България възобновява полетите от Великобритания от обяд

Ще има антигенен тест на границата и ще следва 10-дневна карантина
Обновена: 23 дек 2020 11:58 | 23 дек 2020 11:40, Елка Василева
96
България възобновява полетите от Великобритания от обяд
Снимка: архив, БГНЕС

В 12 ч днес България възобновява полети от Обединеното кралство и Северна Ирландия, които бяха прекратени заради новия щам на COVID-19. Пристигащите пътници от Великобритания ще бъдат изследвани с антигенни тестове и поставени под 10-дневна карантина. А от 1 януари ще се изисква отрицателен писиар тест 72 часа преди пристигането на пътуващите у нас, съобщи правителствената пресслужба.

Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Премиерът Борисов разпореди на отговорните министри да издадат необходимите заповеди, за да могат още днес всички български граждани да се върнат в родината си.

„В случая цената е без значение, когато се има предвид напрежението, страха и чакането по границите на наши сънародници. Така че - работете, включително на разположение е и правителственият  Еърбъс, той е в готовност при необходимост да лети, както бе и по време на първата вълна на коронавируса“, категоричен бе министър-председателят Борисов.

Още по темата

В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов информира, че осигуряването на сигурността на всички български граждани предвид новия щам във Великобритания е съобразено с препоръките на ЕС от вчера. В този контекст се въвежда извършването на антигенен тест при пристигането от Обединеното Кралство на територията на България, който е с равна тежест с писиар теста.

„А след Нова година въвеждаме изискването за представянето на писиар тест, каквито са и препоръките на ЕС. Писиар тестът ще трябва да е извършен 72 часа преди пристигането на територията на България“, заяви министър Ангелов. За целта се създава организация на летищата в София, Пловдив, Бургас и Варна.

„От 12 ч днес на обяд ще бъде издаден нотам от Гражданска въздухоплавателна администрация, с който се възобновят полетите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия до летища на територията на  Република България –  София, Пловдив, Варна и Бургас“, докладва министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Той апелира да не се предприемат несъществени пътувания, каквито са указанията на ЕК. Министър Желязков добави, че след преходния период, от 00,00 ч на 1 януари 2021 г. ще бъдат разгледани мерките към пристигащите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия.

На съвещанието вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че посолството ни във Великобритания оказва пълно съдействие на сънародниците ни, а в ситуационния център в МВнР се следи цялата оперативна обстановка.

Вицепремиерът отбеляза, че прибирането на българските граждани е изключително затруднено заради ограничените полети на близо 20 европейски държави. Захариева добави, че след като 48 часа границата между Франция и Обединеното кралство беше затворена, вече е отворена, но за преминаването й се изисква представяне на ПСР или антигенен тест.

Вицепремиерът посочи също, че представители на нашето посолство са оказали помощ на чакащите на границата при Доувър български граждани, осигурявайки храна и вода на бедстващите там, осъществили са и контакт с местните власти в опит за облекчаване на ситуацията.

Захариева добави още, че множество българи изпитват затруднения във Великобритания в момента. „Има доста българи, които са напуснали квартирите си, които са с прекратени трудови договори, също така студенти, които поради усложнената ситуация там, са помолени да напуснат общежитията си и които са в трудна ситуация и няма къде да живеят там. Получаваме стотици обаждания на спешния телефон, който сме разкрили още от март месец в ситуационния център в МВнР“, отбеляза министър Захариева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗахариеваТак закаливатся сталь!
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напът да остане нещо от обяд... Кой бе? Аааа, Днес.бг!
62
8
 
17
 
! Отговори
С. преди 3 години
Вие сериозно ли вярвате че 'новия' ковид се появи преди 3 дена, ей така преди коледа, съвсем случайно ахахахахахаАйде не третирайте сънародниците си които искат да се приберат у дома като по-заразни от другите щото няма логика. Яко ви лъжат и манипулират.
61
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво да спазвам мерки, щом правителството не си спазва собствените?
60
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много страшния вирус ... всички седим затворени, нищо не работи, нооо трябва да се приберат новите носители иначе няма да има оправдание за продължаване на безумните им мерки. Цял Лондон ги накзаха да си седят по къщите само ние Българите можем да си пускаме новите зарази обратно..
59
2
 
27
 
! Отговори
прахмапут преди 3 години
Знаех си, знаех си, знаех си! Всяко чудо за три дни! Щяли да разрешат полетите. И? Сега като се юрне всичкото гастербайтер да се прибира да празнува коледа и нова година, отново рязък скок на заразените.Толкова безотговорно управление, просто не е истина. И после ще ми се изтупанчи некой от НОЩ да ми обяснява колко сме безотговорни и не спазваме мерките.
58
1
 
21
 
! Отговори
Захариева преди 3 години
Уморихте хората умишлено!!!!
57
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, психиятри няма ли в тази държава, да ни кажат от какво точно е болен този човек ?! Той ще ни довърши
56
2
 
29
 
! Отговори
Гарантирано от Герб преди 3 години
Сутринта едно, след обяд друго - как човек да си планира пътуване. В цялата ни държава цари тотален хаос, да не кажа тоталитарен хаос. Не какъв психично болен, страдащ от мания за величие, джитка напред назад с някаква джипка и ръси само глупост.
55
9
 
4
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и почитания господин Борисов. Адмирации че отново разрешихте полетите до Великобритания и от там. По време на комунизма това беше забранено и затова нямахме портокали о тоалеитна хартия. Сега е ерата на свободното движение на хора пътища и капитали.
54
1
 
19
 
! Отговори
nnn преди 3 години
Никаква мисъл, никаква логика, никаква грижа за народа тук в заповедите, типично по герберски
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 59Не бе от Китай. В България пламнахме от завърналите се от Испания. И втория пик от върналите се от Холандия.
52
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уиии, така се разпространи и ковид в началото ако помните. Всички страни изпратиха самолети в Китай, че да не страдат техните сънародници там. И после цялата планета пламна. Никой не знае дали антигенните тестове ловят тая мутация и как ще се правят и от кой на летище София. Така че...като разберете че другарче се е върнало от Англия, задължително идете да го видите.
51
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толупа наистина е един много луд,луд гений...!? Психично болен, щях да пиша човек ,ама той не е !
50
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ги проверяват толкова колкото проверяваха пристигащите миналата година. Тотално умишлено безхаберие.
49
2
 
33
 
! Отговори
истината преди 3 години
Някой вярва ли че хора дошли на отпуска да си правят кефа ще спазват 10 дневна карантина? Слаби държваници , слаб министър... вече за хиляден път "решава" нещо и след 1 ден го отменя.... Много слаб човек...
48
2
 
19
 
! Отговори
до 54 преди 3 години
Голяма част от тези българия, които са в Англия, отиват, като знаят средно между 10 и 20 думи на английски!Те ако знаеха английски, нямаше да работят като берачи на ягоди, чистачи и миячи...Седнете, научете език, не е толкова сложно! Да слугувате на англичани, за да си купите кола с десен волан и да се хвалите след това пред родата в Чепръчене, не е символ на просперитет, а на простотия!
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега вече британската певица ще може да си замине, жалко. Тя тъкмо се беше заканила да Рита Ора вече.
46
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо мислят, че за всяка Коледа и Великден трябва да им пращаме фалкона? Тръгнали са след затварянето на границата с мисълта, че някак си ще се промушат, ще се разреват 8- те бебета и англичаните ще им направят кордон
45
4
 
26
 
! Отговори
Гурбетчия преди 3 години
Не знам въобще какво правите в тая Англия...Ако човек иска да изкара пари, в страни като Швейцария, Норвегия или Дания човек може да изкара в пъти повече пари.Англичаните са изключително долен и противен народ, а индийците и пакистанците, пък са извън всякаква критика!Англия е клоака! По противна държава и народ едва ли може да се намери!

Спонсорирани публикации