Обичаи срещу пандемия: Опасно ли е да се спазват традициите?

Венци Мицов: Всичко е политически сблъсъци, които объркват хората
29

Традицията срещу Ковид мерките - защо Калоферци разгневиха социалните мрежи с леденото хоро, коментираха диригентът Йордан Камджалов и музикантът Венци Мицов в студиото на "България сутрин".

"Има история, че абсолютно всяко нещо в България се противопоставя, същото се случва и с хорото. Това публично противопоставяне не ми е пънк. Това, че всички сме се докарали дотук да не вярваме на всичко, което се случва, е политически въпрос", заяви Венци Мицов.

По неговите думи случващото се в страната се основава на политически сблъсъци, които объркват хората.

"Просто трябва да се пазим, защото това нещо го има, много наши колеги си отидоха и празнините от тях няма как да бъдат запълнени", коментира той. И добави, че "нашият фолклор е нещо по-различно, от това което ни представя мейнстриймът".

Още по темата
"При нас фолклорът минава като спорт и като политика. Да казваш "България на три морета" и да удряш лакти в масата не е патриотично. Патриотично е да обичаш традицията", категоричен беше музикантът.

Според него хората у нас винаги са се страхували от избори, а държавата е абдикирала от наука, изкуство, семейство. Това мнение споделя и колегата му - диригентът Йордан Камджалов.

"Традицията е от хиляди години, мерките са от няколко месеца. Може да звучи крайно, но предпочитам да живея два дни, танцувайки, отколкото да стоя вкъщи 200 години, страхувайки се, на 4 метра разстояние. Животът е най-голямата ценност и традицията е една от гаранциите за този живот. Тук  няма виновни - има борба между 2 парадигми", каза той пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва да сме разумни, но няма да повярвам на нито една медия или на правителството, докато не се появят експерти, които всеки ден да информират хората. Ние нямаме елементарна култура какво е имунна система", добави маестрото.

И коментира традицията в Калофер така: "Казусът не е за хорото - мизерията е в цяла Европа, всичко е борба на парче, трябва дълбока еволюция в разбирането за човека. Парламентът може да го няма след 100 години, но традицията ще я има - ако някой посяга там, той ще бъде наказан. Без тежък катарзис и само с козметични промени няма да стане".

По думите му българските граждани трябва да дадат на държавата червен картон като изобщо не отидат да гласуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Цензурираната дума в 25 беше KEЛEШ. Повтарям : KEЛEШ
23
2
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Много сме избирателни в традициите. Едни браним с кръв и бой, други удобно забравяме. Какво стана с традиционният бой в мазето на районното? А боя с пръчки в училище? А традиционната казарма? Ами с традицията жената да си седи в къщи и да си гледа домакинството вместо да се кифли и меринджейства?А добрата стара традиция да обършеш един шамар на *** като ти се тръшка пред щанда с бомбоните в супермаркета?И най-добрата традиция-мъже да се женят за жени, и да спят с такива? Удобно забравени!
22
1
 
0
 
! Отговори
Любо питен преди 3 години
Що за ттъпп въпрос? Че то ако е опасно няма да е традиция.
21
1
 
1
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 3 години
Ум робува, ум царува, ум патки пасе.
20
3
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
То пък една традиция. Изпият по една дамаджана вино и като си опи.каят потурите влизат в реката да ги изплакнат :)
19
0
 
1
 
! Отговори
Vako преди 3 години
И до тъ....цитестига с тез комбинациики от букви наречени партии.И сдс да беше останало на власт до наши дни щеше да е същото.
18
4
 
7
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Не съм фен на такива традиции НОНикой не говори от къде дойде това ковид .и Кой и защо го натресе на светът.та тези хора да не си почитат традициите от хиляди годиниБЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ НЕ СА КОВИД
17
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто трябва да ги карат да си плащат отделно престой в болница ако някой от тях хване вирус. Само македонци може да ги бият по традиции.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредният *** на хранилката на ГЕРБ. Ще ги познаете, по това, че призовават да не се гласува. Или пък че всички са маскари.
15
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що се отнася до хвърлянето на кръст - добре, библейски е свързано с кръщенето в реката. Ама т.нар. "мъжко хоро" си е една мутро-псевдопатреотска измислица (родена с идеята да прави джумбюш на чужденците туристи) и не е никаква традиция, а повод за напиване и демонстрация на криворазбран маскилизъм. Още повече в условията на пандемия и строги мерки да се правиш ура-мъжага показва само пълна глупост и простотия.
14
0
 
11
 
! Отговори
Разочрован зрител преди 3 години
Що за събеседници? В целия материал нямаше нищо смислено, въпроси и отговори. Маестрото говори за избори, торбалан говори за някакви негови неща, които едва ли интересуват хората.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анон преди 3 години
Добре че турците не са се усетили да кажат има пандемия не си пазете историята и традициите. Няма страшно още 2 седмици и ви освобождаваме. Ето за който се чуди как се затрива култура, народ като по учебник. И защото няма как да няма вселенски водедебили ама то било от комунизма пияни били: КАК МИСЛИТЕ ЧЕ ЗАПОЧВАТ ТРАДИЦИИТЕ БЕ???? идва попа и казва ай ся тука вече на тая поляна ще се пее лили иванова??? Ами не.. традиция това е изблик на народната психология. И ТЯ ТЕ ЗАПАЗВА ВЪВ ВРЕМЕТО
12
6
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 7Не е твоя работа. Мисълта ми е че който е вкопчен в миналото - няма бъдеще.
11
4
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Просто трябва да се пазим, защото това нещо го има-------Аз пък твърдя, че го няма.Как ще ми докаже, че го има?
10
5
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
Проблем:Хората не се връзват на истерията покрай измислената робска пандемия. Събирането на хора е предпоставка за сравнение на информация, обмяна на идеи. Неща които властта не търпи. Стратегия: Атака на въпросните сбирки. Мислете за децата за хората... работи всеки път.Измести дискусията към традиции, към номера и дати. Пък и да се освободи място за ам. култура.Резултат:След години изолация и индивидуален интернет за всеки, никой няма вярна информация. По-разделени от всякога
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с това дали е опасно да се спазват традициите.Те хорота всяка година скачат в ледената река а вие чак сега сте се загрижили
8
0
 
13
 
! Отговори
пънкар преди 3 години
Мицов, във всяка твоя публикация използваш думата "пънк". Ти си толкова пънк, колкото пистълс са криско. Ти слагаш политически оттенък на всичко в пънка и го използваш като нещо модерно. Гледай си профила във фейсбук, който очевидно те прави толкова самозначим и самоуверен. Не бъркай музиката. Имаш някаква нездрава обсебеност да свеждаш до знанието на хората всичко, което не ги интересува - какво правиш, какво ядеш, какво е твоето мнение. Пак да ти кажа. Когато се наричаш "пънкар" е смешно..
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как си кръсти детето, програмисте напредничав, Джонатан, или Челси?
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се наредиха преди празниците същите редици пред Била и Джъмбо, каква беше разликата?
5
12
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До ЦИНИКТрадициите и обичаите са нещо, което се е правело НЯКОГА. Не сега.То по традиция децата трябвало да се кръщатават на някого...... и познай с какви шутове излетя тъста ми като ми тропна по масата по този въпрос :)