Негативен ефект в пандемията: Българите затлъстяват все повече

60% от населението е с наднормено тегло
168
Негативен ефект в пандемията: Българите затлъстяват все повече
Снимка: Pixabay

60 % от населението в България е с наднормено тегло и това е рисков фактор при COVID-19, категорични са специалистите.

Още по темата

„Всичко е много свързано. Ние се намираме в пандемия от COVID-19, но повече от 20 години се намираме в пандемия от затлъстяване. При него ние всички виждаме резултат, но се борим с нещо, което не разбираме. Това е хронично заболяване, което е свързано с натрупване на голямо количество мастна тъкан в организма“, обясни коремният хирург от Александровска болница доцент доктор Константин Гроздев пред Нова тв.

Той добави, че тази тъкан е един „орган“, който създава хронично възпаление.

„Тя променя и имунитета на човек и го прави по-слаб. Свързана е и с много придружаващи заболявания, като води до тяхното развитие“, добавя специалистът.

Според него пандемията от COVID-19 също води до повишаване на затлъстяването сред населението, защото хората се движат далеч по-малко.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите масово нямат култура на хранене. Загубиха и традициите си.Масово не закусват.Децата докато са на училище или не се хранят или ядат ***.Хората на работните си места не сядат на обяд. Във фирмите масово нямат столова и готвачи както беше едно време. Да седнат да ядат нормално. Готвена манджа. Масово се яде на крак а често изобщо не се яде и само пият кафета.Вечер всички се прибират в къщи и се натъпкват с *** и бърза храна защото жените пък са модерни и не готвят.
100
3
 
9
 
! Отговори
До 111 преди 3 години
Посъветвай ме,ако обичаш,откъде да си купя качествената храна.Дори тази,която минава за био,в много случаи няма нищо общо.Липсва контрол,а не можем да се доверим само на етикета.В магазините е пълно с продукти с палма,която одавна трябваше да я забранят като внос и производство.Лесно е да се говори,трудно е да се изпълни.
99
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото е,че има и много пълни деца.В училищните лавки или около тях се продават всякакви бок.луци,които децата харесват и купуват.В столовете им готвят с нискокачествени продукти,а спорта е сведен до минимум.После се прибират в къщи и там същото.Наскоро едно дете на 3 годинки беше глътнало играчка от зрънчо.Едвам го спасиха.Освен всичко друго липсва и култура на хранене.
98
4
 
4
 
! Отговори
До 108 преди 3 години
Да точно до възможностите е! Само че не до финансовите а до умствените възможности.По добре яж по малко количество храна но да е от най доброто качество. А не да се тъпчеш с някви *** и полуфабрикати и фалшификати тъпкани с консерванти.Парите са едни и същи, количеството калории е почти същото. Но в единия случай ядеш качествена храна а в другия ядеш фалшификат пълен с химия която те разболява.
97
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно статията визира боковата чета!
96
7
 
1
 
! Отговори
Галин преди 3 години
***...да го слагам *** на майките ви..дето триете коментарите в който няма грам обидни думи!
95
2
 
6
 
! Отговори
До 106 преди 3 години
Е,ти упрекваш ли ги?Всеки се храни и живее според възможностите си.
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен105Тогава 90% от модерните кинсервантии и химии не са се използвали.Едно е просто развалена храна, друго е нещо тъпкано с Е-та, което дори не става за ядене.
93
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хора не знаят как да се хранят. Понеже "нямат" пари залагат на количествата а не на качествата. Например предпочитат да си купят 1 кило кренвирши, вместо 300 грама чисто месо. 2 бели хляба вместо един пълнозърнест.Замразена морска риба вместо прясна сладководна риба.
92
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите напълняват от стрес и некачествена хранаАйде стига. Ако се пълнеше от стрес и некачествена храна, то в Ayшвиц всички щяха да са дебели...
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече като чуя за коремен хирург и ми прилошава. Не ми ли стигат капацитетите по всичко, коремните Ботокс и Мута?
90
2
 
5
 
! Отговори
дедко преди 3 години
Българите напълняват от стрес и некачествена храна, останалото е... оправдания на управляващите.
89
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега да не започнат да ни съветват да ядем био храни и черен хайвер.Може и дива сьомга.Айде моля ви се.Знаем как да се храним.Както се казва-ти акъл не ми давай,пари ми дай.
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората си мислят че надебеляват от много ядене. А всъщност е точно обратно. Надебеляват защото не се хранят достатъчно. Стоят гладни за дълги периоди от време а после изведнъж се натъпкват и то със храна лошо качество. Организма постоянно е стресиран и започва да трупа мазнини защото не знае кога пак ще получи нужните калории.Трябва да се яде по начесто, по малки порции и по качествена храна. А не както правят много хора един път на ден да натъпкват със някакви фалшификати.
87
2
 
2
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Червените капиталисти искат млади, здрави и ... слаби работници да им слугуват.Да, но след време, мизерните заплати няма да им стигнат само за лекарства.
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите ядем некачествена храна,изложени сме на голям стрес от мизерия и проблеми,затова пълнеем и боледуваме най-много в Европа.Всичко останало са шменти-капели.Един осигурен и спокоен човек може да си позволи и по-здравословен начин на живот.
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затлъстяването в почти 90% от случаите е в следствие на неправилно и нередовно хранене. Когато не се храниш правилно организма започва да трупа мазнини. Една от основните грешки е че хората не закусват. Или пък се хранят само веднъж дневно.Други пък обичат да се натъпчат точно преди лягане. Всичко това е грешно.Най правилно е да се храните начесто и по малко. Минимум 3 хранения на ден. А най добре е 5 хранения. На всеки три часа. 3 основни и между тях две по малки.
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажете това на Бойко. Ако остане още един мандат на власт тотално ще се пръсне. За това нека се погрижим за здравето му като НЕ гласуваме за него и го пратим в Тексас при д-р Наузарадан да му даде диета барем отслабне. А и бившата му е в щатите тя ще го приюти.
83
0
 
10
 
! Отговори
ДО АЗ преди 3 години
пълни глупости, значи Пеевски, Баце, Корнела, Фидосова са бедни. Щом плюскаш, дебелееш, това е.
82
0
 
5
 
! Отговори
Баце преди 3 години
Да даде пример. Да започне диета и целокупното население също. Да се създаде НОЩ за отслабването.