Спортист след COVID: Нещата се подобряват изключително бавно, трябва търпение

Битката с коронавируса - най-важният мач за Валентин Братоев
10 яну 2021 14:20, Елка Василева
72
Спортист след COVID: Нещата се подобряват изключително бавно, трябва търпение
Кадър: bTV

"Някои доктори казват, че COVID-19 се отразява на нервната система. Аз не успях да се справя психически. Ставах все по-зле и по-зле. Тогава ми мина през главата – ти ставаш по-зле сега, слагат ти антибиотици, не се подобряваш – ще се подобриш ли?"

Това разказа Валентин Братоев, един от изявените ни волейболисти в последните години, пред bTV.

Волейболистът е един от многото преминали през коронавируса. От самото начало гледа сериозно на ситуацията по света. Въпреки това вярва, че дори да се срещне със заразата, ще я победи бързо, защото е млад и е спортист.

И така до ноември, когато след положителен тест и седем дни без симптоми се оказва, че има бронхопневмония и е приет в бургаска болница.

"За първи път се сблъсквам с болест. Никога не съм влизал в болница, освен за спортни операции, но там знаеш всичко. Трябват ти шест месеца възстановяване, докато с COVID-19 – не знаеш. В началото имах съвсем лек задух и на моменти температура 37,5, което не беше крайно притеснително. Нивото на кислорода в кръвта беше задоволително - 96. В следващите четири дни обаче нещата ескалираха бързо.”, спомня си волейболистът.

С-реактивният протеин, който е маркер на възпаление в организма, при Валентин достига 120 при референтна стойност до 6. Волейболистът има и друго завишено вещество в организма – феритин. Белтъкът, който отразява запасите на организма от желязо, при него е 4200 при нормална стойност от 400, което дава отговор за тежестта на протичане на вируса.

"Нямам спомен да съм плакал, може би на някой много тъжен момент, иначе в живота много рядко ми се случва. В момента, в който ми казаха, че ме изписват, се разплаках и се почувствах добре. Сметнах, че с отиването вкъщи нещата ще станат много по-леки със семейство, дечица. Истината е, че не беше точно така. Имах много неприятен задух. За първи път го изпитвам и при мен беше изключително стряскащо. Казаха ми, че това нещо ще продължи един месец обаче аз не знам защо не можех да го разбера. Все смятах, че след 2-3 дни вкъщи – нещата ще се подобрят. Истината е, че нещата се подобряват изключително бавно, трябва търпение”, споделя Валентин Братоев.

Неизвестността от развитието на вируса често води до психоатаки, съчетани с моменти на тревожност, докато Братоев е в болница.

"Има постковид синдром, който може да продължи от 3 до 6 месеца. Тези симптоми, които си имал по време на COVID-19, може да продължиш да ги усещаш. По средата на престоя ми в болницата се свързахме с център към Военномедицинска академия, в който 4-5 души психолози отговарят на хора след коронавирус и по време на коронавирус и ми помогнаха. Сега ходя на психотерапевт, който ми помага. Аз смятам, че имам нужда от човек, който да ми помогне, да ми покаже правия път – какъв е начинът да разсъждаваш, когато си се срещнал една голяма трудност, да те упътят, да не се загубиш,” казва волейболистът.

Валентин Братоев прекарва 33 дни под карантина. Най-ценната подкрепа очаквано идва от съпругата и семейството му. Днес вярва, че това, което е преживял, му е помогнало да се преоткрие отново.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той по-скоро трудно се справя психически със ситуацията, пневмонията е гадно и коварно нещо и то от ковид, но при него проблемът се е задълбочил, заради паника и страх!Медии и политици се погрижиха така да ни изплашат, че човек може да ритне камбаната от ужас, че е болен от ковид!
41
8
 
8
 
! Отговори
Bili преди 3 години
Докторе, а бехте ли напколо преди 2 година га пак мрехме от грип? А преди 3 или 4 или 5 години...?Ако интубирате ковид пациент трябва да ви съдят до дупка - това е умишлено убийство за пари.
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13 Когато започнеш да приемаш хром,омега 3 ,убиквинон и калий.
39
0
 
11
 
! Отговори
SS преди 3 години
Идва новия щам ! И трета вълна ! ГОТВЕТЕ СЕ !
38
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига. Има хора, които го изкарват изключително леко. И те са много повече от тези с усложнения.Обаче защо не се пише за тях се пита в задачата?
37
21
 
5
 
! Отговори
Хей хей преди 3 години
Пак реклама за това колко е страшно това тъпо грипче ли правите? Пак ли искате да уплашите хората от грипчето а? Пак ми триете коментарите. Вие сте всичко друго но не и журналисти. Жал ми е за вас
36
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сички ки умрем.
35
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 37Да вземеш да млъкнеш истерио. На цяла България им писна от такива като тебе
34
14
 
28
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
До *** тука дето не вярват.Да дойдат само в едно ковид отделение или в ковид реанимация и да видят за какво става въпрос.Да видят в залата как 10 човека лежат интубирани и шанса им е почти нулев и тогава друга песен ще запеят.Просто не са виждали смъртта и колко сме безсилни на моменти пред нея.По някога каквото и да правим в името на живота,тя ни побеждава.Това е положението и с този вирус.Да сте на ясно умира се и това е истината.
33
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредни платен рекламен агент на Ковид- спортист , влиза във въртележката,добре че излиза жив. Но да знае, че тарикатлъка се плаща!
32
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От антибиотиците се получава страхова невроза и шизофрения. Много ясно, че се е побъркал от лечението, а не от вирусите. Знам го от опит.
31
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
имате ли нещо статия за к.уродръв с всички симптоми? спешно е
30
8
 
21
 
! Отговори
Тедрос Меланом преди 3 години
Спортист след Ковид, чалгаджийка след Ковид, поп след Ковид, пейрас след Ковид.... Аре стига де :)))))
29
20
 
14
 
! Отговори
SSDivisionWiking преди 3 години
Когато започне тупаника счупете всеки символ на държавноста. Бийте здраво за да ги е страх милиционерите да се показват навън. Убивайте на място провокаторите които се опитват да успокоят тълпата.Ще се оставим ли да ни поробят с ваксини?!Какво ще кажем на следващите поколения?
28
6
 
11
 
! Отговори
Антибиотици? преди 3 години
Те защо се дават за вирус? Тия лекари къде да завършили медицина? В Замбия ли???
27
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
еми квато държавата такива и спортистите
26
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
К'ъв ковид ве?
25
14
 
12
 
! Отговори
Nimals преди 3 години
Когато взимат допинг , имунитета на шпортистите шпада драстично и като се разболеят айдее отиде една година връщане във форма !! То пък и един шпортист волейболист хаха!!!
24
18
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, вие докарахте до там хората да търсят психотерапевти и да умират от високо кръвно само като чуят диагнозата КОВИД. Нямате ли срам и съвест?
23
35
 
13
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Стига сте плашили с това смешно грипче. Няма да ви стане номера да ни отровите с ваксините.