Къде в България коледната трапеза ще ни излезе най-скъпо?

Цената на свинската пържола е най-висока в София
Обновена: 22 дек 2020 07:13 | 22 дек 2020 07:06, Елка Василева
49
Къде в България коледната трапеза ще ни излезе най-скъпо?
Снимка: Pixabay

Най-скъпо ще ни струва Коледната трапеза в Русе и Бургас. Това сочат данни на Системата за агропазарна информация, която всяка година изчислява колко ще платим за продукти, за да посрещнем празника, пише „Труд“. В крайдунавския град за 4-членно семейство трапезата ще струва близо 115 лева, а край морето - 110 лева. Най-евтино ще посрещнат Коледа в Благоевград - трапезата излиза 103 лева.

Средно за семейство с две деца са нужни над 106 лева за менюто за Коледа у нас тази година. В кошницата влизат най-необходимите продукти, от които приготвяме ястията за празника. Според САПИ са нужни 2 килограма свински врат без кост, 1,4 кг пиле, по килограм ориз, картофи, домати, краставици, ябълки и банани. Разбира се, не може и без кисело зеле, затова в списъка са добавени и 2 килограма от туршията. Експертите залагат и продукти за приготвянето на баница като масло, яйца, кори, краве сирене и кисело мляко.

В коледния списък са включени още бутилка ракия, вино и естествено - шампанско.

Най-големият разход ни излиза месото, като най-скъпо то струва в София. За 2 килограма вратни пържоли столичани ще платят близо 24 лева, докато във Варна сумата ще бъде 21,30 лева.

Следващият сериозен разход на трапезата е ракията за тези, които нямат домашно производство. Бутилката от 0,750 литра излиза от 8,85 лева в Благоевград до близо 12 лева в Русе. Там плащат най-много и за бутилка червено вино - 8,50 лева, а най-ниска е цената в Ловеч - 5,80 лв.

В дните преди Коледа, когато започва масовото пазаруване, цените у нас остават стабилни, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. С 3 на сто са поевтинели пилешките бутчета и замразеното пиле на едро. Надолу са и цените на колбасите, като трайните варено пушени са поевтинели с близо 7% за седмица, а кренвиршите - с 4 на сто. По-малко плащаме и за моркови и лук, чесън и червени чушки. Макар и слабо поскъпване е регистрирано при доматите и краставиците съответно с 3 и 5 на сто.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
1
 
! Отговори
А знаете ли, преди 3 години
къде ще ни излезе най-ефтино?В "Орландовци" или "Малашевци"?!?
37
1
 
2
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 3 години
На мен най скъпо ще ми излезе Коледната трапеза при тъщата...
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема е че е пожарникар с купена диплома, от нищо не разбира тоя дебел главун ***
35
1
 
6
 
! Отговори
Ром и Джери преди 3 години
удоволствието да те управлява пожарникар няма цена
34
1
 
7
 
! Отговори
аман от глупости преди 3 години
ДО 29Постно се яде на Бъдни Вечер !На Коледа е месно !Ограмотете се малко!
33
2
 
8
 
! Отговори
аман от глупости преди 3 години
Средно за семейство с две деца са нужни ,2 килограма свински врат без кост, 1,4 кг пиле, по килограм ориз....Е тия деца по половин кг.месо и килограм ориз ли ще изядат и всичко останало...?ЗА ХОРА ИЛИ ДИВИ ЗВЕРОВЕ говорим,дето не са яли една седмица?
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2 килограма свински врат без кост, 1,4 кг пиле, по килограм ориз, картофи, домати, краставици, ябълки, банани, 2 кг кисело зеле, продукти за баница: масло, яйца, кори, краве сирене, кисело мляко, още и бутилка ракия, вино и шампанско.#Това са продуктите, с които са смятали. Хайде смятате и вие! Липсва мезе за ракията и безалкохолни за децата.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28Не всички като теб са членове на правилната партия и като такива нямат възможност да ги поставят на високоплатени длъжности, откъдето да получават премии, бонуси и увеличения на заплатата няколко пъти в годината. Работят каквато работа е останала, незаета от връзкарите. За сметка на това пък не пишат списък с деликатеси по форумите, за да избиват комплексите си.
30
3
 
1
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Извинявайте ама на снимката не виждам нещо полезно и хубаво, а после всички се чудят защо са болни. Ето защо!
29
0
 
2
 
! Отговори
Ульо преди 3 години
малко праднах аз, боба мн скъп станал ва ся ко ша прааа не знам
28
3
 
2
 
! Отговори
Шекер Рамзи преди 3 години
На Дондуков 1! Най-скъпи ни излизат трапезите на Дондуков 1!
27
0
 
0
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Къде в БГ се пишат (и се правят) най-големите ГЛУПОСТИ???
26
5
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
снимката на тия СВИНСКИкотлети някакси звучи богохулно в статията за Коледа...Защото Коледната,или ВСЪЩНОСТ РОЖДЕСТВЕНСКАТА вечеря,се състои САМО ОТ ПОСТНИ ястия!!!!!!..Това показва,че ние НЕ осъзнаваме СЪЩНОСТТА на тоя Празник,а Той НЕ е да се наплюскаме и насмучим до припадък,а да отдадем на Спасителя,който /според Писанията/,се е родил на тая дата...Та Празника е "Рождество Христово",а НЕ.."Вечерта на лакомниците и смукачите"..
25
4
 
10
 
! Отговори
до 22 преди 3 години
В коментара е казано колко би излязла най-скъпата храна. Може човек да харчи и 5 пъти по-малко. Забелязал съм как мързеливите общаци, например, се редят да си купят закуска за 6лв., в която има маргарин и някакви отвратителни неща, а тава домашна баница с най-скъпото сирене и яйца струва 10лв. и с нея ще закусват минимум 3 дни. Ама на- глупави хора, не знаят нито какво да купуват, нито какво да ядат. Взимат ми разни готови руски салати и какво ли не...
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Току що напазарувах за Коледа. Какво ще ядем с жена ми? По 1 рибай стек от зряло говеждо от Аржентина- 15лв. за брой или общо 30лв.. Малко скариди за разкош- 10лв.. Зеленчуци с меден дресинг- 4лв.. Чийзкейк с тиква- 10лв.. Малко френски сирена- 15лв., сушени месца от Бредас- 10лв.. И ще остане, не можем всичко да изядем. Не знам какви са тези колосални суми в статията. А за Бъдни Вечер ще хапнем сармички зелеви, сушени пълнени червени чушки и боб чорба, и питка. Има-няма 10лв. максимум.
23
2
 
5
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 3 години
Тъй, тъй, друго си е да мушнеш нещо у тумбака. Гуньо за това живее.
22
5
 
12
 
! Отговори
Беселина преди 3 години
Дай му на българина да яде и пие! Това е най-важното, да се наплюскаме.
21
0
 
12
 
! Отговори
11 преди 3 години
Бе що ми се струва, че май не съм виждал разфасовка ракия 0,750 литра? Някой май не е купувал ракия от магазина.
20
3
 
19
 
! Отговори
. преди 3 години
А някога хората си пожелаваха: "Спокойни и светли празничини дни!"Накратко, Коледа не е само ядене до обездвижване и пиене на корем. Все пак, това е религиозен християнски празник.
19
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Много семейства разполагат с общ доход 800-1000лв. за цял месец. Ако дадат цялата сума за храна, няма да имат с какво да си платят сметките.