За изборната 2021-а коронавирусът - "главният кръчмар" в сметките

Ще видим ли двубой Борисов - Радев на президентския вот?
110
За изборната 2021-а коронавирусът - "главният кръчмар" в сметките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Коронавирусът ще бъде главният кръчмар в сметките на всички. Така социологът Първан Симеонов коментира предстоящата изборна за България 2021-а година пред БНР.

Той открои два варианта за следизборна тактика - или всички срещу ГЕРБ, или възроден ГЕРБ.

"Първият е всички срещу ГЕРБ, в който да се събере несъбираемото. Под формата на експертен или програмен кабинет, който да свърши някаква черна работа. Може би с ограничен мандат, а после страната спокойно да легне на нови релси. Нещо, което гледахме в злощастния опит "Орешарски". От мъдростта на тези хора ще зависи дали ще има римейк на 2013-а година и това ще е лошият. Вторият вариант е да се създаде ново пространство за маневриране на ГЕРБ. Тук въпросът е ще се промени ли ГЕРБ и ще се промени ли ДПС", коментира изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл".

Борисов си е представял 2020-а година като исторически бенефис след успехите през 2019-а - срещу Цветан Цветанов, срещу БСП и срещата с Доналд Тръмп, смята Симеонов.

"Тъкмо протестите и коронакризата настървяват Борисов да мисли за още управленски мандат, защото той иска да остане с добро в историята, а 2020-а не предложи такава възможност", посочи той.

Във връзка с появилата се хипотеза за Николай Младенов (бивш министър в правителство на Борисов и пратеник на ООН за Близкия изток) като бъдещ премиер на България, Симеонов коментира:

"Това може да е спекулация и нищо особено, но е показателно за ветровете, които ще духат в България през тази година и трябва да ги наблюдаваме. Сагата с Младенов е симптоматична с това дали ще продължава американизацията на региона на Балканите. ... Бойко Борисов има подкрепа от САЩ. Президентът Румен Радев започна да говори изключително активно за инициативата "Триморие". Главният прокурор Иван Гешев намира контакт със западните партньори. ДПС е евро-атлантически ориентирано. Един от основните процеси е дали България ще продължи да се придвижва към американска орбита".   

Социологът не изключи двубой между Бойко Борисов и Румен Радев на предстоящите президентски избори, но подчерта, че Борисов не би бил в много добра позиция, защото настоящият президент има обществено доверие.

"Едно скарване на БСП с Румен Радев може да доведе до разцепване в лявото пространство", прогнозира Първан Симеонов и посочи, че Корнелия Нинова е един от малкото политици, които завършват годината на плюс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
16
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
ГЕРБ-ПОБЕДА:):):):)София,Пловдив,Варна,Бургас,Стара Загора,Нова Загора,Сливен,Казанлък,Габрово,Шумен,Силистра,Хасково,Кюстендил,Велико Търново,Враца,Монтана,Ловеч всичко е ГЕРБ:):):):)Пуснахме аванта само в Русе,Благоевград,Плевен и Перник,но Перник скоро си го взимаме пак като гледаме кмета:):):)Кърджали не го щем:):):)
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПомнещАбе, какво се пениш, нали сте много повече и на всички ви е писнало и ще избирате други?Аз му казвам да си избират други, той за мен говори.Или не вярваш, че сте толкова колкото твърдиш?
67
3
 
2
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
До 74 Нормалните хора,няма да го траят този да сложи памперса и щеките та Да го свали! Такива като теб ще го чакат ако не пукнат от естествена смърт и Той Ги Надживее!-:( Спете спете още ! Балсами сте за това ви " управлява" от тв екрана!
66
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПомнещМи, айде де, излезте, галсувайте и да се преброим.*** нещо пусто, все само извинения си търсите защо губите изборите.
65
0
 
8
 
! Отговори
до Тонката преди 3 години
Тонка, тези картини в президентството са от около 20г може би. Те си остават. Само президентите си отиват. Картините не ги избират президентите. Радев и Плевнелиев бяха се снимали пред картината "Ста.до г.оведа" на Злато Бояджиев и тогава изглеждаха като "Двама пастири пред ста.до г.о.в.е.да." Така им казват години след онзи кадър. Хората правят аналогии понякога несъзнателно. Изкуството носи заряд и магия. Отключва сетивата на хората.
64
12
 
4
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Бойко е много удобен за тези, които му теглят конците, защото те знаят к'риминалното му минало. Жалко за българският народ, които вече десет години не може да се оттърве от него. Само когато това стане, тогава ще може да се отлепим от дъното. Вече трети мандат на Бойко и дружинката му изоставаме и от предпоследните в ЕС.
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
tonkeee, borisov igrae s radev baleta urdek giol...zatui pusna na pensionera debutant politik babata ot pleven...:-)))armeisko teatro...:-) za kokoshkite i patkite...:-)
62
10
 
4
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
Гледайки години тези " социолози" и " политолози" За сетен път се убеждавам. Че всичко работи за ГЕРБ във властта! Тази статия е промиване на мозъци! А ако излязат да гласуват поне 65 - 70,% Резултатите ще са други този път българино! Апела ми е.Не ходете да сеете чесън на село март.А ГЛАСУВАЙТЕ! Чесъна ще почака! Иначе пак ще ви управляват от телевизора и " медиите"! Факт 10 г вече! Оставка на всичко старо до сега!
61
0
 
5
 
! Отговори
до Тонката преди 3 години
Картината се казва "Цар Симеон Велики пред стените на Цариград". Картина на Димитър Гюдженов.
60
0
 
3
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Първо Преброяване а след това кръчмаря,колко мъртви души в Избори ще вкара ?!Кой каквото иска да приказва,преди беше по-добре, така си е !
59
9
 
3
 
! Отговори
Смърт за ФАЩ преди 3 години
Една американска безродническа тиква агент на ЦРу и сувертенният Прзидента на република България виждам аз!
58
5
 
5
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
До Анонимен 34:"кого ще си турим да ни управлява живота и да ни го оправя?"Нито Слави, нито БСП нито десните партии поотделно могат да отстранят ГЕРБ. Нужно е единодействие. Нека левите си останат леви, а десните -десни. Но в името на стабилността може да се наложи да направят едно експертно правителство като на Димитър Попов през 1990г. Сега ГЕРБ се е срастнал с държавата, да ги разделим. Като се нормализира политическата обстановка ще управляват тези, които имат по-голяма подкрепа.
57
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДва пъти по леки са от борисов каракачанов и гешев .Нали точно тия създават проблемите.Разберете че дебелогъз се става само с наглост и алчност .
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 62Викаш, Борката Джонсън и Меркел са много стройни?
55
7
 
15
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Бойко натика опозицийката да вие жално пред компютрите:):):)Фигуранта кара само некъв дрон в двора и пак *** 15К на месец:):):)
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 56Отворих сайта на т.нар. "партия" на Слави Трифонов.Там такива имена няма. Няма и никакви новини свързани с тези лица.Кого лъжете?
53
2
 
13
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Партията на Слави са Годжи,Иво Сиромахов,Ванката,Маестрото и Цветелина Грахич:):):)Кви Сименс,Макинтош и Тесла бе?:):):)
52
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко е червена кхмера! Бълг.ароубиец!
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ричард Смит, Ерих Фрич, Мао Хадзуни, Брайън Симпсън, Анастасия Георгиева, Михаил Минчев, Светослав Петров, Луис Кабрие
50
6
 
6
 
! Отговори
сметки преди 3 години
3 МЛРД.ЗА F 16 ,3 МЛРД ЗА СРЪБСКИ ПОТОК,А ЗА ПЕНЦИИТЕ-ПО 50 ЛВ.УРЯЯЯ...