Електронните устройства водят до раздразненост и разсеяност

Друг отрицателен ефект - проблеми със съня
12
Електронните устройства водят до раздразненост и разсеяност
Снимка: Pixabay

"Продължителната употреба на електронни устройства води до големи промени - първоначално в раздразнение, в разсеяност, промени в съня“, каза пред БНР проф. Божидар Димитров, специалист по психофизиология, бивш директор на Института по психология на БАН и основател на Българското дружество по медицина на съня.

Той призова преподавателите да отделят повече време за разговор и беседа с учениците и студентите.

„Преподавателите да говорят и беседват, а не да показват таблици и диапозитиви“, посъветва проф. Димитров.

Съществуват толкова много учебници, писани на хартия, че не е необходимо да се преповтарят и през електроника, подчерта проф. Димитров .

"Чисто физиологично екранът излъчва вълни, които пречат за образуването на мелатонина, който е основен фактор при заспиването. Често пъти прекарват много време в леглото, без реално да спят и стават чести събуждания. Това води до сутрешна разсеяност, нервност. Става едно пристрастяване, което на световно ниво е доказано, че е съвместимо с алкохолното и наркотичното“, коментира той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диапозитиви... Боже, боже, колко мъка. Как може да говориш за диапозитиви през 21 век... Поредната неадекватна статия, цитираща световно неизвестен "учЕн" от гилдията на БАН, където всеки е дете или протеже на социалистически връзкари.
11
0
 
5
 
! Отговори
Дзъ преди 3 години
Направо побЕсневам като почне да ми цъкат нотификации, абдейти, съобщения и т.н. Понякога ми идва да измятам през терасата и телефони и таблети и лаптопи
10
3
 
6
 
! Отговори
Човек от народа преди 3 години
Всяко пристрастяване е съвместимо с алкохолното и наркотичното пристрастяване.Кой според вас е виновен, че децата ни са функционално неграмотни...Неграмотни хора откриваме в парламента, сред журналисти и учители. ,, Благодарение,, на пандемията и дистанционното обучение разбрах, че образованието на децата ни е в ръцете на хора, които в по-голямата си част, не заслужават да бъдат наречени Учители.
9
0
 
4
 
! Отговори
Човек от народа преди 3 години
Не,, съвместимо,, , а ,, съизмеримо,, предполагам. Образованието и медиите са в ръцете на полуграмотни хора. Искам промяна!!!
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Чисто физиологично екранът излъчва вълни"И какви вълни излъчва? Нещо неясно и многоооо вредно. Щом излъчва значи ни облъчва.
7
8
 
6
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 години
В тикволандия електронните устройства и екраните излъчват вълни от простотия и то вълни над 10 бала, като при буря или ураган. Затова и пречат на спокойния сън.
6
0
 
8
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
единствено за съня съм съгласен но това важи и за телевизорите, аз след 21:00 не стоя пред компа
5
2
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА!!!!ТЕЛЕВИЗОРА СЪЩО Е ЕЛЕКТРОННО УСТРОЙСТВО И СЛЕД МНОГО ГЛЕДАТЕ ТОВА МЕ ИЗМОРЯВА И ПОСЛЕ СПЯ СПОКОЙНО!НЕ ВИЗИРАМ ТЕЛЕФОНА ТОЙ СИ Е НАТОВАРВАЩ ОТ КЪДЕТО И ДА ГО ПОГЛЕДНЕШ!
4
4
 
5
 
! Отговори
ковид преди 3 години
"Който оцелее, оцелее, който напусне -ще умре от глад!" Добричка, работодателска поговорка.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
o, toz vampir e vazkrasnal...
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aко не , четем новините от клепарски сайтове и *** всичките изброени симптоми изчезват...
1
4
 
19
 
! Отговори
Педал преди 3 години
Именно за това е дистанционното обучение на дечицата и въображаемата работа от вкъщи! Съсипват хората , а има такива дето са доволни . Роботи.