КПП-та, блокади, локдаун... Събитие №1 в България за 2020 годината

Протестите срещу правителството са другото голямо събитие според читателите на Dnes.bg
31 дек 2020 20:25, Красимир Ангелов
44

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Коронавирусът и последствията от него белязаха цялата отиваща си 2020-та година както у нас, така и по света. Традиционните политически боричкания, престрелки и скандали в обществото и родната политика сякаш останаха на заден план, на фона на загубата на животи, икономическата криза и блокирането на хората по домовете им през март и април.

И въпреки всичко и през 2020-та година не липсваха политическите противоборства, като втората половина на годината бе белязана и от сериозни протести срещу управлението и главния прокурор.

Още по темата
Но кое все пак от всички събития в България бе най-важното за отминалите 366 дни? Това екипът на Dnes.bg попита своите читатели в традиционното ни допитване в края на годината, в което участие взеха точно 2053 наши читатели.

Очаквано, борбата с коронавируса и затварянето на държавата през пролетта и донякъде през есента, е определено като събитие №1 от 51% нашите читатели за 2020 година. Затварянето на държавата и слагането на КПП-та на областните градове бе нещо почти немислимо, но се случи и беляза живота ни през пролетните март и април, а през есента имаше нови ограничения, макар и без затварянето на градовете.

Второто най-важно събитие според 17% от читателите на Dnes.bg са продължилите над 150 дни протести срещу управлението в страната. Те започнаха бурно, постепенно утихнаха, но не спряха, а през няколко вечери, най-вече през лятото, напрежението достигна до своя връх. В крайна сметка обаче правителството на Борисов не подаде оставка, а до изборите в края на март остават 3 месеца.

Трето място в класацията за най-важните събития на годината е скандалът със снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов. Това е най-важното събитие за 13% от нашите читатели. Проблемите на здравната ни система, която изнемогна под натиска на коронавируса в края на годината, е основното събитие за 7% от анкетираните.

Едва за 3% от нашите читатели най-важното събитие в държавата са мерките на управляващите срещу икономическата криза, а за 2% - продължаващата война между президента Радев и премиера Борисов и преизбирането на Корнелия Нинова за лидер на БСП. Също 2% от анкетираните смятат арестите на видни бизнесмени през годината за най-важното събитие.

Опитът на ГЕРБ за свикване на Велико Народно събрание и промяна в конституцията
на страната разбуни много духове в края на лятото, но в крайна сметка залезе бързо и само 1% от анкетираните го определят като най-важното събитие за годината. Също толкова от хората смятат за събитие №1 официалното откриване на новата сграда на Народното събрание и новата пленарна зала, както и новите политически проекти на Слави Трифонов, Цветан Цветанов и Васил Божков.

Ремонтите в кабинета в края на лятото и няколкото министерски рокади събраха под процент от общото гласуване за събитие на годината в България през отиващата си 2020 година.


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А най-голямата глупост...която видях през 2020 година бяха..."протестите"...
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 37 Абе човек,жена ли си не знам..Но защо мислиш че ще тръгна да си търся "жена за една нощ"? Бих си "дръпнал" една на бързо да олабя напрежението .Но да ползвам услугите на "фирмата" ти едва ли!
36
2
 
10
 
! Отговори
помнещ преди 2 месеца
до 35 Защо точно за БСП? Ти си май Гербераст а? И манипулатор! И аз мразя мутрата Но няма да гласувам за БСП! Ще гласувам за всеки друг Но не и за тези 2 партии!
35
5
 
6
 
! Отговори
Не харесвам БСП преди 2 месеца
но ще гласувам за БСП
за да накажа Тиквоччча и хунтата му
за карантината, глобите, КПП-тата и унизителните парцалите които носим на лицата си !!!
34
7
 
1
 
! Отговори
Напънала се преди 2 месеца
планината,родила мишка.То не беше отвратителна хулганщина,цапане и
мръсотия,хвърляне на храна,тормоз над гражданите,крясъци,писъци и ревове.
И какво?Ако имаха тези и идеи,те бяха съсипани и опропастени от вулгарното
поведение на протестърското ръководство.Отричаха и ковида,нищо че след
това търсеха помощ и ВИПлечение от обругаваните от тях.Но ковидът ги победи
дори и в оценката за най-важните събития през 2020.
33
2
 
9
 
! Отговори
Мута вчикий ски преди 2 месеца
КПП-та, блокади, локдаун... Събитие №1 в България за 2020 - Цирк!
32
6
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
Нова година ,нов мандат.
31
6
 
0
 
! Отговори
НОЩ преди 2 месеца
Искате ли пак глоба от 5000 лв. за посещение в парка? Гласувайте за нашите началници! Те са избраниците на народа, во веки веков!!!
30
6
 
2
 
! Отговори
Народ преди 2 месеца
Бати наистина е велик, фактите го говорят. Народът си го тачи. Народът е на дъното на ЕС, но няма значение. Бате е велик! Ще си го преизберем!
29
4
 
1
 
! Отговори
Василев преди 2 месеца
Нали в умовете ви няма прегради и локдауни, какво се притеснявате???
Рано или късно това , което го имате като умствен багаж, ще го развието!
Бати Бойко е велик, а вие сте селяни прости!!!
Агент Джарси Морфс!ЦРУ!!!
28
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 24:
И как по-точно се избира сам? Като си пуска по 1 млн. бюлетини сам едновременно в урната ли? :)))))))))))))))
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 24:
Не ти се получават разсъжденията в реалността.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 24:
Не ти се получават разсъжденията в реалността.
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 24:
Не ти се получават разсъжденията в реалността.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 20. Там е работата че народа Не гласуваше! И групировката на борчето мутра което помня прекрасно след 1989 г.Започна САМ да се избира уви! И е време да се спре тази практика! Ако излезе и гласува реално 60% от българина.ГЕРБ ще бъде претопен! Така че излезте и гласувайте хора! Изборите ще са други този път! Мутрата да си ходи в нафталина! Бойкофилизма не е на мода вече!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Елеонора:
Най-голямата умнотия е народът да си преизбира "умниците", които заповядват тези "умнотии". Глас народен - глас божи!!! Двай народе, пак в същия дух!
22
1
 
1
 
! Отговори
Василев преди 2 месеца
В китайската компания Huawei работят 194 000 човека, от които 94 000 се занимават с развойна дзейност и нови разработки!!!
Селяни прости вие сте валатг!!!
Агетнт Кимбърли Уолш!ЦРУ!!!
21
1
 
6
 
! Отговори
Елеонора Ст. преди 2 месеца
Най-голямата простотия от падането на комунизма до сега бяха абсолютно безсмислените блокади, КПП-та и декларации. Дано никога повече не се повтаря това и дано да се намерят достатъчно мъже с топки в тази държава, които не допуснат мафията да въведе ново извънредно положение.
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само ГЕРБ! Народът си ги преизбира и тачи! Глас народен, глас божи!!!
19
2
 
4
 
! Отговори
Василев преди 2 месеца
Добър вечер селяни прости, Бати Бойко има шкафчета с евра и кюлчета, а за вас коронавирус и мизерия!!!
Агент Джоузеф Смит!ЦРУ!!!