Водосветът на бойните знамена ще премине със здравни мерки

Военнослужещи ще отбележат и 173-годишнината от рождението на Ботев
6
Водосветът на бойните знамена ще премине със здравни мерки
Снимка: БГНЕС, архив

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия ще бъде отслужен утре пред Паметника на Незнайния воин. Ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Още по темата
Ритуалът ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки, съобщиха от Министерството на отбраната.

Водосвет ще бъде отслужен на знамената-светини на Шести пехотен Търновски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тринадесети пехотен Рилски полк, Двадесет и пети Драгомански полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк и щандарта на Първи конен полк, както и на бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44510 – София, 22320 – Божурище, 28 860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево, 24900 - Враждебна.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.

След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата „За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.

Богоявленски ритуали във всички гарнизони и отбелязване на 173-ата годишнина от рождението на Христо Ботев ще се проведат в условията на противоепидемични мерки.
 
Представителните знаменни групи ще са със символична численост. В знак на преклонение пред паметниците на Христо Ботев в различни населени места военнослужещи ще поднесат венци.

Военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в Богоявленския водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената - светини на Българската армия в градовете Карлово, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Асеновград, Смолян, Белене и Пловдив. В Калофер, родното място на Христо Ботев, военнослужещи и духовият оркестър на 61-ва механизирана бригада – Карлово от състава на Сухопътните войски ще отбележат годишнината от рождението на Христо Ботев.

В Стара Загора военнослужещи от състава на 2-ра механизирана бригада ще присъстват на богоявленския водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан, и ще положат венци пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк "Митрополит Методи Кусев".

В Благоевград представителни подразделения от състава на Бригадно командване ще участват в богоявленския водосвет и ще отбележат годишнината от рождението на Ботев с ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника му на площад „Народни будители”.
 
В Шумен, Сливен, Хасково и Мусачево богоявленските ритуали ще се проведат в районите на военните формирования.

Във Варна водосветът и благославянето на частите и техните бойни знамена ще се състои в Пункта за базиране. Ще участват представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на Военноморските сили. Ще бъдат благословени бойните знамена на Пункт за базиране Варна, ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров”, военните формирования 26 800, 36 940 и 38 010. В Бургас водосветът ще се състои на площада пред храм „Св.св. Кирил и Методий” с участието на представителни части от бургаски гарнизон. В двата града пред паметниците на поета–революционер Христо Ботев ще бъдат поднесени венци и цветя с участието на военнослужещи от ВМС.

В Пловдив водосветът на бойните знамена ще бъде отслужен пред катедралния храм „Успение Богородично“ в присъствието на представителни военни подразделения от гарнизона. По-късно ще се състои и ритуалът пред паметника на Христо Ботев с участие на Представителния духов оркестър на ВВС, военнослужещи от 91-ви батальон за обща поддръжка.

В Кърджали в богоявленския ритуал ще участват военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции.

В Ямбол ритуалът по благославяне на бойните знамена на всички формирования от гарнизона ще се състои във военното формирование 26 030 – Безмер.

В Плевен пред Мавзолея костница „Св. Георги Победоносец“ ще бъдат осветени бойните знамена на ВВВУ „Г. Бенковски“, Единния център за начална подготовка, Военновъздушната учебна база и военно-патриотични организации.

Във Велико Търново Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи тържествен водосвет в храм “Свети Седмочисленици” на Националния военен университет „Васил Левски”. На ритуалния плац на университета ще се проведе ритуалът по благославяне на частите и техните бойни знамена. Венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в града ще бъдат поднесени от курсанти от НВУ.

В София пред бюст-паметника на поета в Борисовата градина ще има венценосци и ще бъдат положени венци от името на министъра на отбраната и началника на отбраната (между 13.00 - 14.00 ч.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
Да ме извинява днешната Българска "демократична армия". От един стадион парадни войничета събрани от кол и въже и въоръжени с калашници.Които Аз сигурно съм носил преди 37 години като военослужещ в армията на НРБ .Които и един "парад" на Гергьов ден НЕ МОГАТ ДА СПРЕТНАТ ДНЕС!-:((( Добре че е този празник та се сещаме че имаме "армия"!-:( В очите ми днешната "армия" на РБ...тогава беше НРБ...Днес е СМЕШНА И ЖАЛКА! КОНТРОЛИРАНА ОТ АМЕРИКА!
4
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
до "2"/ГРЕШКА!Тиквата НЯМА ДА ПОМИРИШЕ повече каквато и да е "Властова позиция",защото е..."УПОТРЕБЕН И ИЗХВЪРЛЕН"!..КАТО НОСНА КЪРПА!..да са моли на Бога да му са размине само с детрониране!
3
1
 
0
 
! Отговори
Пух преди 3 години
Сега чакаме Иван Иванович да се включи. Да ни обяснява своите научни постижения по въпроса. Чакаме те приятелю.
2
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
малко съм объркан,но то е може би защото прочетох само заглавието..Нали уж Водосвет и Освещаване на Знамената се извършваше на "Гергьовден"-"Празника на Българската армия"?..ся па "Богоявление"../"И яви се Бог яко гълъб"../....нещо не мога да вдена,но моля не ме обиждайте!все пак съм "простото"....Нъл тъй,мажоретки?!
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов се готви за президент. Такова опростачено управление не е имало от Освобождението.