Стягаме куфарите за по-добър живот навън, но песен ли е той?

Всеки четвърти имал намерение, 31% смятат, че зад граница си по-щастлив
124
Стягаме куфарите за по-добър живот навън, но песен ли е той?
Снимка: БГНЕС

Всеки четвърти българин е имал намерение да живее в чужбина. 22% посочват, че имат познат или роднина, които се е върнал от чужбина с намерение да живее постоянно в България.

Данните са от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо емиграцията. Проучването е реализирано в периода между 26 ноември и 3 декември 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1009 пълнолетни българи.

31% посочват, че българите, живеещи в чужбина, са по-щастливи от живеещите от България, докато 44% са на обратното мнение.

41% от българите казват, че имат роднини, които живеят в чужбина. Живеещите в селата в най-голям дял посочват, че имат роднини в чужбина, спрямо живеещите в други населени места.

27% от имащите роднини в чужбина получават финансова помощ от тях. 70% посочват, че не получават. Хората на възраст 60-69 г. и 70+ в най-големи дялове посочват, че получават такава финансова помощ от близки/ роднини в чужбина.

80% от хората, които получават такава финансова помощ, казват, че не могат да се справят без нея. Едва 14% заявяват, че могат да се справят и без тази финансова подкрепа.

Една трета от хората, които получават такава финансова помощ, биха заминали в чужбина, ако не получават тази подкрепа. Това важи в най-голям дял при най-младите. 54% от българите посочват, че не биха заминали.

Сред основните причини за емиграцията на техните близки/ роднини, 61% изтъкват икономическото положение в България, 51% "с цел по-добър живот", а 13% с "цел образование". Сред изтъкнатите причини е и брак/ връзка с чужденец.

24% от българите декларират, че са имали намерение да живеят в чужбина, а 70% не споделят такова намерение. Сред основните причините да не заминат се изтъкват семейството/ близки/ родини/ родители – 27%. 13% посочват, че имат хубава работа и добра реализация, а 8% заради малки деца/ внуци. Сред изброените причини са също възрастни роднини, любов към България, желание за развитие в България, страхът от неизвестното, по-спокоен живот в България и т.н.
 
52% от българите смятат, че е престижно да се работи в чужбина, а 33% са на противоположното мнение. Сред най-младите е най-голям делът на смятащите, че е престижно. 83% посочват, че е престижно да се учи в чужбина, а едва 8% са на противоположното мнение. За 75% е престижно да се пътува често в чужбина. 12% смятат, че не е престижно.

Над половината (56%) от българите посочват, че хората завършили в чужбина, имат по-добри възможности за реализация в България, а едва 4% смятат, че имат по-лоши възможности. 24% са на мнение, че имат същите възможности като получилите образование в България.

На въпрос "Според вас лично животът в чужбина лесен ли е или не е лесен?", то 14% посочват, че е лесен, а 71% са на противоположното мнение.

Две основни психологически рамки могат да бъдат очертани по отношение на емиграцията, коментира социалният изследовател Евелина Славкова.

От една страна битува чувството, че тези хора са „прокудени“ от България, търсещи препитание извън страната. Другата психологическа рамка, е свързана с формираното желание на родителите към децата им да отидат в чужбина, да учат там, да живеят там и т.н. Твърда е вярата, че там е по-добре. И двете призми битуват успешно и не си противоречат, казва Славкова.

Според социолозите проучването показва, че финансовата подкрепа на хората в чужбина задържа хора, особено по-младите, които иначе посочват, че биха заминали за чужбина. За възрастните хора тази финансова помощ е особено ценна. Тук идва и един от големите и травмиращи психологически ефекти на българите в емиграция – да гледат възрастни хора в чужбина, а не собствените си родители.

Второто нещо, което показва проучването, е престижът. Престижно е да се работи в чужбина, да се учи в чужбина, да се пътува. Животът в чужбина, образованието в чужбина се приема за някаква сигурна гаранция за по-добро бъдеще, в което често се възпитават децата и е част от втората психологическа рамка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Емигрирах преди 20 години от България защото останах без работа 3 години,а после почвах за по една година и на всяка Нова година,вместо да празнувам ме ощастливяваха с уволнение и следващата година драпане наново!Накрая ми писна и си реших проблемът веднъж и завинаги!Но не препоръчвам на никой,който от ламтеж за повече пари или от някакви американски мечти се подложи на това през което преминах лично аз!!Имаш ли си жилище,имаш ли си някакъв доход и постоянна работа,налягай си парцалите и живей!!
102
0
 
2
 
! Отговори
Хари преди 3 години
Ми що стягаме куфарите? Май от хубаво!
101
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 3 години
До 109: Аз съм много доволен от живота си във Франция, и да, не съжалявам че съм заминал. Успех ти желая. Не знам на каква възраст си. На 30 е едно, на 40 друго. Не е нужно да ми обясняваш какъв е живота в България и Франция, наясно съм с обстановката и в двете държави.
100
2
 
1
 
! Отговори
до 108 преди 3 години
Некое друго клише немаш ли?
99
2
 
1
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 3 години
До 123Е да, ама все пак много ти е крайно мнението ... Излиза, че Арабска република Франция е най - доброто място на света , а не е така и не мога да се съглася ... Аз лично предпочитам Германия .. :))) А и от това което си написал мога да ти кажа, че моите условия на труд са по- добри от твоите , въпреки че съм в БГ ;) На 40 мин ми е планината , а морето ми е на един ... разстояние :))) Само не се навивай , за да си докажеш, че там където си в момента и най хубаво ... не си прав
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обичам родината, бих умрял за нея, но МРАЗЯ ДЪРЖАВАТА!!!
97
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 3 години
До hoho. Нищо пресилено няма в това което съм написал. Всеки има право на мнение. Във Франция животът е много добре уреден. Разбира се, за социално слабите е трудно, както навсякъде. Марсилия е огромен град, с присъщите за такава агломерации проблеми. За мен най важното е че работя при добри условия, работното време се спазва, не доплащам нищо за здравни услуги (или е символично), не съм под постоянно напрежение за утрешния ден. И океана ми е на 10 минути, така че и родното море не ми липсва.
96
4
 
3
 
! Отговори
@@@ преди 3 години
Остнах в България и не съжалявам, макар че през годините имах въможност на 2 пъти да замина при това с уредена от тук работа и заплащане.На всички чужденци с които съм работил през годините им задавам само един въпрос : От местото където живея съм на около 200 км. до две морета три спа курорта и три зимни за ски , къде при вас има такова място ?Досега не съм получил положителен отговор на въпроса.Толкова за природата , другото са доходи зависи колко ти трябват за да си доволен.
95
1
 
3
 
! Отговори
Ми добре преди 3 години
До бай: Казваш го по друг начин, но пак е същото: ако в Родината не можеш да просперираш, то зад граница едва ли.Иначе към всички заминали и щастливи да живеят там, където са - топли пожелания за здраве, щастие и още повече успехи.
94
1
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
До 96 БББог да пази България ОТ българите че тя е на това дередже заради тях. Едните лъжат, крадат и обещават келипир на електората а той за едната аванта харизва бъдещето на нацията.
93
7
 
7
 
! Отговори
БАЙ преди 3 години
А бре вие всички тука да не сте някакви гастербайтери , че само плюете по България ? Чужбина е идеално място за социално слаби хорица . Който е високо образован за него няма значение къде се намира. Последните хора търсят реализация навън просто защото има повече възможности за развитие не по друга причина.
92
2
 
8
 
! Отговори
hoho преди 3 години
До 123Малко е пресилено това което казваш , но айде ще ти простим, от нас да мине. :)) Не мога да приема такива крайни оценки. Аз мога да кажа същото за Арабска република Франция. Да, има недостатъци тук , но и във Франция не е цветущо. Като е толкова хубаво там, можеш ли да е разхождаш нощем в Марсилия например? Тук в София това мога да го правя без да се страхувам....
91
1
 
4
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
като емигрант от 21+ години мога да кажа че първите години не са лесни но после ако си направиш нещата както трябва става добре, бях на 19 като избягах от бг заради казармата и безпаричие, сега на запад е локдаун който емигрира невиждам как ще си намери работа освен по интернет а по интернет може да си работи и от БГ ....
90
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости на търкалета!Ако чужденците,които източват България им се пресече кражбата от България,както и на някои алчи олигарси,също подчинени на чужбинските интереси,България сама ще се оправи и ще бъде един рай за живеене,от който никой няма да иска да си тръгва!Сега България не е свободна и самостоятелна държава,затова е тази гавра с населението.
89
1
 
21
 
! Отговори
Iozeff преди 3 години
Гледам новините в шест вечерта и веднага си отговарям на въпроса! България е потънала във ***! Няма пътища,няма болници,няма ред,няма законност! Навсякъде само далавери и корупция! Ааааа,и бфрисоффф! Подпухнал от пиене и други неща!В чужбина поне е чисто и подредено!
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак варненски ...
87
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' по-добър живот навън, но песен ли е той? ''...............Дали си щастлив или нещастен няма нищо общо с това къде се намираш ...Едно е сигурно ... тези които най-пламенно убеждават, колко са щастливи тук или там ... те са най-нещастни.
86
4
 
8
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Не стягаме куфарите...милиони наши братя четат История на България плачейки...стягат душите и сърцата си...ще ни има,ще съдим еничарите-предатели ...ще има България въпреки предателствата и кражбите...не можете загасите туй що не гасне...Бог да пази България!!!Дома на предците ни...дома на децата ни...Свобода или Смърт!!!
85
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 123Точно наскоро говорих с един познат предприемач, който си беше дошъл за празниците.Каза, че във Франция става все по-зле.Преди 10 години е печелил добре, но с всяка изминала година положението се влошава според него.Според мен нещо сбъркано става навсякъде по света.Живота става все по-труден и по-труден.Франция, Германия, Италия, Испания, САЩ ...Рашките се пъчат и се правят на велики, но и те така са го заскубали, че може би няма да избутат тази година без революция.
84
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Ми тя тиквата лично пращаше хората навън.