Какво ще стане ако се ваксинираме, но не сложим втората доза?

Напълно възможно е новият щам да е и тук, смята проф. Хайрабедян
Обновена: 5 яну 2021 10:05 | 5 яну 2021 10:04, Красимир Ангелов
89

Започва разпределението на ваксините от втората пратка на Pfizer и BioNTech към РЗИ-та в по-малките населени места и болниците в страната. На този етап странични реакции са установени при едва 4 от ваксинираните у нас. Очаква се те да получат втора доза от препарата към края на месеца.

Защо е важна втората ваксинация и може ли тя да бъде пропусната?

"Втората доза дава по-голямо ниво на сигурност. Липсата на втора доза намалява донякъде процента на ефективност, но и намалява риска от странични ефекти, защото обикновено те могат да се получат на второто имунизиране ", коментира директорът на Института по биология и имунология на размножаването проф. Сорен Хайрабедян в "България сутрин".

Още по темата
Той уточни, че това може да се случи при хора, чиято имунна система по принцип е склонна да реагира по-силно или при които има възможност имунната система да реагира срещу съставки на ваксината.

Във втората фаза от ваксинацията у нас ще влязат хората от социалните домове.

"Това е стратегия, която е предприета не само у нас. Има обаче един чисто психологически феномен - поставят се ваксини на възрастни хора - те обикновено имат съпътстващи заболявания, лошото е, че може да се получи така, че заради възрастта си те да починат, а не да получат странични ефекти", коментира директорът на Института по биология и имунология на размножаването пред Bulgaria ON AIR.

Очаква се ваксината на Moderna да бъде одобрена в ЕС утре, а междувременно Великобритания вече започна и имунизация с препарата на AstraZeneca.

"При ваксините, които се базират на вирусни вектори, единственият теоретичен проблем, който се коментира е, че ако се наложи да се прави реваксинация през няколко години, има опасност имунната система да развие отговор към самия вектор, който да намали ефективността ѝ. Докато при РНК ваксините възможността да се развие отговор ще е по-слаба. Ще има ефект, но няма да има толкова странични ефекти", поясни проф. Хайрабедян.

Според него е възможно новият щам на Ковид-19, който се разпространява във Великобритания, да се среща и у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
18
 
! Отговори
Бай Вълчо преди 3 години
Ако не си сложите втора ваксина, чипа от първата няма да може да сваля ъпдейти
56
0
 
2
 
! Отговори
Това ще стане преди 3 години
Пак отначало.....
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Отказват лекари и изобшо хора на 1 линия,които са прекарали К19 !!!"Много добре прочетох всичко и ще ти кажа, че тук ти вече премина в режим на свободни съчинения. Отивай в някой друг сайт да баламосваш хората, тук няма да ти се получат нещата.
54
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отказват лекари и изобшо хора на 1 линия,които са прекарали К19 !!!Правят го с цел приоритет за останалите хора,заради недостига на ваксини на този етап ! Чети хубаво ,докрай !
53
3
 
1
 
! Отговори
До 54 преди 3 години
Доста малка ????Хахахахаха....То не остана неваксиниран лекар в цивилизацията,който не е прекарал К19.Хахахахахахаааа
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам тук много хора подават документи за позиция "опитна мишка"... хахаха ... чак агитират и останалите да го направим и обясняват колко хубаво било да сме мишлета и как само мишлетата били умни и красиви. Чували ли сте за стокхолмски синдром? Отдавна сме "похитени" от разни престъпни елементи, но вие продължавате да им симпатизирате и да им вервате, че мислят за благото и здравето ви. Мисля че към 8-10% от жертвите се проявява, колкото и са желаещите да се ваксинират ми се струва... :) ...
51
1
 
9
 
! Отговори
до 53 преди 3 години
"Large Numbers Of Health Care And Frontline Workers Are Refusing Covid-19 Vaccine"Четеш ли? Това е цитат от Форбс отпреди 2 дни. Медицинските лица отказват да се ваксинират.
50
2
 
8
 
! Отговори
до 53 преди 3 години
Доста малка част от лекарите са се ваксинирали, но ти си разтягай локумите и си изкривявай информацията според както ти изнася. Надали пречиш на някого.
49
5
 
3
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
Значи говориш за лекарите в цял свят ?Хубаво щом мислиш,че си по-умен от тях !Бъди здрав !
48
1
 
10
 
! Отговори
до 50 преди 3 години
"Едно време Платон е лишавал от гласуване хората с недоразвит ум .Сега е същото !"Сега е различно. В днешно време хората с недоразвит ум се нареждат първи на опашката за ваксина. Само гледай да не си изпуснеш реда, за да не те пререди някой твой "колега" по умствена изостаналост. ;)
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви ли омръзна едно и също да го дъвчите? Хубаво, аз искам да се ваксинирам, но ще ме въртят като мамуна и само ще ми обясняват светлото бъдеще още 6-7 месеца, докато ми писне и се откажа. Който иска да се ваксинира, ще се ваксинира. Ще разтрелваме другите по площадите ли?
46
15
 
4
 
! Отговори
До 47 преди 3 години
Пак казвам !Ще се ваксинираш и ПЕСЕН ЩЕ ПЕЕШ !Пожелание дори ще го направиш по документи !:)Това е положението !Кощунство е да ви се оставят устите отворени !Едно време Платон е лишавал от гласуване хората с недоразвит ум .Сега е същото ! Просто ви държим близо да нас,защото всеки живот е ценен в 21 век,дори вашият-на неудачници и ненужници !
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сссрМного знаеш ти как се пише и какво е чужда валута. Глей си там рублата и мълчи, SPUTNIK такъв.
44
0
 
7
 
! Отговори
До Наско преди 3 години
Никой не може да каже какво ще стане лятото,Наско ! Ако се получи този казус ,от там нататък света ще претърпи катсклизъм от абсолютна липса на доверие у политици и управници посредством медицината.Дай Боже не се получи !
43
2
 
10
 
! Отговори
до 45 преди 3 години
"Ще се ваксинирате и песен ше пеете !"Ако си изчерпал запасите си от клишета ти предлагам да се концентрираш върху собственото си ваксиниране и да не даваш акъл на нормалните хора, които ще пропуснат тази имунизация.
42
2
 
8
 
! Отговори
Наско семката преди 3 години
Добре, айде, ще ни ваксинират всички. Дали доброволно или принудително, ще ни ваксинират. Предполагам де. Обаче какво ще стане лятото, след като всички по света са ваксинирани и пак има пандемия от ковид19? Тогава ко прайм?
41
13
 
2
 
! Отговори
До 40 преди 3 години
Ай ,да видим !Както искате го наричайте-диктатура,нов световен ред,но света полека -лека ограничава неизмеримата глупост на по-слабоумните индивиди като законодателно ще ги принуждава да следват нормите на науката и цивилизацията!Демокрацията е най-хубавото нещо досега,но в разумни граници !Когато племето започне да ги превишава се завръща силово чрез закон ! Това е,драги !Ще се ваксинирате и песен ше пеете !
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бийте им ваксините на тия добитъци бе и с по един шут да си одат дома да се барикадират срещу чумата в главите им
39
0
 
2
 
! Отговори
ссср преди 3 години
пише се евро, не евра,
38
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са ваксинирайте ше ви чипират и ше правят опити с вас през 5джи мрежата папардаци

Спонсорирани публикации