Тази година няма да има грипна емидемия, само COVID

Училищата не били рискови за разпространение на коронавируса
62
Тази година няма да има грипна емидемия, само COVID
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Имаме обосновани причини да очакваме, че няма едновременно да се сблъскаме с две епидемии. Това каза пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Към момента няма доказана циркулация на грипни вируси у нас, а противоепидемичните мерки са ефективни към всички респираторни вируси, посочи тя.

Още по темата

„Не бива да пренасяме всичко, което знаем вече за грипа, към COVID инфекцията. Децата са уязвими за грипната инфекция, но не и за COVID, особено малките деца. Доброто, известно до момента е, че грипният сезон в южното полукълбо премина, без да има грипна епидемия в нито една от страните. Ако тази тенденция се запази, а към момента няма тенденция за разпространение на грип и в северното полукълбо, може би тази година ще имаме само една епидемия – това ще бъде COVID епидемията, но няма да се намеси грипният вирус“, обясни Кожухарова.

Според последните изследвания, обобщаващи опита на ЕС, училищата не са рисковото звено за разпространение на коронавируса, подчерта епидемиологът.

Малките деца не само че не боледуват от коронавирусната инфекция, но и много рядко се заразяват и на практика не заразяват възрастните хора, поясни проф. Кожухарова.

Учителите са сред приоритетните групи за ваксинация не защото са рискова професия, а защото това е изключително важна професия и „обществото им дължи този жест“, смята проф. Кожухарова.

Относно плана за ваксинация специалистът коментира, че е важно бързото използване на наличните количества ваксини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Глупости ?Хайде да видим. Първо заразността на ковид, дори да е по-голяма от тази на инфлуенцата(грип) - Р5 в сравнение с Р1.4 не е пречка за разпространението на грипа. Дори на против, отслабените организми следва да бъдат по-податливи на инфекция. Тоест НЯМА КАК, ковид някак да е утрепал грипа. Нито има биологичен механизъм за това, нито с някаква друга логика може. Всяка година има грип, защото той мутира. Ковид не е грип, грип не е ковид. Не си влиаят.
18
0
 
28
 
! Отговори
Войко преди 3 години
Грипа се е уплашил от Кобито и се е скрил, абе вие на *** ли ни правите?
17
0
 
7
 
! Отговори
Ъ. Ко туй ба? преди 3 години
"Тази година няма да има грипна емидемия". Ко туй еМидемия бааа? Всъщност не ме интересува ко туй нещо, важно е че няма да го има. А браа.
16
0
 
11
 
! Отговори
. преди 3 години
То оставаше и грип да пръскат заедно с КВ...
15
0
 
23
 
! Отговори
неразбрал преди 3 години
абе къде изчезна грипа?А сетих се мин.Ангелов със заповед му е казал да не се показва тази година.Разбрах.Благодаря!
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Само дето това е изместване от СЪЩИЯТ вид вируси, схващаш ли, от едно семейство, глей са, ковид няма общо с тях. Няма логига еволюцията им да е спряла."Пълни глупости....говорим за инфекциозени вируси, по-силно заразния надделява и място за други няма!Няма да споменавам, че дистанцията винаги се е позвала като най-силното оръжие и при гриповете от 100 (техничеси е хиляди), щото 1 седмица грипна ваканция при децата и хооп, няма вече грипна епидемия....уааааууу, ама то много ефективно бе!
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата година медиите ни сервираха как в Китай жестоко умират със трески припадъци еврейската медия е бетер комунистическа само пропаганди
12
0
 
3
 
! Отговори
дадада преди 3 години
"Слушай, Шуши. Смъртността надхвърля 3% за хората над 75 години. за ВСИЧКИ други възрастови групи се върти между 0.01-0.03% това го казва самата световна здравна организация. "Бе не знам какво казва и къде го казва....ама такава официална статистика от WHO още няма....и скоро и няма да има, а ИНАЧЕ от тези доказани 90 000 000 милиона, дето са измрели 3%, делът на над 75 не е 1000 пъти повече, че да ти излезнат числата!!! Викаш горим сухи пръчки..как пък до сега 100 години не ни се случи същот?
11
0
 
16
 
! Отговори
---------- преди 3 години
Ковид се оказа че е като висаджийте преби всички сезонни грипове и само той командва парада.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До цццц 7Слушай, Шуши. Смъртността надхвърля 3% за хората над 75 години. за ВСИЧКИ други възрастови групи се върти между 0.01-0.03% това го казва самата световна здравна организация. Са натам, да всяка година новите грипни щамове изместват старите, това е нормално с оглед тяхната еволюция и защитата изградена от хората към старите... Само дето това е изместване от СЪЩИЯТ вид вируси, схващаш ли, от едно семейство, глей са, ковид няма общо с тях. Няма логига еволюцията им да е спряла.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това се казва shit show. И перверзия.
8
0
 
30
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Естествено, че няма да има сезонни грипове, както и инсулти, инфаркти, диабети, онколкогични заболявания и т.н.Всичко е КОВИД!
7
16
 
2
 
! Отговори
цццц преди 3 години
"Тоя ковид много страшен бе, освен неговата 0.02 смъртност е избил и другите вируси, да не му правят конкуренция. Не съм чул до сега вирус да атакува вирус, но знае ли човек, напоследък колко неща станаха възможни..."Сашеее сашеее...изключително т*по парче си Сашеее....1-во смърността му е 3% от доказаните случаи на база 90 000 000! Друга статистика НЯМА! Второ както писаха отдолу, нов щам на инфекциозен вирус ВИНАГИ надделява над стар при заразяване на популацията...Сашеее сашеее...зле си!
6
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Училище ненужнокак глупаво стоиш.Вместо да помагашти само ни вредиш.От теб училищетръгна чума из света.От тебе рухна същовярата ми за света.
5
10
 
4
 
! Отговори
о преди 3 години
И какво ви учудва, че грип няма??? Ами, че то това е нещо нормално, един вирус от инфекциозно заболяване да замести изцяло стария....че това се случва ВСЯКА година!!! Стига глупости с бомбастични заглавия!И да, училища и градини носят риск не за децата, а за техните родилетили и са МЕГА разпространител....китайците още април го доказаха....най-обичам професори, които един ред нова литература не са чели последните 15-20 години!
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя ковид много страшен бе, освен неговата 0.02 смъртност е избил и другите вируси, да не му правят конкуренция. Не съм чул до сега вирус да атакува вирус, но знае ли човек, напоследък колко неща станаха възможни...
3
2
 
8
 
! Отговори
Проф. Костов преди 3 години
Ваксинирайте всички учители които желаят, а тези от групата на Янка Такева задължително!
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия направо ни се подиграват.Вземат ни за някакви аборигени от джунглата.
1
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудо невиждано,сезон 2020-2021 за пръв път в историята грип няма са има само Covid-19