Борисов: До 10 години може да има 7-ми реактор на АЕЦ" Козлодуй"

Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор, заяви премиерът
Обновена: 20 яну 2021 12:00 | 20 яну 2021 12:00, Веселина Йорданова
251
Борисов: До 10 години може да има 7-ми реактор на АЕЦ" Козлодуй"
Снимка: Правителствена пресслужба

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност. Правителството одобри днес доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в АЕЦ "Козлодуй".

Още по темата
В рамките на заседанието министърът на енергетиката Теменужка Петкова докладва на премиера Борисов и припомни, че на 14 октомври 2020 г. Министерският съвет взе решение, с което беше даден мандат на АЕЦ "Козлодуй" да влезе в преговори с американски компании, които разработват последните достижения в областта на ядрената енергетика. Вчера бе завършен докладът, отразяващ резултатите от свършената работата и предложенията на сформираната работна група.

"В хода на работата на групата са проведени разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от "Уестингхаус", тъй като три са одобрените технологии по ОВОС. Едната технология е американската за реактори "AP 1000", другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ "Белене", уточни Петкова. В доклада на експертите се отбелязва, че се подкрепя реализацията на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с наличното оборудване от проекта за АЕЦ "Белене".

"Това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. Освен това използват и платеното от държавата и данъкоплатците оборудване за АЕЦ "Белене". Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор", заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на заседанието.

Премиерът определи доклада като добра стратегия, в която има записани важни и бързи стъпки за действие по проекта.

"С нашия доклад сме дали възможност да се вземе едно обосновано, аргументирано и информирано решение за бъдещето на нашата енергетика. И този проект не е лесен, но при добра организация можем до десет години да пуснем един нов блок", категоричен бе изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов.

Според гласувания от правителството доклад днес министърът на енергетиката следва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ "Козлодуй" за изграждане на нова ядрена мощност, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене".

Министърът на енергетиката трябва да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта за изграждане на нова ядрена мощност и на правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка. Също така министърът ще разреши продължаване на действията по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
3
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До *** ГрипеновНамери кой началник-отдел подписа анекса за производството на оборудването с Атомстройекспорт /АСЕ/ през ноември 2008г. през главите на ресорен министър и министър-председател и ще знаеш достатъчно!Дали може да бъде и ще бъде ли съден като Р.Овч. за каквото и да е?! Въпрос към юристи за около 600 милиона евра без лихвите!?
195
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До АнтидемократТова ни беше наложено като условие за влизане в ЕС от Франция! В Румънската АЕЦ-Черна вода реакторите са канадски с френско финансиране и по френската технология "КАНДУ"! Спираме блокове 1 до 4 в Козлодуй и работи Черна вода! Какво неясно има?! Това, че нашите управници и дипломати клекнаха и се съгласиха е наш проблем! Сега пак сме наведени и всяко наше движение носи радост на тези, които ни дишат топло във вратленцето!
194
2
 
7
 
! Отговори
хах преди 3 години
До 10 години Бобсуне, може и да я няма тая уж държава като такава, а ти ми разправяш за 7-ми реактор на Козлодуй!
193
0
 
11
 
! Отговори
Изненадан преди 3 години
До *** ГрипеновКое му е отговорното на Правителството? Стабилната политика на кражби, злоупотреби, некадърност, продажност на чужди интереси и.....
192
12
 
1
 
! Отговори
Каун Грипенов преди 3 години
Трябва да се сезира Гешев за даване под съд на виновните за набутването на България с покупката на руските реактори. Това са червените правителства на Серг.Станишев и Царя - ДПС. Да не допуснем тези пасмини отново на власт. Аз гласувам за най-отговорното правителство-ГЕРБ.
191
10
 
1
 
! Отговори
Бай Баяни преди 3 години
Браво на ГЕРБ и Бойко, работят разумно и отговорно. След като плати 1,3 млр.$ от договорените от правителствата на Сергей и Царя реактори (пари за една магистрала)с наши средства от печалбите на "Козлодуй" ще ги използва на готова и лицензирана площадка. Освен това там има изградена електропреносна мрежа.Бойко иска да може да ползва ураново гориво и от САЩ, с което ще направи независими от Русия ядрените ни доставки. Така след закриването на въглищните централи ще си осигурим енергийната с-***.
190
0
 
4
 
! Отговори
Антидемократ преди 3 години
КОЙ отремонтирани и готови за употреба реактори на АЕЦ Козлодуй ??? Ааааа Соломон Паси , Кунева , Монката Сакскобургпедалски и джендърчетата наоколо ...С една дума , така подигравателно маречените " ЙЕС МЕНИ " !!!!! Сега да пъдат съдени , вкарани на топло и да им се конфискува всичко , което откраднаха и унищожиха !!!!
189
0
 
6
 
! Отговори
До Handel преди 3 години
Ако пуснеш невалидна бюлетина, никой не може да ти ползва гласът, даже и за субсидии не става. Но ако много хора гласуват с НЕВАЛИДНА бюлетина, ще се вдигне прага на 4% и тогава купените гласове няма да помогнат на тиквата, само така може да се изрита от кормилото на джипката!
188
1
 
13
 
! Отговори
Само с това не! преди 3 години
Да не се захваща с реактори, че като му гледаме строителството на магистралите и метрото, тези бомби ще гръмнат още при пуска!
187
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Република на изкривените огледала бих казал!Много ми е интересно и не мога да си обясня как от днес до преди месец - два хората забравят и тарикатите си минават ненаказани.Остава си просто стара новина и хората местят фокуса си за ново зрелище
186
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да се връщат БСП ,АБВ ,това искаме!........ще се върнат, колкото гошоТарабата се върна.....нещастници!!!
185
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно куче като се научи да яде *** ,трудно ще го отучиш да не ги яде,така и ти предаваше българските интереси и плащаше на чужденци,ти им плащаш такса спокойствие,те ти се подиграват зад гърба,стига!Сега ви обраха всичките пари и ви оставиха с гол г,ъз и се чудите какво да правите,че и хората избиват! Трябва рязка промяна,но не към другата още по-алчна и по-нагла мутра Слави или пък алчния апартаментчик ЦЦ!
184
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе щем никакви алчни мутри-чалгари като Слави , да се връща истинска партия на власт , да се връщат БСП ,АБВ ,това искаме!
183
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махни се, достатъчно злини причинихте с ЦЦ на България, стига, да се връщат БСП,АБВ във властта!
182
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10 години ще си отдавна изгнила Тиква!
181
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия от липса на въображение, започнаха да повтарят схемите за мегаломански кражби.
180
4
 
5
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Да обясня нещо за тези, които са решили да не гласуват:Политиците в България още така са направили изборната система, че ВСИЧКИ негласували се считат автоматично като гласували за партиите или КОАЛИЦИИТЕ, които са прескочили прага за влизане в парламента. И при това техните гласове се делят пропорционално на получения процент - т.е. дори и да не гласуваш Тик Вун Сен пак ще ти вземе гласа. А про коалициите - събират се 4 мижави партии като коалиция и гласовете им се сумират като за 1 партия.
179
5
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Аз мисля,че е време да се отървем от това създание.Изборите са за това.
178
3
 
16
 
! Отговори
Баи ти преди 3 години
А след още десет и завод за цели проводници
177
3
 
18
 
! Отговори
Kit Chelin преди 3 години
Цар е на обещанията и лъжите.Трябваше да е готов тунела под Шипка, да имаме електронно правителство, да сме Швейцария на Балканите, а се оказа , че сме последни в много отношения. Ако не беше на власт само от Южен поток щяхме да печелим по 400 мил. лв на година, щеше да е построен Белене и севера да живне малко.Герб може да съществува, когато са на власт, в опозиция ще пречат с всички средства и пак ще имат наглостта да ни топят в ЕС и по света. Пак ще са непрекъснато по медиите и ще всяват стра