Спортист след COVID: Нещата се подобряват изключително бавно, трябва търпение

Битката с коронавируса - най-важният мач за Валентин Братоев
10 яну 2021 14:20, Елка Василева
72
Спортист след COVID: Нещата се подобряват изключително бавно, трябва търпение
Кадър: bTV

"Някои доктори казват, че COVID-19 се отразява на нервната система. Аз не успях да се справя психически. Ставах все по-зле и по-зле. Тогава ми мина през главата – ти ставаш по-зле сега, слагат ти антибиотици, не се подобряваш – ще се подобриш ли?"

Това разказа Валентин Братоев, един от изявените ни волейболисти в последните години, пред bTV.

Волейболистът е един от многото преминали през коронавируса. От самото начало гледа сериозно на ситуацията по света. Въпреки това вярва, че дори да се срещне със заразата, ще я победи бързо, защото е млад и е спортист.

И така до ноември, когато след положителен тест и седем дни без симптоми се оказва, че има бронхопневмония и е приет в бургаска болница.

"За първи път се сблъсквам с болест. Никога не съм влизал в болница, освен за спортни операции, но там знаеш всичко. Трябват ти шест месеца възстановяване, докато с COVID-19 – не знаеш. В началото имах съвсем лек задух и на моменти температура 37,5, което не беше крайно притеснително. Нивото на кислорода в кръвта беше задоволително - 96. В следващите четири дни обаче нещата ескалираха бързо.”, спомня си волейболистът.

С-реактивният протеин, който е маркер на възпаление в организма, при Валентин достига 120 при референтна стойност до 6. Волейболистът има и друго завишено вещество в организма – феритин. Белтъкът, който отразява запасите на организма от желязо, при него е 4200 при нормална стойност от 400, което дава отговор за тежестта на протичане на вируса.

"Нямам спомен да съм плакал, може би на някой много тъжен момент, иначе в живота много рядко ми се случва. В момента, в който ми казаха, че ме изписват, се разплаках и се почувствах добре. Сметнах, че с отиването вкъщи нещата ще станат много по-леки със семейство, дечица. Истината е, че не беше точно така. Имах много неприятен задух. За първи път го изпитвам и при мен беше изключително стряскащо. Казаха ми, че това нещо ще продължи един месец обаче аз не знам защо не можех да го разбера. Все смятах, че след 2-3 дни вкъщи – нещата ще се подобрят. Истината е, че нещата се подобряват изключително бавно, трябва търпение”, споделя Валентин Братоев.

Неизвестността от развитието на вируса често води до психоатаки, съчетани с моменти на тревожност, докато Братоев е в болница.

"Има постковид синдром, който може да продължи от 3 до 6 месеца. Тези симптоми, които си имал по време на COVID-19, може да продължиш да ги усещаш. По средата на престоя ми в болницата се свързахме с център към Военномедицинска академия, в който 4-5 души психолози отговарят на хора след коронавирус и по време на коронавирус и ми помогнаха. Сега ходя на психотерапевт, който ми помага. Аз смятам, че имам нужда от човек, който да ми помогне, да ми покаже правия път – какъв е начинът да разсъждаваш, когато си се срещнал една голяма трудност, да те упътят, да не се загубиш,” казва волейболистът.

Валентин Братоев прекарва 33 дни под карантина. Най-ценната подкрепа очаквано идва от съпругата и семейството му. Днес вярва, че това, което е преживял, му е помогнало да се преоткрие отново.
 


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Flex преди 4 седмици
И аз го изкарах леко - 2 седмици без вкус и мирис, 3 дни с температура, 1 ден с 84 сатурация и трудно дишане и готово. Обаче пост-ефектите са брутални 3 месеца след това - тревожност, задух на нервна почва (изследвах се), пулс в покой 90+ неговата кожа. На мен с грейпфрути ми минава, магнезий, витамини...
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Лекар 65
Няма, няма и некой тоолуп се изпразни! Изнася се само информацията за коронавируса. Другата смъртност си върви. Статиката даде данни.Три пъти е увеличена общата смърност за периода на пандемията досега. А колко са починали поради корона вирус, при условие, че се откриват една четвърт от заразените, сам си прави извода. Ако можеш.
64
1
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
До Анонимен 53
Нещо бъркаш господине!!!Точно наобратно е.Починаха много от други заболявания но ги писаха че са от ковид!!!Нима никой от вас не забелязва очевадното а то е че от март досега спряха да се произнасят диагнозите инфаркт,инсулт,онкозаболяване,тежко имунно з-е,диабет с всичките му усложнения и т.н.Тези заболявания просто изведнъж "изчезнаха".Даже и за грипна епидемия никой нищо не говори макар че симптомите са идентични и тя наближава а и случаите вече има!!!Помислете върху това!!!
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами само той си знае колко е зобал..нали е спортист...
62
2
 
6
 
! Отговори
Тео преди 1 месец
Вирус има. Неприятен е. Мой познат си замина от него. Вярно, в рисковата група и с инсулт, но все пак ... И все пак смятам, че докато 60% не го изкараме няма да миряса това чудо. За да се намали смъртността може рисковите групи да се ваксинират. Тогава починалите ще са единици. До тогава - пазете най-близките си хора и бъдете здрави!
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един познат на 39 години го изкара преди два месеца и още трудно прави повече от 10 крачки. Иначе здрав мъж беше.
60
16
 
2
 
! Отговори
Некъф преди 1 месец
Скрий се бе ***. Аз го изкарах и след месец бях пак в залата. Стига лъгахте и драматизирахте.
59
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До Анонимен 38
Това е ЗЛАТЕНА, колега! Излязла е от мазето с киселото зеле и троли!
58
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До Доктор
Ти си не просто Доктор! Доктор ЗЛАТЕНА си! Хайде със здраве!
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мангъров каза ,че вирОс нема

тия само се правят
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Котьо
Поздравления. Мъжкар си. Виртуален мъжкар, защото едва ли ще се измъжкариш пред Вальо, неприятничко е да мъжкарееш пред човек с 800 кг удар в подаващата ръка. Така че - много правилно си се нарекъл "Котьо".
55
8
 
8
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
пОснах сълза. Според мен тоя случай си за психиатър, не за пулмолог... Не мога да разбера на такива някой плаща ли им да говорят глупости пред медиите или сами си ги измислят...
54
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
53 абсолютен трол си и го знаеш!
53
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През последните 15 години от грип в България умират между нула и 28 човека годишно според данните за смъртността на сайта на НСИ. От Ковид-19 починалите са 8097, а няма и година. При това починалите от вируса са 2-3 пъти повече, но не са тествани и ги пишат като починали от нещо друго. Учудващо е, че все още се намират кови диоти, които наричат вируса леко грипче.
52
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Валка, само ти си боледувал от грип, бате. Очевидно проблемът ти е психически, а не медицински.
51
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голям спортист, грип го тръшнал. Другия път по-малко химия и да не се прави на интересен.
50
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До доктор пак
Щом интубираните не оцеляват масово, то говорим за тотална некадърност
И защо тролът нарекла се доктор обижда, а аз не мога да му кажа, че некадърник?
49
3
 
34
 
! Отговори
Вирусче преди 1 месец
Аз изкарах вируса в някакъв среден вариант-без темп, със загуба на вкус и обоняние, болки в мускули,10дни лежане,кашлица , задух и др,но най важно без пневмония. вече месец след уж оздравяване имам сърцебиене, като кача 10 стъпала се задъхвам все едно съм качил 100, усещането за слабост все още го има.
От години тренирам без да спирам по няколко пъти седмично-не пуша от няколко години. Въобще не е шега работа с този отвратителен вирус. Лекарят ми каза че ще мога да тренирам след края на март...
48
11
 
2
 
! Отговори
Пищова преди 1 месец
Тоз съм го пореел с питоняя на арбанаси.вика оох митьооо много ти голям питоняяя..много ма пориш митьоо
47
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Големи слабаци са тези от "елита" един вирус не могат да изкарат да уплашат качествено хората. За 2 хиляди години измислиха един Зарин и една ваксина, егаси смешниците тц тц
Господ здраво ги е прецакал с имунитета/душата.