Кървавият Божик за българите в Македония и нашето бездействие

Той надхвърля Сталинските репресии, каза доц. Спас Ташев
270

76 години след Кървавата Коледа за българите в Македония продължава да има неясноти колко са загиналите след репресиите.

"Няма статистика за избитите, което до голяма степен се дължи на дългогодишната българска незаинтересованост към тази проблематика. Тъй като е факт, че когато започват тези репресии - някои ръководители на тогавашната Република Македония и са с пробългарски позиции, информират българското държавно ръководство за това, което става, но до 48-ма година е период на мълчание от страна на България. Това насърчава тези репресии", каза доц. Спас Ташев от БАН в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че в наши дни се приема, че около 23 000 са избитите, като това са изчисления на Веселин Ангелов.

"Срещал съм ги и в някои западни издания. Говори се и за 130 000 репресирани. Не мога да кажа до колко тази бройка е точна, но като цяло съм попадал на данни, които показват, че 60% от населението е репресирано", коментира още доц. Ташев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това надхвърля Сталинските репресии.

"Сталин беше световно известен диктатор, докато Тито бе един малък диктатор, който лавираше между двете световни системи през този период. Поради което успя да прикрие своите престъпления за известно време, но в един момент нещата се променят. Данните излязоха наяве, а неговата Югославия изгуби своето значение", допълни доц. Спас Ташев.

Той е категоричен, че има от какво да се научим от нашето бездействие.

Кървавата Коледа

При политическите репресии през януари 1945 г. са ликвидирани или малтретирани без съд или присъда хора с изявено българско самосъзнание. Жестокостите, извършени от комунистическите власти, започват на 7 януари - християнския празник Коледа по стар стил.

По нареждане на маршал Тито са погубени 1200 българи, списъците за които са подготвени от Лазар Колишевски. Целта е била да се заличи българското самосъзнание и да се ускори процесът на македонизация на населението. Край Охридското и Преспанското езеро, в планината Галичица край село Отешево са избити много българи, а телата са хвърляни в Преспанското езеро. Във Велес телата са закопани зад черквата „Свети Спас“ и край Пуста кула.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 129Като българин от Пиринския край, я обясни какво точно е "изпуснала" България, че ми стана интересно.:))))
120
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonЯ дай дефиниция за "националност" да видим колко си грамотен.
119
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако става въпрос за официална власт, България е изпуснала Македония доста преди да дойдат турците. И не само Вардарска и Егейска, но и Пиринска.
118
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonЯвно и да лъжеш не ти се удава: българите в СМ са репресирани откакто ви има. Ако не си забелязал пишеш под статия за такива репресии.Аз съм българин от Пиринския край и не ви припознавам като хора от моята нациналност, нито смятам, че имаме еднакви интереси. Смятам, че СМ има враждебни интереси към моята етно-географска област като се опитва да ми наложи вашата идентичност. Дотук с празните приказки за "доброто на целия македонски регион".
117
8
 
7
 
! Отговори
MkDon преди 3 години
До АнонименСигурен си дека знаеш од кога потекнува зборот националност? Дали тоа тврдиш дека пред турското ропство, средновековна Бугариа имала народ ко се декларирал по националност Б угари? Немо е ти се смеат.
116
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonБългария е била преди турското робство и България е била след турското робство в тези земи: всичко посредата е също българско. Нещо си се объркал за това как се определя нация. Гърците са били по същия начин. Виждам, че нямате претенции, че Атина е македонска :)))))))))
115
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonТи се информирай: има "македонци", които нямат нищо общо с културата и езика ви, защото "македонец" е етно-географско понятие, не национално.Правилно е да се наричате "северномакедонци", по този начин се разбира, че става дума за хора с културата и езика на тази държава. Мекеднския език може да се нарича така, защото никой живеещ в някоя от останалите части на тази етно-географска област не го говори :))))))))
114
6
 
6
 
! Отговори
MkDon преди 3 години
До АнонименНационалност пред 19 век како збор не постои, а Македониа е под Турско ропство 500 години. Зошто мислиш дека историата била Бугарска? Бидеи Софиа одлучува да а прати Бугарската Егзархиа таму да проповеда? По таа логика може да се каже дека Македониа била и Српска и Грчка бидеи и двете земи прааат свои пропаганди на денешната териториа на Македониа.
113
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonНе, когато пиша с големи букви ти обръщам внима ние върху неща, които не разбираш или се правиш, че не разбираш.:))
112
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonСобствената ви "македонска" история е била БЪЛГАРСКА преди 44та година :)))) Кражбата се състои в това, че я наричате "македонска", когато тя си е изцяло българска.На на с не ни дреме каква история имате след това: тя си е наистина северномакедонска (с изключение на репресиите срещу българите в Северна Македония, които продължават съвсем откриот и до ден днешен).
111
3
 
3
 
! Отговори
bg fen преди 3 години
До MkDonНе,просто изпитвам уважение на всичко свързано с БЪЛГАРИЯ,но към животни рушащи паметници не
110
6
 
2
 
! Отговори
MkDon преди 3 години
До АнонименДржава: Северна МакедониаНационалност: Македонциазик: МакедонскиТи кажав, информира се. ;)
109
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonВие СТЕ Северномакедонци. Така се разбрахте с Гърция. Всеки международен договор вече го изисква.Ние не сме Северна Македония и не използваме репресии (сочене с пръст) срещу мацинствените си групи както правите вие с българите при вас. :)))) Една от дефинициите на малцинство е хора които се САМООПРЕДЕЛЯТ (а не които някой друг ги определя).Аз съм от Пиринска Македония и съм чист българин. При нас няма кьорав "северномакедонец". Това с ЕС го остави, не си дорасъл да тролиш така.
108
6
 
2
 
! Отговори
MkDon преди 3 години
До Анонимен Кога е разберете дека Македониа не може да краде од сопствената Македонска историа, работите е ви станат поасни! ;)
107
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Сигурни ли сте, че ако бяха живи, щяха да вземат страната на София, а не на Скопие?"Да, защото никой от тях не се е борил за друго освен за обединен български народ------ Напротив - борили са се за свободата на своята родина - Македония. Ако мислите, че в сегашната ситуация щяха да се кланят и да поддакват на някой като Каракачанов, в грешка сте.
106
8
 
3
 
! Отговори
MkDon преди 3 години
До bg fenКога пишуваш со големи букви се осеаш поголем Б угарин? xD
105
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonВие не сте Гърция: ако е имало български войски в исконни гръцки територии те са били окупационни. Разбира се това БИ БИЛО ПРОБЛЕМ, АКО ДНЕШНА ГЪРЦИЯ ПРЕДЯВЯВАШЕ ПРЕТЕНЦИИ НА БАЗАТА НА ТОВА. Разбира се, Гърция не е толкова глупава, защото, имайки предвид какво е ставало между двете страни това върви като нож с две остриета.Напротив: общоприета истина е,че един русофил не може да е истински българин.Ама, ние не искаме да ни "сакате".Нещо сте се объркали.Ние искаме да не ни крадете!
104
4
 
9
 
! Отговори
bg fen преди 3 години
До MkDonСмениха ви името на провинцията,какво остана за партия или народност.След 30години като ви сменим и ние името,ще си помислим да направим ПАРТИЯ НА БЪЛГАРИТЕ КОИТО ЖИВЕЯТ В ОКРЪГ МАКЕДОНИЯ
103
9
 
4
 
! Отговори
MkDon преди 3 години
До АнонименСпоред договорот од Преспа придавката северномакедонци не постои. Информира се малку.Но ако има нека се идентифицират, да ги видим кои са. - Го слушаш ли тонот со ко го кажуваш тоа? Демек ако неко се декларира како Македонец е биде покажен со прст. Тоа не е слобода на изразувае кое го бара Европската Униа. ;)Барате многу од Македониа, но истото и вие не го правите. Think about it. ;)
102
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonВ България няма, защото няма северномакедонци, но ако има нека се идентифицират, да ги видим кои са. Само да ти кажа, че номера ВИЕ да определяте кое е това "малцинство" няма да мине. Ако има такова то трябва да се САМООПРЕДЕЛИ.