Българинът с колебание за ваксините, ще се имунизира ли?

Обществената тревога за вируса е овладяна, сочи проучване
11 яну 2021 20:45, Красимир Ангелов
141
Българинът с колебание за ваксините, ще се имунизира ли?
Снимка: БГНЕС

Готовността на българите да се ваксинират не е ниска, но има и немалко колебание. Това  показват резултатите от бърз телефонен сондаж на "Галъп Интернешънъл" по въпросите на коронавируса, проведена между 6 и 8 януари сред 800 души в цялата страна.
 
След отминалата тежка коронавирусна есен, зимата засега като че ли е затвърдила спокойствието в обществото и не е надделяла паниката. Мерките са свършили работата си и хората явно чакат възможност за по-активен социален живот, отчитат авторите на проучването.

Още по темата
Резултатите от проучването показват, че 30% от анкетираните са твърдо убедени, че ще се ваксинират. Други 23% признават, че все още се колебаят, а цели 46% отчитат, че не възнамеряват да си поставят ваксина. 1% пък са тези, които се затрудняват да определят. Този подход към темата показва, че делът готови да се ваксинират не е малък на фона на обичайните сравнително ниски нива на ваксиниране у нас. Делът обаче видимо варира и вероятно ще варира в зависимост от информационния поток, отчитат от "Галъп".
 
Според проучването колебанието идва от несигурността в безопасността на ваксините. Сериозен за такъв тип изследвания дял от 18% не могат да определят дали ваксината са безопасни, а 48% директно казват, че ваксините крият опасности. Едва 34% са убедените на този етап в безопасността им. Вероятно обаче с времето ще укрепва и чувството за сигурност.
 
Що се отнася до оценките за последните мерки на управляващите срещу коронавируса, 59% намират, че удължените мерки са свършили работа. 39% са на обратното мнение.

Вероятно, намаляването на случаите на коронавирус у нас кара хората да се отнасят благосклонно към мерките на властта. Те получиха подкрепа и още при обявяването си в края на ноември – защото хората се бяха изплашили от сериозния ръст на случаи към онзи момент. По-късно обаче стана ясно, че българите подкрепят и другата част от тогавашното обещание – отварянето на 21 декември. Затова и решаващ фактор за сегашната благосклонна равносметка към отминаващото удължаване е намаляването на случаите, отчитат социолозите.
 
Данните от проучването показват още, че 84% от отговорилите са прекарали Нова година в компания на близки и приятели и в компании до десет души. 11% са били сами, а малцина признават, че са били в по-големи компании. А само 2% признават, че всъщност са били с повече от петнайсет души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 80Явно гледаш постоянно разни "забавни филмчета" и само за това си мислиш.
85
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 77От руската ваксина досега никой не е умрял.
84
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам колко са ваксинирани с руската ваксина, но със западната ваксина никой не иска да се ваксинира, въпреки че Урсула е платила 2 милиарда бройки, а освен това и доста хора умряха от западната ваксина, и страничните ефекти се оказаха нежелателни.
83
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Файзер и модерна имат много случаи на отключени автоимунни заболявания. Който не знае какво е това - да разшета из нета.
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 84Не си пиеш лекарствата, затова старата болест винаги се връща. :))) Пийте ги тия хапчета да му се не види!
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SHEFAЗначи са ти дали виза дори на теб. *** страшния визов режим.:)))))
80
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВ демократичните страни хората свободно бегат през границата, само в комунистическите страни не те пускат да бегаш през границата!
79
3
 
9
 
! Отговори
ЧИЧИ преди 3 години
ВАКСИНИТЕ - Не пазят от заразяване и предаване на вируса.ВАКСИНИТЕ - Не създават траен имунитет.Всеки ден, във всяка втора дописка ги има тези два факта, завъртяни по един или друг начин, къде по-директно, къде малко по-прикрито. Просто е въпрос на време, да ви кажат директно и ясно.А вие, явно, сте си запушили ушите, затворили очите, и пеете ЛАЛАЛА, дано си запазите по-дълго фантазиите.
78
10
 
1
 
! Отговори
до 77 преди 3 години
Я пак провери борйката колко души са ваксинирани със Спутник. И само обясни факта, че в Русия се търси масово на черно ваксина на Пфайзер или Модерна и има продадени над милион броя от тях. Май нещо си в грешка и ваксинираните в Русия са с Пфайзер, че съвпадат цифрите (1 милион)?
77
3
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До Анонимен74 ЕДИН ПЪТ ХОДИХ ЗА 5 ДНИ-СЕДЕХ 3.- И НЕМА ДА ПОВТОРАААААА-НИКОГА
76
6
 
4
 
! Отговори
до 73 преди 3 години
Всъщност бих добавил и следното. Имах приятел, който на времето беше бензинджия, склададжия, абе- ринеше дъното. Изведнъж реши да учи. Изучи се, квалифицира се и както 10 пъти му бяха отказвали виза и хоп- готово. Просто те преценяват на секундата наистина. На нископлатени, необразовани и неквалифицирани хора визи трудно се дават. На образованите дават моментално и даже се надяват да останат завинаги там, че са полезни и за общество, и за икономика, за разлика от първите.
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 76В коя страна ще те пуснат да прескочиш охраната и проверките, че ми е интересно?
74
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Около 1 милион руски граждани обаче вече са ваксинирани със Sputnik V, а освен това руската ваксина се доставя в чужбина - в Беларус, Аржентина и други страни. Това показва категорично, че всички сериозни странични ефекти, които не са разкрити в хода на изследването, вече биха били известни досега.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако си купиш свободно билет за САЩ и на летището искаш да прескочиш охраната и проверките и да хванеш самолета, охраната ще те застреля ли, или ще те пусне свободно да пътуваш за САЩ.
72
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Обръщам се към теб така, защото знам как се обръщат българите към едно малцинство. Не че искам да имам някаква роднинска връзка с продавач. Такива в семейството си нямам.
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SHEFAШефе, ти кога опитва да вземеш виза за САЩ и как мина?
70
4
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 3 години
Аз работа там рядко имам. Ходя на почивка в общия случай и тук-там по някой проект. Но 10-годишната виза си е факт. Поднових я миналата година. Имам и за Автралия виза- там пък хептен е онлайн всичко и се подновява буквално с един клик. Е, на оня, който не е напускал панелката, няма да му я дадат никога, разбира се. Без да се засягат българите, но и САЩ, и Австралия, и всяка държава, искаща визи, ви преценява за секунди какво представлявате. Някои имат визи до живот, а други- никога.
69
4
 
2
 
! Отговори
Дядо Ви преди 3 години
Народе имунизирай се за да не се маймунизираш
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм казал че няма да се ваксна, но ще бъде след десетина години. Да минат тестовете, па тогава.
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 58Ти откъде знаеш? А на бас, че ще мога! Но не искам.

Спонсорирани публикации