България възобновява полетите от Великобритания от обяд

Ще има антигенен тест на границата и ще следва 10-дневна карантина
Обновена: 23 дек 2020 11:58 | 23 дек 2020 11:40, Елка Василева
96
България възобновява полетите от Великобритания от обяд
Снимка: архив, БГНЕС

В 12 ч днес България възобновява полети от Обединеното кралство и Северна Ирландия, които бяха прекратени заради новия щам на COVID-19. Пристигащите пътници от Великобритания ще бъдат изследвани с антигенни тестове и поставени под 10-дневна карантина. А от 1 януари ще се изисква отрицателен писиар тест 72 часа преди пристигането на пътуващите у нас, съобщи правителствената пресслужба.

Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Премиерът Борисов разпореди на отговорните министри да издадат необходимите заповеди, за да могат още днес всички български граждани да се върнат в родината си.

„В случая цената е без значение, когато се има предвид напрежението, страха и чакането по границите на наши сънародници. Така че - работете, включително на разположение е и правителственият  Еърбъс, той е в готовност при необходимост да лети, както бе и по време на първата вълна на коронавируса“, категоричен бе министър-председателят Борисов.

Още по темата

В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов информира, че осигуряването на сигурността на всички български граждани предвид новия щам във Великобритания е съобразено с препоръките на ЕС от вчера. В този контекст се въвежда извършването на антигенен тест при пристигането от Обединеното Кралство на територията на България, който е с равна тежест с писиар теста.

„А след Нова година въвеждаме изискването за представянето на писиар тест, каквито са и препоръките на ЕС. Писиар тестът ще трябва да е извършен 72 часа преди пристигането на територията на България“, заяви министър Ангелов. За целта се създава организация на летищата в София, Пловдив, Бургас и Варна.

„От 12 ч днес на обяд ще бъде издаден нотам от Гражданска въздухоплавателна администрация, с който се възобновят полетите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия до летища на територията на  Република България –  София, Пловдив, Варна и Бургас“, докладва министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Той апелира да не се предприемат несъществени пътувания, каквито са указанията на ЕК. Министър Желязков добави, че след преходния период, от 00,00 ч на 1 януари 2021 г. ще бъдат разгледани мерките към пристигащите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия.

На съвещанието вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че посолството ни във Великобритания оказва пълно съдействие на сънародниците ни, а в ситуационния център в МВнР се следи цялата оперативна обстановка.

Вицепремиерът отбеляза, че прибирането на българските граждани е изключително затруднено заради ограничените полети на близо 20 европейски държави. Захариева добави, че след като 48 часа границата между Франция и Обединеното кралство беше затворена, вече е отворена, но за преминаването й се изисква представяне на ПСР или антигенен тест.

Вицепремиерът посочи също, че представители на нашето посолство са оказали помощ на чакащите на границата при Доувър български граждани, осигурявайки храна и вода на бедстващите там, осъществили са и контакт с местните власти в опит за облекчаване на ситуацията.

Захариева добави още, че множество българи изпитват затруднения във Великобритания в момента. „Има доста българи, които са напуснали квартирите си, които са с прекратени трудови договори, също така студенти, които поради усложнената ситуация там, са помолени да напуснат общежитията си и които са в трудна ситуация и няма къде да живеят там. Получаваме стотици обаждания на спешния телефон, който сме разкрили още от март месец в ситуационния център в МВнР“, отбеляза министър Захариева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
40
 
! Отговори
Гробар преди 3 години
Защо ги прибираш ромите от Англия бе Бойко. Тъкмо се интегрираха между пакистанците. Да си стоят там
23
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо толкова силно се страхувате от "новия" щам?Да не мислите, че той е по-опасен от 2 кутии цигари на ден и кренвирши от Кауфланд
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в Полша, вчера прочетох, даже се пуска допълнителен полет от Лондон до Варшава, освен вече съществуващите, със самолет Боинг, от което всички поляци са в ужас , но никой не ги пита, както и нас. Пълен цирк!
21
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18 После ще пищат, че не могат да върнат обратно на Острова!!!
20
6
 
28
 
! Отговори
до 18 преди 3 години
Не е само мангустари. Има и разни други провинциални индивиди- миячки, болногледачки, чистачки, кофражисти. Все подобни yтaйки. До един лаят колко е зле тук, а там не могат да си позволят друго, освен да живеят под наем в изпаднала провинция или гето.
19
5
 
35
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Цялата тази сага с блокирането на Острова беше да се покаже кой ще коли и беси вече в Европа - Германия и Франция. Не е заради новият щам, който си съществува още от пролетта.Така че, дyпe да ни е яко на клетници като нас. Квото ни кажат това ще правим - от чипиране до приютяване на инженери от Афганистан в домовете ни.
18
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябваше да се спрат всички полети по празниците. Загледайте се кой слиза от полетите от Англия, Холандия и Германия:....
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това защо?? Понеже не могат да се приберат ***?
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом Меркелица казва - да
15
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре и какво ще става с пристигналите гастербайтери дали положителн антигенен тест?Едно листче с инструкции и после по градски транспорт, железници и т.н да разнесат хубаво новият щам из страната ли?
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знаете ли какво ще стане сега? Ами "Аз отварям, те затварят". В България на това му се казва "правене на политика" - не да убедиш и да поведеш, а да пробуташ пиниз.
13
4
 
21
 
! Отговори
101 преди 3 години
Все по вече ми се струва че Боко ще е първият премиер в пандела
12
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече 10 години чакам някой да попита премиера: на какво основание разпорежда каквото и да било на отделните министри? Той е премиер (първи)-министър, но останалите министри не са в йерархична подчиненост на министър-председателя. Основните функнкции на премиера са да ръководи заседанията на МС и да координира дейността на отделните министри. Възможност за устни указания и разпораждания от премиера не е предвидена
11
5
 
12
 
! Отговори
ганьо преди 3 години
Брекзит дойде по-рано. Притрябвали ли са ни полети до Великобритания, да си карат от ляво
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Решенията" на бълхгарското правителство са ден до пладне. Не се ли харесат на Началника, се преобръщат на 180 градуса. Както позицията към Македония."Ще блокираме членството, след ден-два ще помагаме на Зайко с ваксини"
9
8
 
15
 
! Отговори
Мата Кури преди 3 години
Да внесете от новия щам,а? Да не спира алъш вериша на Чекмеджан...
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама защо ние сме спрели полетите от Великобритания. Британците научиха за новия щам едва сега, а ние го знаем от април, поне така каза Симидчиев. Би следвало британците да спрат полетите от България.
7
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много тъжно, ама много! Нека вкарат заразата, няма проблеми... Не разбирам какво се съобразяваме с разни бедняци, наричащи се българи, ринещи дъното на ЕС?! Да, нека студентите се приберат, няма лошо, ама не и наглите гастарбайтери без 2 мозъчни клетки в главата си.
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде, честито.
5
7
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
новия щам по-лесно заразявал деца. Поне не е по-страшен.

Спонсорирани публикации