Какво ще стане ако се ваксинираме, но не сложим втората доза?

Напълно възможно е новият щам да е и тук, смята проф. Хайрабедян
Обновена: 5 яну 2021 10:05 | 5 яну 2021 10:04, Красимир Ангелов
89

Започва разпределението на ваксините от втората пратка на Pfizer и BioNTech към РЗИ-та в по-малките населени места и болниците в страната. На този етап странични реакции са установени при едва 4 от ваксинираните у нас. Очаква се те да получат втора доза от препарата към края на месеца.

Защо е важна втората ваксинация и може ли тя да бъде пропусната?

"Втората доза дава по-голямо ниво на сигурност. Липсата на втора доза намалява донякъде процента на ефективност, но и намалява риска от странични ефекти, защото обикновено те могат да се получат на второто имунизиране ", коментира директорът на Института по биология и имунология на размножаването проф. Сорен Хайрабедян в "България сутрин".

Още по темата
Той уточни, че това може да се случи при хора, чиято имунна система по принцип е склонна да реагира по-силно или при които има възможност имунната система да реагира срещу съставки на ваксината.

Във втората фаза от ваксинацията у нас ще влязат хората от социалните домове.

"Това е стратегия, която е предприета не само у нас. Има обаче един чисто психологически феномен - поставят се ваксини на възрастни хора - те обикновено имат съпътстващи заболявания, лошото е, че може да се получи така, че заради възрастта си те да починат, а не да получат странични ефекти", коментира директорът на Института по биология и имунология на размножаването пред Bulgaria ON AIR.

Очаква се ваксината на Moderna да бъде одобрена в ЕС утре, а междувременно Великобритания вече започна и имунизация с препарата на AstraZeneca.

"При ваксините, които се базират на вирусни вектори, единственият теоретичен проблем, който се коментира е, че ако се наложи да се прави реваксинация през няколко години, има опасност имунната система да развие отговор към самия вектор, който да намали ефективността ѝ. Докато при РНК ваксините възможността да се развие отговор ще е по-слаба. Ще има ефект, но няма да има толкова странични ефекти", поясни проф. Хайрабедян.

Според него е възможно новият щам на Ковид-19, който се разпространява във Великобритания, да се среща и у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излъгаха ви за вируса, сега ви лъжат за ваксината, очаквайте лъжа номер 3
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не се ваксинирайте бе,после ще си плащате ,за да го направите ! И много от вас ще са първи на опашката !"Хахахахх явно сериозно си си повярвал, щом си тръгнал да се излагаш като кифладжия тука.
35
2
 
4
 
! Отговори
Наско семката преди 3 години
Искам да съм опитно зайче, ама не за морков ами да ми дадат кеш 100 000 ЕВРА и лично аз сам ще си забия иглата.Всъщност, парите не ми трябват и е ясно че и после няма да ми потрябват, ама щом като ще си правиме опити един на друг, ай да ги видя дали им стиска да наброят 100 000 евра в кеш.Кой плаща? Ангелов или Мутафчийски? Да знам към кого да се обърна.
34
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се ваксинирайте бе,после ще си плащате ,за да го направите ! И много от вас ще са първи на опашката ! Нормално явление за примитивизъм ,но така е било и с появата на кинескопа върху тв едно време.И с град Магдебург.И на Луната не бяха стъпвали,докато Китай не потвърдиха,че са заснели знамето и стъпките и т.н.
33
3
 
8
 
! Отговори
до 35 преди 3 години
Щом мозъка ти е колкото на пиле ходи да те бодат бе клоун такъв!Следващия път даже се запиши доброволец за първичните изпитания още преди да пуснат дадена ваксина на пазара. Някои от субектите умират или получават трайни увреждания при тестовете, но в твоя случай няма да е голяма загуба.
32
0
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
шубето голям страх :D
31
6
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 3 години
А върху какво да се изпитат ваксините ?Върху делфини ?Ти как искаш да ти се докаже и гарантира 100 практическа сигурност ?Да не е върху теб ? А върху кого ???Другият ,нали ! Ей така сте за всичко останало !Тарикати -лузъри !
30
0
 
10
 
! Отговори
Наско семката преди 3 години
До АнонименНе знам дали на мен бил гейтс ще ми изпие кръвчицата, ама ти със сигурност си чипиран вече. Щот някой ти е изпил мозъка. хаххахахха
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам, че ваксърите са захапали дъвката за някакви чипове, само че през граховите зрънца в кратуните им изобщо не им минава мисълта, че реално в момента ваксините се изпитват върху населението.Явно им е по-удобно да борят някакви митове вместо фактите за страничните ефекти, както и пълната липса на информация за действието и вредата на ваксината върху организма в дългосрочен план.
28
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според конспираторите ваксините ни чипират,кастрират,убиват,затАпяват.Тънкият момент е,че до сега има две одобрени и още три в изчакващ режим.Държавите производители са : Германия/САЩ,Индия,Русия,Китай,Англия.Как е възможно тези държави да имат столетни вражди и разногласия в почти всеки аспект и изведнъж ,за един месец да са ОБЕДИНЕНИ в стремеж към геноцид над човечеството ?!Някой може ли да ми отговори ?!
27
2
 
6
 
! Отговори
Дарвин преди 3 години
Вярно ли е, че тази ваксинация е с кодово име маймунизация? И че крайната цел била полумаймуните да станат пълни маймуни?
26
4
 
3
 
! Отговори
MKII преди 3 години
Има голяма вероятност след няколко месеца ваксината да се поставя само след предварително одобрение. Така, че много от тези, които сега лаят срещу ваксините, ще искат да се ваксинират, но няма да им бъде позволено да го направят. Естествено само ваксинираните ще могат "да се върнат към нормалния живот".
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А важна ли ще бъде 16-тата доза за 8-мия щам на Ковид догодина?
24
7
 
9
 
! Отговори
Наско семката преди 3 години
А бе стига с това чипиране бе. За ко му е на бил гейтс да ви чипира точно вас? Щот сте много умни ли, щот сте проспериращи и имате идея за милиарди и иска да ви я вземе ли? Или просто иска на баба Гица от Горно нанадолнище, външната тоалетна. За ко да ви чипира някой си??? Може би да ви накара доброволно да си предадете, без бой, скъсаните чорапи и 0сраните *** ли, за ко и аз не знам вече за ко да ви чипира...
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да попитам привържениците на чипа,всички ваксини ли са с чип или само на Пфайзер ?
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко ша стане... ша умрете наполовина. Ако сложите и втората, ще умрете нацяло
21
5
 
12
 
! Отговори
asw преди 3 години
Нищо няма да стане понеже няма да сложа и първата. НЕ СЪМ ОПИТНО ЗАЙЧЕ
20
2
 
2
 
! Отговори
Морз преди 3 години
Ще пропусна първата. Направо си поставям втората.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Изобщо не си мислете, че като не се ваксинирате, ще можете да живеете, както преди."Припомни ми пак кой беше ти, че си тръгнал да обясняваш какъв ще бъде животът след юни месец?
18
7
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
За хиляди години продължителността на живота е нарастнал над два пъти !Защото само преди 150 години ,хората са умирали от шарка !!Как може да сте толкова неграмотни ?

Спонсорирани публикации