разберете преди 3 години
Колко ядосан съм аз, десетилетие ядове избелиха мойта глава, бели коси се не връщат и за тях кръв ще повръщат, парите ще връщат сакати ...почупени с щанга и чук. Чукът класика остава макар и без сърпа си, а всеки чук от чук се изковава и с него много боли! Купчината мръсотии господи помогни ми да изхвърля аз, някой ще изхвърли *** с бонус гологлав ***. Чалгията свири за сбор на следващи избори, но слушката нещо му каза, че бой ще яде за това. Зъбите им господи избии с щангата ти ...
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз съм готов веднага за ваксинация ,вече откачам от чакане .Не съм спал една седмица ,давайте ги вече тези ваксини ,не ни дразнете само!
83
0
 
2
 
! Отговори
Айде бе ... преди 3 години
Ти не разбираш ли, много съм нервен дори, как руснаци правят мотоциклети дори, тесла се чуди и мае - колко са читави те и как мръсно арииче милиарди краде и краде. Тошо Колев си каза - всичко краде ли краде, Крум Страшни им каза : И аз знам това онова. В таз студена зимна вечер, хоби си имам дори, нервичките да ви скъсам до вой на линейки кажи: Струва ли си тъпанарино , за некви дребни пари, за некви дребни неща в спешното да лежиш. Номерата ти *** ко.***.ле косата ми побеля от тях ...
82
2
 
20
 
! Отговори
>< преди 3 години
20%?Най- вероятно са объркали с 2% или направо двама човека - Бау и още някакъв изкривен *** като него.
81
1
 
16
 
! Отговори
Ми това преди 3 години
Не е конспирация, а самата истина. Проф. Балтов каза, че вирусът е тунингован. Къде е тунингован? В лаборатория.
80
0
 
11
 
! Отговори
Дядо преди 3 години
Ама това верно ли е, че ваксината помага и срещу импотентност?