България възобновява полетите от Великобритания от обяд

Ще има антигенен тест на границата и ще следва 10-дневна карантина
Обновена: 23 дек 2020 11:58 | 23 дек 2020 11:40, Елка Василева
96
България възобновява полетите от Великобритания от обяд
Снимка: архив, БГНЕС

В 12 ч днес България възобновява полети от Обединеното кралство и Северна Ирландия, които бяха прекратени заради новия щам на COVID-19. Пристигащите пътници от Великобритания ще бъдат изследвани с антигенни тестове и поставени под 10-дневна карантина. А от 1 януари ще се изисква отрицателен писиар тест 72 часа преди пристигането на пътуващите у нас, съобщи правителствената пресслужба.

Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Премиерът Борисов разпореди на отговорните министри да издадат необходимите заповеди, за да могат още днес всички български граждани да се върнат в родината си.

„В случая цената е без значение, когато се има предвид напрежението, страха и чакането по границите на наши сънародници. Така че - работете, включително на разположение е и правителственият  Еърбъс, той е в готовност при необходимост да лети, както бе и по време на първата вълна на коронавируса“, категоричен бе министър-председателят Борисов.

Още по темата

В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов информира, че осигуряването на сигурността на всички български граждани предвид новия щам във Великобритания е съобразено с препоръките на ЕС от вчера. В този контекст се въвежда извършването на антигенен тест при пристигането от Обединеното Кралство на територията на България, който е с равна тежест с писиар теста.

„А след Нова година въвеждаме изискването за представянето на писиар тест, каквито са и препоръките на ЕС. Писиар тестът ще трябва да е извършен 72 часа преди пристигането на територията на България“, заяви министър Ангелов. За целта се създава организация на летищата в София, Пловдив, Бургас и Варна.

„От 12 ч днес на обяд ще бъде издаден нотам от Гражданска въздухоплавателна администрация, с който се възобновят полетите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия до летища на територията на  Република България –  София, Пловдив, Варна и Бургас“, докладва министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Той апелира да не се предприемат несъществени пътувания, каквито са указанията на ЕК. Министър Желязков добави, че след преходния период, от 00,00 ч на 1 януари 2021 г. ще бъдат разгледани мерките към пристигащите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия.

На съвещанието вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че посолството ни във Великобритания оказва пълно съдействие на сънародниците ни, а в ситуационния център в МВнР се следи цялата оперативна обстановка.

Вицепремиерът отбеляза, че прибирането на българските граждани е изключително затруднено заради ограничените полети на близо 20 европейски държави. Захариева добави, че след като 48 часа границата между Франция и Обединеното кралство беше затворена, вече е отворена, но за преминаването й се изисква представяне на ПСР или антигенен тест.

Вицепремиерът посочи също, че представители на нашето посолство са оказали помощ на чакащите на границата при Доувър български граждани, осигурявайки храна и вода на бедстващите там, осъществили са и контакт с местните власти в опит за облекчаване на ситуацията.

Захариева добави още, че множество българи изпитват затруднения във Великобритания в момента. „Има доста българи, които са напуснали квартирите си, които са с прекратени трудови договори, също така студенти, които поради усложнената ситуация там, са помолени да напуснат общежитията си и които са в трудна ситуация и няма къде да живеят там. Получаваме стотици обаждания на спешния телефон, който сме разкрили още от март месец в ситуационния център в МВнР“, отбеляза министър Захариева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
16
 
! Отговори
тъпи преди 3 години
Защо си играха със хората тъпите политици? Защо ги държаха затворени за 2 дни???
43
3
 
16
 
! Отговори
до46 преди 3 години
Няма нужда, на стълбите пред болниците има място за всички.
42
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то като цяло се прибират безотговорни хора!Ако не карат една година Коледа в България, ще свърши света сигурно!Не е ли по-добре да запазят своето здраве, както и това на близките си?!Важното е да ядем и пием!
41
3
 
7
 
! Отговори
Крава на пътя преди 3 години
А сега не трябва ли за тях да се направи още "по-мръсен" поток в болниците, ако се разболеят? Иначе ще разнесат новия щам и не се знае какво ще стане.
40
1
 
18
 
! Отговори
на Хотел преди 3 години
Ами тези хотелиери вместо само да взимат помощи да отпуснат места за карантинираните и да се охранява с полиция. На доверие не става - има безотговорни хора които разнасят и после всички затворени, а някои и малко умрели.
39
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой няма да спазва карантината абсолютно... Това го видяхме миналият път.. Приятно разпространяване на вирОса
38
0
 
12
 
! Отговори
после с такси преди 3 години
директно в Банксо да усетят духа на Коледа по пистите:)))))
37
0
 
31
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Вчера едно, а днес друго. Байчо има и други времеви рекорди - сабалем е ЗА, а привечер против.Ти *** и държава ти *** и продажници.Това е проблема на България в последните 30г. че нямаме обща цел, стратегия и линия за бъдещето, която да се следва независимо кой е на власт. Всеки идва гръмко, а после гепи квото може за 4г, без никаква визия за напред.С индивидуален инстинкт за самосъхранение си копаем гроба. Трябва обща цел и план.
36
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъпата *** си играе на Господ!!!!Това да не е крушка,щрак светва и загасва!!!Хората,които имаха полети днес и вчера си изгоряха,фирмите превозвачи ,спряха полетите и няма пускане .......
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рошавият клоун Борис Джонсън разигра театрото с мутиралия вирус, излязъл от контрол, за да държи държавата парализирана по празниците и да прехвърли вината за хаоса около брекзит на вируса. Играч е, ама си намери майстора в лицето на евро-Г-ейските чиновници. Те светкавично реагираха с абсурдни блокади и му показаха как ще става оттук нататък при брекзит без сделка. Всичко това е интересно за гледане отстрани, ако последствията не ги теглят обикновените, невинни хора. Вкл. българите.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДАВчера експерта по ковида Симидчиев каза,че този щаб бил вече в БГ от април месец.
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СандоЕ,как мислиш-всичко е планово!Сега ще ги пусне,следНГ ще каже-аууу-много болни,всички по къщята и никакво излизане!Не знам вече-всеки всичко вижда,как го манипулират,лъжат и правят на *** и нищо не се прави-.Изключвам "протестите",видя се че нищо не става .Просто сме в безизходица.....
32
0
 
35
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Ей,циркаджии!Продължавате днес едно,утре-друго!Така беше и напролет-аеропланите си кацат,народа си щъка после из страната,да си седи карантина в къщи.Има ли къде да ги настаните карантинираните-нещо хотелче до летището!?Или пак с декларацийка!Какво доверие,какви 5 лева!За нищо не ставате,гадове ниедни!
31
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде да си внесем малко и от новия щам, ако досега не сме.
30
1
 
22
 
! Отговори
До анонимен 30 преди 3 години
Не е умишлено! Толкова си могат. С тази квалификация и знания могат да управляват ТКЗС. Не повече.
29
0
 
40
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Правителството и НОЩ за преден път си смениха мнението на 180 градуса. Полетите вчера ги забраниха, днес ги разрешават. Антигенните тестове до вчера бяха ненадежни, а от днес ще изследват с тях новия опасен щам. Тези хора явно не си дават сметка какъв хаос предизвикват на бизнеса и гражданите с хаотичните си и необмислено действия!
28
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отваряме, затваряме, пускаме, не пускаме, охлабваме, затягаме, за тези може, за онези не може... ВСЕКИ БОЖИ ДЕН! ...Няма как да не се взриви положението, това напрежение, което целенасочено формират, трупат и наслагват, трябва да избие нанякъде. И понеже се замозабравиха и вече не си дават труда да отварят "вентила" достатъчно, ще бъдат силно изненадани. Ще има да се чудят от къде им е дошло.
27
0
 
36
 
! Отговори
Пурко преди 3 години
Баце отново играе ролята на "бащицата". "Да приберем нашите сънародници за светлия празник у дома, при семействата!" Пак ще се напълнят махалите с празнуващи тумби! Така беше и за Великден. На плетената шапка му е за пълните болници. Избори идат! Пари има да се усвояват.
26
1
 
17
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
кашата е пълна!ония гении Джонсън направи театър за да накара хората да си седят в къщи. Последва тотално откъсване на острова от ЕС. Изглежда Бойко са го напънали отзад (а дано в прекият смисъл на думата) и отпуска каиша. Баба Меркел как още не му се е обадила да го изкомандва
25
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво ги пускат?Да ги пускат след празниците!Задължителен PCR тест, който те да си заплатят и 14 дни карантина!Как докараха предния път вируса!Вируса не дойде от Каспичан и Тутракан, а дойде от чужбина!Ще седим ние по 2 месеца затворени и без да може да работим, а тия ще ми размятат *** до Англия и обратно!Да бе...сигурно!

Спонсорирани публикации